Protestene i Gezi-parken: Grov politivold i Tyrkia

Tyrkiske myndigheter har begått grove menneskerettighetsbrudd i forsøket på å knuse sommerens protester i Gezi-parken, kommer det frem i Amnestys nye rapport.
Publisert: 1. okt 2013, kl. 13:13 | Sist oppdatert: 10. okt 2014, kl. 09:32
3. juni deltok kompisene Abdullah Cömert og Devran Demircioğl i demonstrasjonene i Istanbul. Devran forteller om politistyrker som kastet gassbomber og brukte vannkanoner mot demonstrantene. Hendelsene resulterte i tragiske konsekvenser for venneparet.

- Jeg hørte en skuddlignende lyd og en tåregassbeholder fløy forbi 20 eller 25 centimeter fra hodet mitt, så snudde jeg meg rundt og så vennen min Abdullah på bakken, omgitt av blod. Politiet fortsatte å skyte tåregass på oss, mens jeg prøvde å bandasjere hodet til min venn og ropte etter hjelp, forteller Demircioğl.

Abdullah Cömert ble truffet av en tåregassbeholder og 4. juni døde han av skadene. Det er satt i gang en etterforskning av Cömerts død, men nå snart 4 måneder senere har politimennene, som var tilstede den dagen, fremdeles ikke uttalt seg om hendelsene.

Skurkene blir helter
Rapporten Gezi Park Protests: Brutal denial of the right to peaceful assembly in Turkey vitner om brutal politivold og manglende ytrings- og forsamlingsfrihet under protestene som startet i Gezi-parken i Istanbul i sommer.

Amnesty mener at tyrkiske myndigheter er ansvarlige for omfattende menneskerettighetsbrudd som fyller hele skalaen, fra brudd på ytrings- og forsamlingsfriheten til retten til liv og frihet fra tortur.
- Alle virkemidler er tatt i bruk for å knuse demonstrasjonene. Statsminister Erdogan omtaler politiet som helter. "Heltene" er de som anvender tåregass og vannkanoner mot fredelige demonstranter, som banker dem sønder og sammen, som dreper, og som arresterer legene som hjelper de skadde. Erdogans helter oppfører seg som bøller, sier politisk rådgiver i Amnesty International Beate Ekeløve-Slydal.

Hun var selv i Istanbul under noen av demonstrasjonene og så politivolden på nært hold.
- Jeg opplevde selv blant annet hvordan politiets omfattende bruk av tåregass ble rettet mot enhver som befant seg i Istanbuls store gågate Istiklal og sidegatene der. Bak det store pansrede kjøretøyet som sprutet ut tåregass fulgte politifolk som systematisk gikk inn i sidegatene og trange smug hvor folk hadde søkt tilflukt mot gassen. Her avfyrte politiet sine våpen med gassbeholdere, sier Ekeløve-Slydal.
LES BEATES BLOGG FRA DEMONSTRASJONENE: Stillingskrig i Istanbul

Store protester

Protestene startet som en kampanje mot ødeleggelsen av Gezi-parken, en grønn oase i Taksim-området i Istanbul, og mot kjøpesenteret og moskéen mydnighetene vil bygge der. Mennesker samlet seg i parken som en fredelig protest mot myndighetenes håndtering av saken, fordi de mente at sivilsamfunnet og opinionen ikke ble hørt. Myndighetenes respons var å sende politiet inn mot dem med tåregass, plastikkuler og køller.

- Vi kan ikke sitte stille og se på noen pøbler som samles i sentrum for å provosere folket, uttalte statsminister Tayyip Erdoğan 2. juni 2013.

Politiets ekstremt brutale fremgangsmåte overfor demonstrantene bidro til å eskalere de fredelige protestene og disse spredte seg til resten av landet. Nå handler ikke protestene lenger bare om bevaring av Gezi-parken, men også om manglende ytringsfrihet og politisk deltagelse for opposisjonelle, krenkelser av forsamlingsfriheten og ikke minst en protest mot økende politivold.

- Uheldigvis fortsetter myndighetene å bruke vold, undertrykkelse og sensur overfor de menneskene som på en fredfull og demokratisk måte krever sine rettigheter ivaretatt. Vi jobber hardt for et samfunn der demokratiske krav kan stilles uten frykt og fysisk skade, uttalte Taksim Solidarity 5. juni 2013, som er en paraplyorganisasjon for over 100 organisasjoner.
Fortsatt søkelys

- Norske medier har forlengst vendt kameraene vekk fra Tyrkia, men demonstrasjonene pågår fremdeles, og ikke minst trakasseringen og straffeforfølgelsen av de som har brukt sin ytrings- og forsamlingsfrihet, sier Ekeløve-Slydal.

Amnesty International mener tyrkiske myndigheter må respektere borgernes rett til fredelig demonstrasjon og sørge for at unødvendig, overdreven, og vilkårlig maktmisbruk mot sivile ikke forekommer. Myndighetene må igangsette etterforskning av politiets maktmisbruk og stille de ansvarlige for retten. Individer må ikke forfølges for deltagelse i fredelige demonstrasjoner.

Det internasjonale samfunnet må umiddelbart stanse salg av pepperspray, tåregass og plastkuler til Tyrkia inntil myndighetene kan garantere at misbruk av dette ikke vil finne sted.
Funn i rapporten:
  • Demonstranter og journalister ble banket opp, noe som resulterte i ett dødsfall og flere sårede.
  • Politiet har gjentatte ganger avfyrt plastkuler rettet mot demonstrantenes hoder og overkropp.
  • Tåregassbeholdere ble kastet mot demonstrerende, inn i bygninger og medisinske fasiliteter. Dette resulterte i hundrevis av skader og, i følge øyevitner, minst ett dødsfall.
  • Vannkanoner ble tilsatt kjemiske irritable stoffer.
  • Kvinner ble seksuelt misbrukt av politistyrker.
  • Skarp ammunisjon ble brukt, og resulterte i ett dødsfall.
  • Mer enn 8000 skadede


RAPPORT
Gezi Park Protests: Brutal denial of the right to peaceful assembly in Turkey
Les Amnesty-rapporten her
BLOGG
Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty International, blogget da hun var tilstede ved protestene i sommer.


Les mer på amnesty.no