Massehenging i syrisk fengsel

Opptil 13 000 mennesker har blitt utenomrettslig henrettet i Saydnaya-fengselet i Syria mellom 2011 og 2015. Dette utgjør krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. 
Publisert: 6. Feb 2017, kl. 14:06 | Sist oppdatert: 10. Feb 2017, kl. 13:39
Hver uke, gjerne to ganger, blir opp til femti mennesker hentet midt på natten og hengt i Saydnaya-fengselet, nord for Damaskus. Disse grusomhetene dokumenteres i en ny Amnesty-rapport, publisert tirsdag.

Henrettelsene er godkjent fra øverste hold i den syriske regjeringen, og tar sikte på å knuse enhver form for opposisjon.

- Disse massedrapene lever opp til den juridiske termen utryddelse, som finnes i internasjonal rett, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge.

Rapporten dokumenterer også hvordan den syriske regjeringen bevisst har utsatt de innsatte for tortur, og nektet dem mat, vann, livsviktige medisiner og legebehandling.

Dokumentasjon i krigstid er helt nødvendig for at myndighetene skal kunne holdes ansvarlige og at det skal settes en stopper for grusomhetene. Som medlem støtter du Amnesty Internationals viktige etterforskningsarbeid i Syria og andre konfliktsoner. Du kan bli Amnesty-medlem her.

Bakgrunnen for rapporten er intervjuer med 31 tidligere fanger, fire fengselsjefer og tre dommere som kjente til konkrete tilfeller, og detaljene i deres berettelser er vond lesning.

De innsatte får ikke vite hva de er dømt for eller at de skal dø, før løkken henger rundt halsen deres. Henrettelsene foregår i all hemmelighet, slik at familie og venner er uvitende om hva som har skjedd med deres kjære. Kroppene er senere funnet i massegraver.

Bli med inn i skrekkfengselet.

Hørte folk dø

- Om du la øret inntil gulvet kunne du høre lyden av en slags gurgling. Det varte i rundt 10 minutter før det ble stille. Vi lå og sov til lyden av folk som ble kvalt. Og det var helt vanlig for meg da, sier «Hamid», en tidligere militær offiser som ble arrestert i 2011.

Dersom fangene ikke døde ved henging trakk offiserenes assistenter dem ned igjen og brakk nakken på dem, forteller en tidligere dommer som var vitne til hengingen.

I rapporten kommer det også fram at mange av fangene ble utsatt for voldtekt, eller selv ble tvunget til å voldta andre fanger.

Uten lov og dom

Opptil 13 000 mennesker ble utenomrettslig henrettet i fengselet i perioden mellom 2011 og 2015, de fleste sivile. Henrettelsene er basert på overfladiske rettsaker i provisoriske militærretter som kun varer i et par minutter.

– Dommeren spør om navn og om de har gjort forbrytelsen. Uansett om de svarer ja eller nei, så blir de dømt. Denne rettssalen forholder seg ikke til lov og rett, sier en tidligere dommer.

Gjennom intervjuene kommer det også fram at tilståelser framtvunget under tortur er vanlig praksis.

Må på dagsorden

- Vi krever at syriske myndigheter umiddelbart stanser utenomrettslige henrettelser, tortur og umenneskelig behandling av fanger i Saydnaya-fengselet og i alle andre offentlige fengsler over hele Syria. Russland og Iran, som er regjeringens nærmeste allierte, må legge press på myndighetene for å få slutt på denne morderiske fengselspolitikken, sier Lynn Maalouf.

Maalouf mener de kommende fredsforhandlingene i Genève ikke kan ignorere disse funnene.

- Det å avslutte disse grusomhetene i den syriske regjeringens fengsler må settes på dagsorden. FN må umiddelbart gjennomføre en uavhengig gransking av forbrytelsene som blir begått i Saydnaya, og kreve at uavhengige observatører får tilgang til alle steder folk holdes fanget, sier Maalouf.

  • Etterforskningen rapporten er basert på ble gjennomført mellom desember 2015 og desember 2016.
  • Det ble gjennomført intervjuer med 84 vitner, inkludert tidligere Saydnaya-vakter og tjenestemenn, fanger, dommere og advokater, samt nasjonale og internasjonale eksperter på fengsling i Syria.
  • I forbindelse med en tidligere rapport om Saydnaya, publisert i august 2016, samarbeidet Amnesty med et team fra Forensic Architecture ved Universitetet i Goldsmiths for å skape en virtuell 3D-rekonstruksjon av fengselet.
  • Amnesty anslår at mer enn 17 000 mennesker har mistet livet i fengsler rundt om i Syria som følge av umenneskelige forhold og tortur siden 2011. Dette tallet inkluderer ikke de estimerte 5 000 - 13 000 drapene i Saydnaya.
  • Amnesty kan ikke dokumentere noen henrettelser i fengselet etter 2015, men har sterke grunner til å tro at dette fortsatt pågår i dag.


Les mer på amnesty.no