Nå har du muligheten til å delta på Nordic Youth Conference

Om du er mellom 16 – 24 år gammel og ønsker å vite hvordan du kan engasjere deg i kampen for menneskerettighetene bør du søke i dag!
DELCreated with Sketch.DELCreated with Sketch.DEL
Publisert: 11. Feb 2019, kl. 10:33 | Sist oppdatert: 15. Feb 2019, kl. 13:25

Amnestys mest kjente ungdomskonferanse

Nordic Youth Conference (NYC) er en årlig samling for ungdom fra Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og Færøyene. Totalt tilbringer mer enn 50 engasjerte aktivister én uke sammen for å lære hvordan de kan bekjempe menneskerettighetsbrudd. Dette er utvilsomt et av høydepunktene i året, så ikke gå glipp av muligheten! Fyll ut søknadsskjemaet (nederst på denne siden), og send til [email protected] før 1. mai.

«Jeg føler meg heldig som kunne begynne med aktivisme på NYC. Til deg som allerede er aktivist eller kanskje er ute etter å være aktivist i Amnesty International, så anbefaler jeg på det sterkeste å søke»

Jean-Marc Tshona, Amnesty Student Bergen og NYC-deltaker i 2018.

Artikkelen fortsetter under videoen.

En uke på en idyllisk folkehøgskole i Stockholm

I år vil Nordic Youth Conference finne sted på Tollare Folkehøgskole rett utenfor Stockholm. Den ligger nydelig til ved Lännerstasundet hvor det er flotte bademuligheter. Det er store grønt området hvor det er mulig å spille sport og slappe av. Rett og slett helt nydelig beliggenhet. Konferansen er fra 29. juli – 2. august.

Temaet: Voldtekt i Norden

Denne våren lanserer Amnesty International en rapport om voldtekt i de Nordiske landene. Voldtekt er et alvorlig brudd på retten til personlig integritet og seksuell selvbestemmelse. Mennesker av alle kjønn kan bli utsatt for voldtekt, selv om det er i all hovedsak jenter og kvinner som blir voldtatt. I Norge har hver 10. kvinne opplevd voldtekt minst én gang i løpet av livet, mens nesten halvparten var under 18 år gammel da overgrepet fant sted. Bare en av ti voldtektsutsatte kvinner anmelder voldtekt til politiet. Fire av fem voldtektsanmeldelser blir henlagt, slik at svært få anmeldelser ender med tiltale og fellende dom. Med dette svikter staten sin plikt til å sikre jenter og kvinner rett til beskyttelse mot vold og overgrep, og til rettferd og oppreisning i rettssystemet. Dette er et alvorlig brudd på menneskerettighetene.

Det er kun Sverige som per i dag har en samtykkebasert voldtektslovgivning som er i tråd med internasjonale menneskerettslige standarder. Det betyr at det bare er i Sverige hvor loven definerer voldtekt som seksuell omgang uten oppriktig samtykke. Amnesty krever at også de andre Nordiske landene følger etter. I tillegg bør myndighetene i alle de Nordiske land styrke politiets kapasitet og kompetanse til å etterforske voldtekt og sørge for et målrettet forebyggende arbeid som kan bidra til nødvendige holdningsendringer i samfunnet.

For å lære mer om dette, vil du møte noen av forfatterne av den nye rapporten. Du vil også møte mennesker som er direkte berørt og mennesker som har jobbet aktivt for å endre loven i Sverige. Det blir utvilsomt sterke møter.

Voldtekt er ikke et problem som bare angår kvinner, så menn anbefales også å søke.

Bli med å protestere!

Det har kostet mer enn blod, svette og tårer å få anerkjent internasjonale menneskerettigheter, men i 1948 gjorde verdens stater det for første gang. Fortsatt må vi mennesker stå på for at rettighetene våre skal ivaretas og beskyttes. For mange blir det en utmattende kamp mot systemet, og må vi vise vår solidaritet. Amnesty er derfor opptatt av at folk skal vite hvilke rettigheter de har, og ikke minst hvordan man kjemper for dem. Det er viktig å kunne arrangere en demonstrasjon, holde appeller, samt bruke sosiale medier eller andre virkemidler for å få frem budskapet. Akkurat det lærer du på Nordic Youth Conference i fellesskap med andre spennende mennesker.

«I slutten av uken vil du være med på en stor aksjon der du vil få en følelse av hvordan det er å kjempe for andres rettigheter. Jeg tar med meg følelsen av stolthet og respekt for menneskerettigheter fra NYC. Dette var svært inspirerende og spennende. Jeg er utrolig glad for å ha vært med på NYC. Nå er jeg klar for å engasjere meg videre!”

Jean-Marc Tshona.

Praktisk informasjon
Nordic Youth Conference 2019
  • Deltakere må være mellom 16 - 24 år gamle.
  • Deltakere under 18 må levere samtykke fra foreldre.
  • Egenandel er på 450 NOK.
  • Egenandelen dekker opphold, reise og alle måltider.
  • Alle deltakere må ha egen reiseforsikring.
  • Språket på konferansen er engelsk.
  • Søknadsskjema (se nedenfor) sendes til [email protected]
  • 10 deltakere blir valgt.
  • Konferansen er fra 29. juli - 2. august.
  • Søknadsfristen er 1. mai.

Last ned søknadsskjema her