Mann med albinisme drept i Malawi

19 år gamle Madalitso Pensulo ble brutalt drept i landsbyen Mlonda i Malawi tirsdag 10. januar.
Publisert: 12. Jan 2017, kl. 11:29 | Sist oppdatert: 7. Feb 2017, kl. 09:47
Etter press fra det internasjonale samfunnet endret Malawi i september 2015 lovverket sitt for å gi mennesker med albinisme bedre beskyttelse. De mellom 7000 og 10 000 menneskene med albinisme i landet lever i livsfare på grunn av overtro. Mange tror at deres bein og kroppsdeler kan bringe lykke og rikdom, og overtroen er dessverre utbredt. De nye lovene skal bidra til å beskytte dem fra vold og drap, men drapet på Pensulo viser at det fremdeles er en lang vei igjen å gå.

– Politiet og andre offisielle myndigheter må øke innsatsen for å pågripe gjerningsmannen og stille ham for retten. De må sende et signal om at angrep på mennesker med albinisme er uakseptabelt, sier Deprose Muchena, Amnestys direktør for arbeidet i det sørlige Afrika.

19-åringen skal ha blitt invitert på te hjemme hos en kamerat, som drepte ham da han kom på besøk. En tilfeldig forbipasserende hørte Pensulos rop om hjelp og fikk varslet politiet, men hans liv stod ikke til å redde. Ingen kroppsdeler ble fjernet ettersom hjelp ble tilkalt. Gjeriningsmannen er fortsatt på frifot.

– Drapet på Pensulo understreker behovet for at malawiske myndigheter sørger for at lovene blir overholdt. De må iverksette en koordinert strategi for å ivareta rettighetene til mennesker med albinisme, og sette en stopper for bortføringene og henrettelsene, sier Muchena.

Han understreker at Amnesty krever at malawiske myndigheter etterforsker drapet, og iverksetter interne granskinger av det slette politiarbeidet og det sviktende rettsystemet i landet.

Signer aksjonen for Annie Alfred og krev at hun og andre med albinisme får den beskyttelsen de har krav på.