Myanmar: Knebler kritikere før valget

110 samvittighetsfanger har blitt satt bak lås og slå i forkant av søndagens valg i Myanmar. 
Publisert: 3. nov 2015, kl. 15:04 | Sist oppdatert: 9. nov 2015, kl. 08:53
Myndighetene i Myanmar har sperret inne og trakassert mengder med fredelige aktivister som et ledd i en stadig mer intens og vidtrekkende undertrykkelse før valget som ble avholdt søndag.

Amnestys ferske rapport "Back to the old ways" avslører hvordan undertrykkelsen drastisk har økt i omfang de siste to årene. Dette står i sterk kontrast til offisielle uttalelser om at ikke en eneste person er fengslet for fredelig å ha uttrykt meningene sine.

Sterk undertrykkelse

Amnesty vet om minst 110 samvittighetsfanger som er fengslet i Myanmar for tiden , selv om man antar at det reelle tallet faktisk er enda høyere. Dette er en dramatisk økning siden et omfattende presidentamnesti mot slutten av 2013. På den tid var Amnesty kun klar over to samvittighetsfanger.

- Regjeringen i Myanmar forsøker å fortelle om en alternativ virkelighet, hvor alt ser rosenrødt ut for menneskerettighetene. Det internasjonale samfunnet er altfor villige til å akseptere denne fortellingen. Virkeligheten på bakken kunne ikke vært mer annerledes. Myndighetene har intensivert undertrykkelsen av ytringsfriheten det siste året, sier Laura Haigh, som jobber som Myanmar-etterforsker for Amnesty International.

- Tallene taler for seg selv. Vi tror at nesten 100 fredelige aktivister for tiden sitter fengslet, mens hundrevis av andre har tiltaler i vente. President Thein Sein må umiddelbart løslate alle samvittighetsfanger og stanse de undertrykkende praksisene som fyrer oppunder vilkårlige arrestasjoner.

Ny generasjon samvittighetsfanger

Undertrykkelsen har allerede gått utover en rekke mennesker som anses som trusler mot regjeringen, inkludert menneskerettighetsforsvarere, advokater, opposisjonsaktivister, studenter, fagforeningsmedlemmer og journalister.

Rapporten dokumenterer i detalj syv saker som er typiske for Myanmars nye generasjon samvittighetsfanger. Disse inkludere studentlederen Phyoe Phyoe Aung, som risikerer ni år i fengsel fordi hun tidlig i 2015 organiserte protester mot en ny lov som begrenser akademinsk frihet.

Krev at Phyoe Phyoe løslates - signer aksjon her!

Advokaten Zaw Win er for tiden anholdt kun fordi han brukte en megafon utenfor et rettslokale i Mandalay i mai i fjor. Han brukte megafonen for å kreve en stans i all den juridiske korrupsjonen.

Amnesty International har også dokumentert en markert økning i undertrykkelsen opp mot valget 8. november. Fredelige aktivister har oftere blitt tiltalt for forbrytelser uten mulighet for kausjon, de har blitt holdt i varetekt i lengre perioder, og fengselsdommene har blitt lengre.

Bruker lovene mot kritikere

Myndighetene lener seg på en rekke drakoniske lover for å arrestere og fengsle regimekritikere. Disse lovene inneholder blant annet bestemmelser som forbyr ulovlig forsamling, "forstyrre statlig ro" og "fornærme religiøse følelser".

Klimaet av frykt blir forsterket gjennom andre skremselstaktikker, som også inkluderer utbredt overvåking og trakassering. Aktivister blir utsatt for konstant overvåkning. Dette kan inkludere å bli fotfulgt, å bli tatt bilde av på arrangementer, "midnattsinspeksjoner" av kontorene og hjemmene deres, og trakassering av familiemedlemmer.

Mange samvittighetsfanger har vært fengslet flere ganger. De blir ofte arrestert igjen og igjen og får nye fengselsstraffer like etter at de har blitt løslatt.

- Verdens ledere kan ikke stole blindt på at Myanmars myndigheter har stanset undertrykkelsen. Valget gir en viktig mulighet til å gjøre det klart for myndighetene i Myanmar at det er uakseptabelt å sperre inne og stilne fredelige kritikere. Det er en mulighet som ikke kan bli skuslet bort, sier Laura Haigh.



AMNESTY MENER:
  • Myndighetene i Myanmar må umiddelbart løslate samvittighetsfangene i Myanmar - selvsagt betingelsesløst. De må også sørge for at å droppe alle anklager mot folk som fredelig har brukt sine menneskerettigheter, og de må avskaffe alle lover som bryter menneskerettighetene.
  • Det internasjonale samfunnet må trappe opp innsatsen for å få president Thein Sein til å løslate alle samvittighetsfanger i landet.