Mulige krigsforbrytelser i Aleppo

Syriske regjeringsstyrker skal ha gjennomført utenomrettslige henrettelser mot flere sivile øst i Aleppo. Amnesty mener det kan betegnes som krigsforbrytelser.
Publisert: 14. des 2016, kl. 12:03 | Sist oppdatert: 21. Mar 2017, kl. 14:49
FNs menneskerettighetskontor rapporterte tidligere denne uka om at de har troverdige bevis på at opp til 82 sivile har blitt skutt og drept i løpet av et par timer av regjeringsstyrkene i Syria og deres allierte. Drapene skal ha skjedd i det styrkene tok seg inn i folks hjem, eller ute på gata.
 
- Meldingen om at sivile – inkludert barn – skal ha blitt kaldblodig drept i sine egne hjem av syriske regjeringsstyrker er sjokkerende, men ikke uventet, basert på deres oppførsel frem til nå. Slike utenomrettslige henrettelser tilsvarer krigsforbrytelser, sier Lynn Maalouf, assisterende direktør for Amnestys researchkontor i Beirut.
 
- Gjennom hele konflikten har de syriske regjeringsstyrkene, som er støttet av Russland, gjentatte ganger vist en total mangel på respekt for sivile liv og for internasjonale lover og konvensjoner, fortsetter hun.

​Sivile er flere ganger blitt brukt som en målrettet strategi, både under militære operasjoner og gjennom bruken av vilkårlig fengsling, forsvinninger, tortur og annen mishandling.

​- Hvis regjeringsstyrkene får full kontroll over Øst-Aleppo er sjansen stor for at de kommer til å begå flere overgrep mot sivilbefolkningen, sier Maalouf.  

Ingen er holdt ansvarlig
 
- I løpet av den siste tiden har verden og FNs sikkerhetsråd sett på situasjonen som har utfoldet seg i Aleppo fra sidelinjen. Samtidig har sivile blitt regelrett slaktet ned på en daglig basis og Øst-Aleppo har blitt til en massegrav. Den tiltaksløsheten resten av verden har vist er skamfull. Det at ingen har blitt holdt ansvarlig for disse krigsforbrytelsene har tillatt partene i konflikten, spesielt regjeringsstyrkene, å fortsette på en større skala. Nå er det ekstremt viktig at uavhengige aktører får tilgang til å sikre beskyttelsen av den sivile befolkningen, og at humanitære bistandsorganisasjoner kan komme inn for å gi livsviktig hjelp til de som trenger det.
 
For øyeblikket kan ikke de skadde bli evakuert og de som forsøker å rømme risikerer å bli drept.

Amnesty International ber alle parter i konflikten om å gi trygg passasje til sivile som ønsker å flykte og forlate området.

Bruk to minutter på å kreve at uskyldige sivile blir evakuert ut og at uavhengige FN-observatører blir utplassert for å overvåke evakueringene og beskytte folket fra ytterligere skade.
 
Da regjeringsstyrkene var nær ved å ta over Øst-Aleppo fortalte flere sivile at de fryktet hevnangrep. Sist uke kunne FN fortelle at flere hundre gutter og menn forsvant fra områder under regjeringens kontroll.
 
- Amnesty International har tidligere rapportert om den syriske regjeringens omfattende og systematiske bruk av tvungen forsvinning for å angripe sivilbefolkningen. Det er forbrytelser mot menneskeheten. Det er avgjørende at uavhengige observatører blir utplassert for å hindre ytterligere forsvinninger, tortur og annen mishandling, sier Lynn Maalouf. 

- There is no way that any of us can avoid responsibility for Aleppo. Anna Neistat, sjefsetterforsker i Amnesty, har uttalt seg om situasjonen i Aleppo og hvilket ansvar verdenssamfunnet sitter med. Les artikkelen i CNN her.