Menneskerettighetsmiljøet i Norge har fått et nytt kraftsentrum. Torsdag 26. august deltok statsminister Kjell Magne Bondevik sammen med 120 gjester på den offisielle åpningen av den nye husfellesskapet for menneskerettigheter i Tordenskioldsgate 6 b i Oslo.
Publisert: 31. aug 2004, kl. 10:50 | Sist oppdatert: 24. nov 2023, kl. 14:59

Av Svein Tore Bergestuen og Ina Tin

Saksofonisten Petter Wettre og Strings Unlimited sørget for en vakker musikalsk ramme om åpningen.

 

Nærmere 500 skolebarn fra Kastellet skole på Nordstrand jobbet i en hel uke for å pynte huset til fest denne torsdagen. Samtidig som barna i skoleårets første uke lærte om menneskerettigheter, malte de et 50 meter langt lerret som ga liv og håp til huset på åpningsdagen. Barna fylte også rommene med dans og korsang.

Organisasjonene

I praksis har det tidligere Menneskerettighetshuset i Urtegata og Amnesty International Norge flyttet sammen i Torden-skioldsgate. Huset består av følgende organisasjoner:

Petter Eide, Amnesty International Norge.


 
Bjørn Engesland, Helsingforskomiteen.

 

Amnesty International Norge, Den Norske Burmakomité, Den Norske Helsingforskomité, Tibetkomiteen, Human Rights House Foundation, Nansen Dialogue Project, Norsk P.E.N., Rådet for Kurdernes Rettigheter og International Society for Health and Human Rights.

Maria Dahle, Human Rights House Fundation

 

- Dette huset er ikke bare et hus, men en visjon, sa Bjørn Engesland, generalsekretær i Helsingforskomiteen. En visjon om at vi sammen kan bidra til å sette menneskerettighetene enda sterkere på dagsorden, både her hjemme og internasjonalt.

Amnesty International er den nye kameraten i fellesskapet og generalsekretær Petter Eide er glad for å få samlet så mye viktig arbeid under ett tak.

- Her i huset skal aktivt menneskerettighetsarbeid stå i sentrum, sa Petter Eide, generalsekretær i Amnesty International Norge. Den samlede kunnskapen som finnes i dette huset skal benyttes til å forebygge og beskytte mot overgrep. Vår samlede

ekspertise er verdiløs hvis den ikke benyttes til aktivt påvirkningsarbeid for bedret menneskerettighetsvern, sa Eide.

Gode erfaringer

Tanken bak samlokaliseringen har hele tiden vært at ved å holde til i samme hus kan man dra nytte av det mangfold av kunnskap og oppfinnsomhet som organisasjonene representerer hver for seg.

- Felleskapet i Tordenskioldsgt. 6 b oppsummerer grunntanken i vår organisasjon, sa Maria Dahle, daglig leder i Human Rights House Foundation. Med utgangspunkt i Menneskerettighetshuset her i Oslo har vi i 15 år bidratt til å samle menneskerettighetsorganisasjoner under samme tak i en rekke byer verden rundt. Erfaringen er at slike fellesskap styrker og synliggjør arbeidet overfor folk flest, myndigheter og overgripere - og det øker beskyttelsen av aktivistene, avsluttet Dahle.

Bra for store og små

En av de små organisasjonene er Den norske Burmakomité. De jobber for et fritt og demokratisk Burma.

- For en liten organisasjon som NBK vil det helt klart være mye å tjene på å bli del av et større fellesskap. Både de materielle og menneskelige ressursene på huset vil styrke vårt arbeid. Å være del av Det norske menneskerettighetshuset bidrar dessuten til å gjøre oss mer synlige, sa Åse Sand i Den norske Burmakomité.

I sin hilsningstale uttrykte direktør for Senter for menneskerettigheter, Geir Ulfstein, en tro på økt samarbeid mellom hans eget nasjonale kompetansesenter for menneskerettigheter og aktivistenes husfellesskap. Han signaliserte en mer offensiv linje i spørsmål om menneskerettigheter i Norge fra senterets side.

Publisert i AmnestyNytt 2004/3