Løslatt, tryggere, håpefulle

Under Skriv for liv 2017 skrev vi for Hanan, Mahadine, Ni Yulan, Shackelia MILPAH, Taner og Istanbul 10. Har du lurt på hvordan det går med dem?
Publisert: 5. okt 2018, kl. 13:24 | Sist oppdatert: 6. nov 2018, kl. 21:44
Et brev bærer solidaritet og støtte. Det kan fortelle en samvittighetsfange som sitter urettmessig fengslet at vedkommende ikke er alene. Det kan holde håpet oppe. Det kan gi mot til å fortsette kampen. I fjor var dine ord med på å endre liv. Her kan du se hvordan det går med de menneskene vi skrev til og for i Skriv for liv for i 2017.

1. Mahadine er løslatt fra fengsel
Etter 18 måneder i fengsel ble Tadjadine Mahamat Babouri, også kalt «Mahadine», løslatt 5. april 2018! Mahadine ble torturert og riksikerte livstid i fengslet etter at han la ut et innlegg på Facebook hvor han kritiserte myndighetene i landet. Over 690 000 handlinger ble utført for syvbarnsfaren. Fra Norge sendte vi 550 solidaritetsbrev til Mahadine og 22 400 underskrifter til presidenten i Tsjad. 

- Jeg vil uttrykke min takknemlighet til dere alle. Jeg setter pris på dere, jeg elsker dere, jeg respekterer dere, sier Mahadine. Syvbarnsfaren er endelig sammen med familien sin igjen!
Les mer her2. Ni Yulan er tryggere
Ni Yulan er en menneskerettighetsforkjemper og tidligere advokat som kjemper for rettighetene til mennesker som blir utsatt for tvangsutkastelser i Kina. Dette har kostet henne jobben, hjemmet og helsen. I årevis har myndighetene gjort alt de kan for å stoppe henne. Hun har blitt trakasset og torturert av politiet, noe som har ført til at hun sitter i rullestol.

Takket være hundre tusenvis av mennesker som engasjerte seg i saken til Ni Yulan, har situasjonen bedret seg. Ni Yulan og ektemannen har flyttet til en ny bolig der de får bo i fred samtidig som trakasseringen fra myndighetene har stanset. Ekteparet mener at Amnestys kampanje- og lobbyvirksomhet har bidratt til å forbedre livene deres. Her er Ni Yulans takk til alle som har engasjert seg for dem:

- På grunn av den internasjonale oppmerksomheten på min situasjon begår politiet færre angrep, færre verbale overgrep og jeg opplever færre brudd på mine menneskerettigheter. Takk til dere som skrev for meg. Deres generøse støtte har ikke bare hjulpet meg, men også fremmet menneskerettigheter i Kina, sier Ni Yulan. 

For Ni Yulan ble det gjennom Skriv for Liv utført over 430 000 handlinger. Fra Norge ble det samlet inn nærmere 1250 solidaritetsbrev til Ni Yulan og over
23 000 signaturer som ble sendt fra Norge til direktøren for offentlig sikkerhet i Beijing.​3. Hanan mottok akutt medisinsk behandling. 
Helt siden ektemannen forsvant i Egypt i 2013 har Hanan Badr el-Din har lett etter ham og hun har blitt en ledende stemme i letingen etter personer som er sporløst forsvunnet i Egypt. Myndighetene mener hun er en trussel og har fengslet henne. 
Hanans helse har forverret seg i fengsel, men takket være Skriv for liv har hun fått medisinsk behandling. Hennes familie forteller at det fikk hun som en direkte konsekvens av oppmerksomheten hennes sak fikk gjennom brevskrivingskampanjen.

Dessverre sitter Hanan fortsatt fenglset. Selv om hun har mottatt noe medisinsk behandling, så er det fortsatt ikke tilstrekkelig for hva Hanans helsetilstand trenger og vi jobber videre for å få henne løslatt.

Skriv for Liv gjorde at over 500 000 handlinger ble utført for Hanan på verdensbasis. I Norge ble det samlet inn over 23 000 signaturer til presidenten i Egypt og det ble skrevet over 400 solidaritetsbrev til Hanan.
4. MILPAH kan fortsette kampen
MILPAH-bevegselsen kjemper for rettighetene til naturressurser og landområder som danner selve livsgrunnalget deres. Dette gjør de i Honduras hvor det er livsfarlig å være miljøaktivist. Meldemmene av MILPAH forteller at den globale støtten fra Skriv for Liv har bedret sikkerheten deres. 

- Det er takket være Amnesty International og andre internasjonale organisasjoner at vi fortsatt er i live. Vi har ikke fått mulighet til å lese alle brevene, men de har kommet fra mange land i verden. Vi er glade og stolte over å ha venner fra hele verden, både barn, ungdom og voksne. Vi takker for støtten. Den gir oss styrke. Vi føler oss ikke alene. Den gir oss mer mot og med dette skal vi fortsette å forsvare menneskerettigheter og miljøet. forteller MILPAH. 

På verdensbasis ble det utført over 350 000 handlinger for MILPAH gjennom Skriv for liv. Fra Norge ble det sendt nærmere 20 500 signaturer til presidenten i Honduras og over 450 solidaritetsbrev. ​5. Shackelias kamp har fått global oppmerksomhet
Over en halv millioner mennesker støttet opp om Shackelia Jacksons rop om rettferdighet etter at bror hennes, Nakeia, ble drept av politiet i Jamaica. Skriv for liv hadde en sterk innvirkning på kampen hennes. 

- Det er ikke lenger nasjonal solidaritet, men global. Bare det engasjementet om å skrive brev til statsministeren, og det som er oppnåd på grunn av det, fikk meg til å føle at jeg var i den beste stillingen i kampen om rettferdighet. Jeg så ressursene i aktivismen og jeg var glad for at Amnesty International kunne støtte meg i dette, sier Shakelia. 


I Norge ble det samlet inn over 860 solidaritetsbrev til Shackelia og over 19 500 signaturer som ble sendt til statsministeren på Jamaica. Takket være dere, og deres engasjement, vil saken til Nakeia Jacksons sak snart komme opp i retten i Jamaica.

Shackelia vil gjerne takke alle som har støttet henne i kampen for rettferdighet. Les det rørende takkebrevet hennes her.6. Taner er løslatt.
Styreleder i Amnesty Intenational Tyrkia, Taner Kiliç, ble sammen med ti andre tyrkiske menneskerettighetsforkjempere anklaget for å være medlem av en terrororganisajon. Etter 14 måneder i fengsel ble Taner løslatt i ausgust 2018. Anklagene mot Taner og Istanbul 10 står fortsatt og rettsaken mot alle elleve starter 7. november, men Taner og Istanbul 10 vet at verden står bak dem. 

- Jeg skrev postkort og brev for 15, 20 år siden for forskjellige Amnesty kampanjer, Til Colombia, til Egypt, til Myanmar. 20 år senere mottar jeg slike brev. Tusen takk for at dere sender brev, det er veldig verdifullt for meg. Deres postkort og brev gav meg kraft, tusen takk for det, sier Taner. 

Nesten 875 000 mennesker utførte handllinger gjennom Skriv for liv på verdensbasis. I Norge ble det samlet inn nesten 130 solidaritetsbrev og over 26 000 signaturer til justisministeren i Tyrkia. ​