Kjør debatt eller inviter til Amnesty-fest. Gjør skoledagen mer meningsfull og mindre kjedelig.
Publisert: 6. okt 2009, kl. 13:26 | Sist oppdatert: 3. Mai 2019, kl. 14:51
Samle underskrifter
Skolen er et bra sted å samle inn underskrifter for de sakene du virkelig brenner for. Heng opp en plakat i kantinen, lag underskriftslister og del dem ut til alle klassene, send ut e-post, legg ut aksjonen på skolens hjemmeside eller spre aksjonen på Facebook.

Verv en sms-aksjonist
For folk som ikke kan bruke mye tid til å aksjonere er sms-nettverket vårt perfekt. SMS-aksjonene brukes når det er antallet underskrifter og rask respons som gjelder. Gjennom mobiltelefonen kan du være med å stoppe tortur, henrettelser og annen umenneskelig behandling.

Lær bort det du kan om menneskerettigheter
Lær andre om menneskerettigheter, det kan engasjere andre til også å kjempe for menneskerettigheter. Folk flest tar sine menneskerettigheter for gitt og kan ikke tenke seg et liv uten. Men hverdagen kan være en helt annen for personer i mange land.

Be læreren din om å sette av en time til å lære resten av klassen om menneskerettigheter og hvorfor de er så viktige å kjempe for. Du kan holde foredraget selv og fortelle om en sak eller en skjebne som opptar deg. Ta gjerne kontakt med ditt regionkontor for hjelp.

Opprett en Amnesty-gruppe
For mange er det morsommere å arbeide med Amnesty-saker om man er flere som jobber sammen. Gå sammen med noen andre eller annonser at du vil starte en Amnesty-gruppe.

Kontakt regionlederen deres når dere har laget en ny gruppe. Regionlederene hjelper gjerne med råd eller informasjon.

Lag Amnesty-fest
Selv om Amnesty arbeider med alvorlige temaer er det ingen grunn til at man i enhver Amnesty-sammenheng bare skal være gravalvorlige. Menneskerettigheter kan også feires!

Inviter til Amnesty-fest for å feire gode resultat. Kanskje har positive ting skjedd i noen av sakene du er engasjert i? En fest er en fin måte å minne seg selv og andre om at det nytter å jobbe sammen med Amnesty.

Andre dager man kan markere er for eksempel menneskerettighetsdagen 10. desember eller Amnestys egen bursdag den 28. mai, dagen da organisasjonen ble opprettet. Les mer om Amnesty's historie her.

Arrangèr konsert eller stand-up
Lag konsert med de beste bandene fra der du bor og inviter hele skolen på konsert. Konserten kan arrangeres i en midttime eller som avslutning av uka før helgen. Dekorer lokalet med Amnesty-effekter, bannere og lys. Del ut postkort og samle inn underskrifter før, under og etter konserten.

Planlegger dere å holde en større konsert, kan det være at kjente artister vil stille opp for dere. Musikere er avhengige av ytringsfrihet og Amnesty har lang tradisjon for at musikere og andre artister stiller opp for sakene vi arbeider for.

Arrangér seminar eller paneldebat
Ofte er det enklere å ta stilling til en sak etter man har hørt alle sidene av den. Ta utgangspunkt i en menneskerettighetssak, invitér personer med ulike synspunkt og arranger debatt der alle sider av saken blir belyst.

Det kan være nyttig å la debattantene holde innledende innlegg før de begynner å diskutere med hverandre, og å utnevne en ordstyrer som også tar i mot spørsmål fra publikum.

Saker kan også belyses ved å lage et seminar eller holde en foredragsserie. Inviter ulike mennesker fra der du bor og fortell dem om Amnestys arbeid eller en spesiell sak. Kanskje kan du invitere ulike foredragsholdere en gang i måneden for å holde foredrag om Amnesty-relaterte temaer?