Martin Ennal Award 2016: Menneskerettighetspris til Ilham Tohti

Fengslede Ilham Tohti fikk i dag Martin Ennal Award for sin årelange innsats for uigurenes rettigheter.
 
Publisert: 11. okt 2016, kl. 15:10 | Sist oppdatert: 20. Feb 2018, kl. 15:35
Ilham Tohti er en av de mest profilerte forkjemperne for uigerernes rettigheter. Den tidligere økonomi-professoren grunnla for mange år siden en nettside hvor han kommenterte Kinas diskriminering og forfølgelse av uigurene, en etninsk minoritet nordvest i Kina.

Nettsiden «Uighur Online» har blitt stengt flere ganger. I 2014 ble Tohti arrestert og han er nå dømt til livstid.

​- Det som virkelig er synd med denne situasjonen er at ved å ta bort den moderate stemmen til Ihlam Tohto, legger kinesiske myndigheter ned grunnarbeidet for den samme ekstremismen som de ønsker å forebygge, sier Dick Oosting, styrelederen i Martin Ennals Foundation

Ilham Tohti var valgt av en jury på 10 internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner og prisen tildeles menneskerettighetsforkjempere som har vist engasjement og løpt stor personlig risiko gjennom arbeidet sitt. Målet med prisen er å gi beskyttelse gjennom internasjonal anerkjennelse og oppmerksomhet.

Samvittighetsfange

Ilham Tohti er dømt til livstid i fengsel for «separatisme», en anklage som ofte brukes mot uigurer som uttaler seg om menneskerettighetsbrudd. Realiteten er at Ilham er dømt for å ha brukt ytringsfriheten sin, og anses som samvittighetsfange av Amnesty.

Ilham Tohti er en av sakene i Amnestys kamapnje Skriv for liv med krav til kinesiske myndigheter om å løslate Ilham Tohti umiddelbart og betingelsesløst.

​- Ilham Tohti er et eksempel på modige menneskerettighetsforkjempere som risikerer eget liv i kampen for andres rettigheter. Nå må vi bruke vår frihet til å beskytte hans, sier Frank Tangberg, leder for Amnestys brevskrivekampanje Skriv for liv i Norge.

Kinesiske myndigheter holdt Ilham Tohti i isolasjon i fem måneder. Ilhams advokater hevder at han ikke fikk mat over en 10-dagers periode. Seks måneder etter arresten, først gang han fikk møte advokatene sine, hadde han gått ned 16 kg. Som følge av behandlingen har han fått en rekke alvorlige helseproblemer som han ikke får tilstrekkelig behandling for.

Tangberg håper så mange som mulig bruker anledningen til å aksjonere for Tohti og sende ham solsidaritetsbrev i fengselet.

Uigurenes rettigheter
Uigurene er en etnisk minoritet som for det meste er bosatt i Nord-Vest-Kina. Brorparten er muslimer. Siden 1980-tallet har diskrimineringen av denne gruppen blitt mer intensiv, og mange har opplevd vilkårlige fengslinger, tortur og at kulturen deres blir satt under press. Det er blant annet sterke restriksjoner på deres mulighet til å utøve religionen sin.

Skriv for liv
​Skriv for liv er en Amnesty-kampanje der der tusenvis av mennesker fra hele verden skriver brev til ofre for menneskerettighetsbrudd til myndighetene som er ansvarlig for dem. Ilham Tohti er en av sakene i årets Skriv for Liv-kampanje. Hvis du vil skrive solidaritetsbrev til Tothti i fengselet, ta kontakt med kampanjeavdelingen i Amnesty for å få adressen.