Leder: Et stort stykke Norge

Amnesty har lagt tallene på bordet. I Norge, visstnok verdens beste land å bo i, har voldtatte kvinner i 64 prosent av landets kommuner ikke et sted å gå for å få profesjonell hjelp til å sikre spor fra forbrytelsen og til å få hjelp etter en traumatisk opplevelse.
Publisert: 15. sep 2005, kl. 14:04 | Sist oppdatert: 21. Jan 2024, kl. 21:03

Av Ina Tin, kommunikasjonssjef

Det viser Amnestys første rapport om menneskerettighetskrenkelser i Norge. Mangelen på voldtektsmottak angår svært mange kvinner: NIBR dokumenterer at hver tiende kvinne i Norge er blitt voldtatt.

Mangelen på voldtektsmottak er et symptom på noe mer enn stramme kommunebudsjetter. I et flertall av norske kom­muner ser man ikke at menns vold mot kvinner er et problem som kommunen har ansvar for å motarbeide.

Over 70 prosent av kommunene har aldri satt problemet på dagsorden.

Myndighetene har et menneskerettslig ansvar for å sikre kvinners rett til et liv uten vold. Derfor er Amnesty som menne­skerettighetsorganisasjon på banen. Så lenge kvinner rammes av menns vold i et slikt omfang som vi ser i Norge, kan myndighetene ­stilles til ansvar for ikke å ha utvist den aktsomhet som FNs kvinne­konvensjon krever. Derfor vil vi la FNs kvinne­komité gå igjennom rapporten, og få en vurdering av den norske innsatsen for å stoppe vold mot kvinner.

Kristiansand kommune skal ha honnør for å ta et mer systematisk grep om arbeidet mot vold. Den er en av flere kommuner som har pekt seg ut i positiv retning i undersøkelsen. De gode eksemplene finnes, og kan kopieres. Det handler om vilje: vilje til å undersøke hvilken virkelighet kvinner lever i; vilje til å snakke høyt om det, sette det på den politiske dagsorden; vilje til å planlegge hvordan kommunen kan forebygge ­volden; vilje til å samarbeide på tvers av etatene for å gi et best mulig tilbud til volds­utsatte kvinner og vilje til å opprettholde et fokus på dette ­arbeidet over tid.

Amnesty gir ikke slipp på saken selv om rapporten ligger på bordet: vi skal utfordre et nytt storting og en ny regjering til innsats, og vi skal vekke kommunale myndigheter til handling. Amnesty-medlemmer vil i tiden fremover invitere alle gode ­krefter i de enkelte kommunene til samarbeid om å stille konkrete krav til lokalpolitikere. Det største forbundet i LO, Fagforbundet, er med oss, og vil gjerne gå til aksjon i samarbeid med Amnesty. De organiserer 300 000 mennesker, blant dem mange kommunalt ansatte, helsearbeidere og krisesenter-ansatte som daglig møter kvinner utsatt for vold. De ­kjenner den virke­ligheten Amnesty tar opp.

Vi satser stort på 1. oktober som aksjonsdag over hele landet. Bli med. Og få flere med deg. Nå handler det om å sikre menneske­rettighetene på hjemmebane.

Publisert i AmnestyNytt 2005/3.

Les videre her:

Amnestys kommuneundersøkelse: Vold mot kvinner et ikke-tema

Helsesjefen i Kristiansand: - Vold mot kvinner er ingen privatsak