Mostafaei reddet 14 fra galgen

Den iranske forsvarsadvokaten Mohammad Mostafaei har reddet flere titalls mennesker fra henrettelse i Iran, hvorav 14 dødsdømte barn. Nå har hans kamp for barn og kvinners rettigheter satt ham selv i fare.
DELCreated with Sketch.DELCreated with Sketch.DEL
Publisert: 16. aug 2010, kl. 22:09 | Sist oppdatert: 19. aug 2010, kl. 15:07
I mange år har Mostafaei jobbet utrettelig som forsvarsadvokat for dødsdømte mindreårige og kvinner som har blitt utsatt for Irans kjønnsdiskriminerende lover. Amnesty har aksjonert for en rekke av de menneskene han har påtatt seg å forsvare i Iran.

- Mostafaei er en av de modige forkjemperne for barns og kvinners rettigheter i Iran som virkelig fortjener respekt. Amnesty vet om 14 barn og kvinner som er blitt reddet fra galgen takket være hans innsats, sier kommunikasjonssjef i Amnesty, Ina Tin.

Steining
En av dem han har forsvart, er kvinnen som sto i fare for å bli steinet, Sakineh Mohammadi Ashtiani. Takket være hans innsats og det omfattende internasjonale presset som er skapt mot steiningen, vil høyesterett i Iran gå gjennom saken hennes på nytt.

Siden det utelukkende er henrettelsesmetoden som skal revurderes, frykter Amnesty at dette er en avledningsmanøver for å få dempet presset. Aksjonen for Ashtiani fortsetter derfor.

Selv i fare
24. juli ble advokat Mostafaei innkalt til forhør om sin juridiske aktivitet. Forhøret foregikk i Evin-fengelset i Teheran. Da han etter mange timer forlot fengselet, fikk han melding om at politimyndigheter hadde oppsøkt kontoret og hjemmet hans for å arrestere ham.

Da han ankom kontoret, hadde de arrestert kona hans, Fereshteh Halimi og hennes bror. Han gikk i dekning og kom seg etter en uke over grensen til Tyrkia der han oppsøkte FNs høykommisær for flyktninger for å søke asyl.

Tyrkiske myndigheter holdt ham tilbake i et interneringssenter for irregulære migranter i Istanbul før han fikk muligheten til å reise videre til Norge der han har fått opphold.

- Når en menneskerettighetsadvokat som Mostafaei må velge mellom fengsel og flukt, sender det et klart signal til alle som forsvarer menneskerettighetene i Iran om at det er en aktivitet iranske myndigheter ikke tolererer, sier Ina Tin.

Tilbake i Iran er Mostafaeis kontor gjennomsøkt, dokumenter ødelagt og eiendeler beslaglagt. Det er uvisst hvilken juridisk støtte hans klienter i Iran vil kunne få fremover.

- Forfølgelsen av forsvarsadvokaten er politisk motivert og et uttrykk for hvor langt iranske myndigheter er villige til å gå for å skremme befolkningen til taushet, sier Ina Tin.

Samme dag som Mostafaei kom til Norge, lørdag 7. august, ble kona hans løslatt i Iran. Hennes bror og far ble løslatt 3. august. Det er ventet at Mostafaeis kone og datter på sju år vil slutte seg til ham i Norge.Åpent møte med Mostafaei

Mandag 16. august fikk Amnestys aktivister og iranere som bor i Norge møte Mohammad Mostafaei i et åpent møte i Amnestys lokaler. Her fikk de høre om noen av de barna og kvinnene han har forsvart, om menneskerettighetenes kår i det iranske rettsssystemet, om årsakene til at han selv ble tvunget på flukt og om hans håp for Irans fremtid.

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International og Mahmood Amiry Moghaddam, Iran Human Rights, holdt begge innlegg under møtet.