Liv Jessen vant den første Amnestyprisen
Av Patricia Kaatee
Amnestys menneskerettighetspris går i år til et menneske som har gjort noe langt utover det man kan forvente. Et menneske som både er utrettelig, dyktig, idealistisk og resultatorientert.
- Hele sitt yrkesaktive liv har hun jobbet for å sikre rettigheter og et verdig liv til noen av samfunnets mest utstøtte. Hun har greid å sette de prostituertes rettigheter på dagsorden - kompromissløst og konsekvent, sa generalsekretær i Amnesty International Norge, Petter Eide under prisutdelingen 3. september.
- Jeg takker juryen for denne utmerkelsen, men vil også rette en varm takk til kvinner i prostitusjonen som har lært meg om styrke og overlevelse, og faktisk om hva som er viktig her i livet, sa Liv Jessen i sin takketale.
Jessen kvitterte for utmerkelsen med et politisk utspill og en oppfordring til norske myndigheter. Hun mener politiets fokus må overføres fra jentenes sexsalg til kriminelle nettverk som tjener grovt på menneskehandel. Hun er kritisk til at regjeringens plan mot menneskehandel gjør kvinnens rett til beskyttelse avhengig av hvorvidt hun slutter med prostitusjon og bistår politiet.
- Det er meget kritikkverdig at det er kvinnens moral og samarbeidsvilje som blir avgjørende, ikke det faktum at hun har vært utsatt for en alvorlig forbrytelse, sier Jessen. - Innsatsen for å bekjempe menneskehandel må basere seg på en respekt for kvinnens menneskerettigheter og på hennes deltakelse og medbestemmelse. Myndighetene bør snarest pålegge Senter for menneskerettigheter å kartlegge hvorvidt den norske innsatsen mot menneskehandel føres i overensstemmelse med grunnleggende menneskerettigheter. En slik overvåking vil være i samsvar med FNs anbefalte prinsipper for handel med kvinner, sa Jessen.
Krav på respekt
Liv Jessen er født i Sandefjord i 1947. Som sosionom har hun jobbet i Oslo kommune i 26 år. På sosialkontor, i rusomsorgen og de siste 20 år på Pro Senteret som er et nasjonalt kompetansesenter for alt som har med prostitusjon å gjøre. Jessen har skrevet boka: Kvinnene ut av prostitusjon og er ellers en aktiv debattant og foredragsholder på sitt felt.
- Hun har blitt utskjelt, men har aldri latt seg knekke. Hun har stått fram som en talskvinne for å sikre menneskerettigheter til en gruppe kvinner som de færreste viser respekt. Alt hun sier og gjør bunner i en grunnleggende holdning til de prostituerte som mennesker med rettigheter og krav på respekt for sine valg, sa Eide.
Juryen har bestått av Tom Kvisle, markedssjef i Aschehoug, Hege Duckert, kulturredaktør i Dagbladet og Petter Eide, generalsekretær i Amnesty.
Publisert i AmnestyNytt 2004/3