Obama benåder Chelsea Manning

Bare noen dager før Barack Obama forlater det hvite hus, omgjorde den amerikanske presidenten straffen til Chelsea Manning. Hun kan løslates i mai i år.
Publisert: 18. Jan 2017, kl. 11:40 | Sist oppdatert: 18. Jan 2017, kl. 15:02
Den amerikanske soldaten Chelsea Manning ble dømt til 35 års fengsel etter å ha lekket hemmelighetstemplede dokumenter til nettstedet Wikileaks. Dokumentene omhandler blant annet menneskerettighetsbrudd og mulig brudd på internasjonal lov.

Amnesty International har i flere år jobbet for å hjelpe Manning, og har blant annet skrevet brev til Obama for å kreve at Manning blir løslatt. Tirsdag tok presidenten endelig tak i saken hennes, og forkortet straffen hennes med 28 år. Hun skal løslates i mai 2017.

- Chelsea Manning avdekket en rekke overgrep, noe som har ført til at hennes egne menneskerettigheter er blitt krenket av amerikanske myndigheter i mange år. President Obama gjorde rett i å omgjøre straffen hennes, selv om det helt klart er på overtid, sier Margaret Huang, direktør for Amnesty International USA.

Personene som skal ha stått bak overgrepene skal derimot ikke være straffeforfulgt.

- I stedet for å gå etter varsleren, burde amerikanske myndigheter sende et sterkt signal til verden om at de tar brudd på menneskerettighetene på alvor, og at de vil stille de mistenkt for retten, sier Erika Guevara-Rosas, direktør for Amnesty Internationals Amerika-avdeling.

Transkjønnede Manning har allerede sittet flere år i høysikkerhetsfengsel i USA. Hun fikk ikke anledning til å legge fram bevis på at hun hadde handlet i offentlighetens interesse da saken hennes var oppe i retten.

Manning har sonet under svært dårlige forhold, og ble blant annet satt i isolat etter et selvmordsforsøk. Hun begynte prosessen med å skifte kjønn etter straffeutmålingen, men er blitt nektet nødvendig behandling knyttet til dette i fengsel.