Moses Akatugba ble dømt til døden for å ha ranet til seg tre telefoner da han var 16 år. I fengselet ble han grovt torturert av både den nigerianske hæren og politiet.
03.06.2015: Fantastiske nyheter! Forrige uke ble Moses benådet av guvernør Udaghan og nå er han løslatt! Tusen takk for all engasjement i denne saken - det nytter!
Publisert: 12. Jan 2024, kl. 12:40 | Sist oppdatert: 13. Feb 2024, kl. 16:21
Moses Akatugba

Dette er saken:

16 år gamle Moses Akatugba ble arrestert i november 2005 av den nigerianske hæren. Han ble dømt for å ha ranet til seg tre telefoner, en mindre pengesum og annet kommunikasjonsutstyr.

Moses har beskrevet at han ble skutt i hånden og banket opp av soldater under arrestasjonen. Han ble anholdt i en militærleir der soldater banket ham opp når han ikke kunne identifisere et lik. Etter å ha blitt overført til politistasjonen i Epkan opplevde han ytterligere tortur og mishandling. Moses fortalte til en menneskerettighetsforkjemper at politiet angrep ham med batonger og macheter. Politimennene dro ut tå- og fingernegler med tang og tvang ham til å signere tilståelsesdokumenter ferdigskrevet av politiet.

Moses vet, og setter stor pris på, at Amnesty og andre engasjerer seg i saken hans. - Jeg har ikke ord for å beskrive min takknemlighet, skrev Moses i et brev i sommer:
I don't know the campaigners before, I have not seen them before, but I cried for help and they responded massively to save me. I don't know that people still have such great love to their fellow human beings. I promise to do the same to humanity to show my gratitude to all. I prayed for them that god will replenish and bless them abundantly in everything they lay their hands on earth. I promise to work for the emancipation of torture victims and death row inmates, suffering the same injustice done to me, if I am out from prison. I love you all.
Moses Akatugba

I et brev Moses skrev i slutten av oktober, deler han sin takknemlighet:

Moses fikk aldri mulighet til å vitne i retten om torturen han gjennomgikk i militærleiren og i fengselet.
Bakgrunn

Moses var akkurat ferdig med eksamner på videregående da han ble arrestert. Mange av klassekameratene hans har studert ved universiteter og annen høyere utdanning. Moses drømmer selv om å studere medisin etter hans fars ønsker.
Etter åtte år i fengsel ble Moses dømt til døden ved henging. Dommen var utelukkende basert på informasjon innhentet under tortur. Politietterforskeren med ansvar for saken møtte heller aldri i retten for å avgi vitneforklaring. Under rettsaken mot Moses forsøkte forsvaret å få gjennomslag for en etterforskning av anklagene om at Moses ble torturert av politimennene.
Moses fikk aldri mulighet til å vitne i retten om torturen han gjennomgikk i militærleiren og i fengselet. Idag får familien hans komme på besøk to ganger i måneden mens han sitter og venter på henrettelsen. Moses sier selv at han er uskyldig.

Dokumentarfilm: Kjære Moses

Amnesty i Norge fulgte tre jenter fra Sandefjord gjennom et år i deres kamp for å stanse henrettelsen av Moses Akatugba.

Kjære Moses.Tre jenter fra Sandefjord kjemper for å stanse henrettelsen av en gutt i et nigeriansk fengsel. En minidokumentar om ungt engasjement, vennskap og at det nytter å stå opp for det du tror på.
Kjære Moses Trailer