Magasinet: Pinlig om Guantanamo

 Det er ikke aktuelt for Norge å ta imot noen av de 60 fangene som skal løslates fra Guanánamo, men som ikke trygt kan returneres til sine hjemland.
Publisert: 2. Feb 2010, kl. 11:09 | Sist oppdatert: 4. jul 2013, kl. 21:31

Det sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til VG.

– Det er både pinlig og skuffende at Norge ikke vil hjelpe til, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.
– Disse menneskene er blitt holdt i fangenskap i mange år uten tiltale eller dom. De er blitt utsatt for tortur og annen mishandling. Hvis amerikanerne selv innrømmer at mennene ikke er farlige og kan løslates, burde Norge kunne tilby noen av dem et trygt sted å bygge opp livet igjen.

Egenæs er spesielt skuffet over utenriksministerens påstand om at det å ta imot løslatte fra Guantánamo kan utgjøre en fare for rikets sikkerhet.
– De amerikanske myndighetene har i flere år prøvd å bevise at de er farlige, uten å lykkes. Få personer i verden har vært gjennom grundigere terrorscreening enn akkurat disse mennene, påpeker han.

Amnesty er også sterkt kritisk til Støres argument om at asylsituasjonen i Norge er så anstrengt at det ikke er plass til dem.
– Det kan virke som den virkelige grunnen er at Arbeiderpartiet ønsker å signalisere at de er tøffere i flyktning- og asylpolitikken enn opposisjonen. Således velger regjeringen å nedprioritere respekten for menneskerettighetene til fordel for populisme, avslutter Egenæs.

Både Frankrike, Portugal, Irland, Belgia og Bermuda har allerede tatt imot løslatte Guantánamo-fanger.


Dette er saken:

  • Norge vil ikke ta imot Guantanamo fanger som ikke kan retunere til eget land.
  • Disse menneskene er blitt holdt i fangenskap i mange år uten tiltale eller dom.
  • Amnesty er sterkt kritisk til Støres argument om at asylsituasjonen i Norge er så anstrengt at det ikke er plass til dem.