Pakistan: Mirza Tahir Hussain løslatt

Han skulle henrettes på sin egen bursdag 1. juni i år. Men henrettelsen ble utsatt til 1. juli. Så ble datoen satt til 4. august. Den ble også utsatt, til 1. oktober, som igjen ble utsatt til 1. november. I dag er Mirza Tahir Hussain en fri mann.
Publisert: 20. des 2006, kl. 10:26 | Sist oppdatert: 25. sep 2008, kl. 01:14

17. november ble britiske Mirza Tahir Hussain løslatt etter 18 år i pakistansk fengsel, og 18. november var han hjemme hos familien sin i Leeds. Etter press fra blant andre statsminister Tony Blair, prins Charles og menneskerettighetsorganisasjoner grep Pakistans president Musharraf direkte inn i saken hans.

- Amnesty International er glad for omgjøringen av dødsdommen. Amnesty vet at Hussains familie er svært lettet, og veldig takknemmelige over at president Musharraf av humanitære grunner har brukt sin uinnskrenkede myndighet til å omgjøre dødsdommen mot ham, sier generalsekretær i Amnesty i Norge, Petter Eide.

Amnesty har spilt en nøkkelrolle i denne saken, og medlemmer over hele verden har skrevet appellbrev til pakistanske myndigheter i flere år, og bedt om at dødsdommen mot Tahir skulle omgjøres. Med seg har Amnesty hatt en stor koalisjon av organisasjoner: blant andre Islamic Human Rights Commission, Reprieve, Fair Trials Abroad, Human Rights Watch og Muslim Parliament of Britain.

Alle organisasjonene har lagt press på president Musharraf til å bruke artikkel 45 i pakistansk grunnlov, som helt klart sier at presidenten har makt og myndighet til å omgjøre enhver dom gitt av alle instanser i rettssystemet. Tidligere pakistanske presidenter har brukt denne paragrafen flere ganger.

Dømt for drap på taxisjåfør

Hussains mareritt begynte da han som 18-åring fra Leeds i Nord-England dro på ferie til Pakistan, i 1989. Senere samme år ble han dømt for mord på taxisjåføren Jamshed Khan. Hussain selv hevder at sjåføren dro frem en pistol og truet med å seksuelt misbruke han, og at han drepte i selvforsvar da pistolen gikk av i slåsskampen som fulgte.

Amnesty International har hele tiden hevdet at Hussain ikke har fått en rettferdig rettergang. En av grunnene er at islamsk lov, som han ble dømt innunder, krever øyenvitner eller en tilståelse dersom en dødsdom skal bli utstedt. Ingen av delene fantes i denne saken.

I det overbefolkede fengselet Adiala Jail i Rawalpindi ble Hussain holdt i en liten celle samme med tre andre innsatte.

Takker for støtte

Fordi Hussain allerede hadde tilbrakt 18 år i fengsel - som utgjør mer enn en livstidsdom - ble han umiddelbart satt fri.

Pakistans innenriksminister sa 17.november at Mirza Tahir Hussain nå er en fri mann som kan gå akkurat hvor han vil.

Hussain sa selv i et uttalelse gjengitt i britiske medier at det hadde vært svært smertefullt å være separert fra venner og familie den lange tiden i fengsel. Han takket videre Gud for å ha gitt han styrke, Musharraf for å ha omgjort dødsdommen, samt prins Charles, Tony Blair og menneskerettighetsforskjemperne som jobbet for at han skulle bli løslatt.

Videre sa Hussain i uttalelsen:

- Frihet er en stor gave. Jeg vil bruke friheten til å bli kjent med familien min igjen, til å venne meg til å bo her og akseptere det som har skjedd meg.

Hussain ba også media gi han rom og fred til å gjøre dette, og at tankene hans nå var hos fangene han forlot i Pakistan.

På en tidligere pressekonferanse sa Hussains bror, Amjad Hussain - som har slåss for brorens løslatelse gjennom alle 18 årene - at moren deres ikke kan tro hun skal se sønnen sin igjen.

- Hun sa til meg:- Jeg må fysisk kjenne han og holde han i armene mine. Jeg tror det ikke før jeg får se han.

Dette er saken:

• 1988: Mirza Tahir Hussain er på ferie i Pakistan. Taxisjåfør Jamshed Khan blir dødlig skadet i en slåsskamp

• 1989: Hussain blir dømt til døden for drap

• 1992: Dødsdommen blir omgjort etter en anke til livsvarig fengsel. Taxisjåførens familie aksepterer ikke et tilbud på omtrent 150 000 kroner for at Hussian skal få gå fri

• 1996: Høyesterett i Lahore omgjør dommen mot Hussain, men en sharia-domstol tiltaler han på nytt for landeveisrøveri

• 1998: Hussain blir dømt i sharia-domstolen, selv om en av tre dommere er uenige. Han dømmes til døden ved henging

• 2004: Høyesterett opprettholder denne dommen

• 3. mai 2006: Hussain skal henrettes. Det hele blir utsatt etter press fra advokatene hans og britiske myndigheter. Flere datoer for henrettelser blir gitt og utsatt utover sommeren og høsten

• 19.oktober: Prins Charles advarer om at han vil avlyse et Pakistan-besøk og Hussain får to måneders stans fra mulige henrettelser

• 17. november: Musharraf omgjør dødsdømmen

• 18.november: Hussian er hjemme i Storbrittania

Mirza Tahir Hussain, 36, sammen med broren Amjad på Heathrow flyplass i november, akkurat hjemkommet etter 18 år på dødscelle i pakistansk fengsel. Amjad har hele tiden slåss for brorens frifinnelse. Til slutt var det Pakistans president Pervez Musharraf som grep inn i saken og benådet briten.