Lars Vaular om Raif Badawi: - Jeg tenker mye på ham

Lars Vaulars nye sang «Det ordnar seg for pappa» er skrevet med Raif Badawi i tankene. - Det handler om en mann som forteller barna sine at det vil gå bra, selv om han kanskje ikke helt våger tro på det selv. 
Publisert: 18. Apr 2015, kl. 19:00 | Sist oppdatert: 20. Apr 2015, kl. 10:50
Lars Vaular og Raif Badawi: Begge uttrykker seg gjennom tekst, begge er født i 1984, og begge er fedre. Begge ønsker naturligvis å beskytte sine små mot alt som er dumt, farlig eller leit. Men herfra blir forskjellene tydelige.

Mens Lars Vaular bor i et land hvor han kan rappe og ytre seg fritt, er Raif Badawis situasjon en ganske annen: Han sitter i et fengsel i Jeddah i Saudi-Arabia, dømt til ti års fengsel, ti års påfølgende utreiseforbud, en millionbot og tusen piskeslag - bare for å ha oppfordret til fri debatt på bloggen sin. Den niende januar fikk han de første femti piskeslagene.


- Det er helt absurd. Det han skriver er heller ikke særlig provoserende, sier Lars Vaular.

En liten løgn i god tro

Badawis kone Ensaf og deres tre barn har flyktet til Canada. De skriver brev til Raif i fengselet, og savner ham naturligvis veldig. Med Raif Badawis fortvilte situasjon i bakhodet, har Lars Vaular skrevet Det ordnar seg for pappa. Den ble sluppet fredag, og er den del av volum to i albumserien 666.

Har du noen gang fortalt en løgn i god tro om at det er for det beste? spør han i sangen. Mange kan nok kjenne igjen trangen til å fortelle barna sine at alt kommer til å bli bra, selv om man kanskje ikke helt tror det selv.

Hør Det ordnar seg for pappa


Viser solidaritet

Mange har engasjert seg i saken. Fredag etter fredag har Lars Vaular møtt opp sammen med Amnesty-demonstranter utenfor Saudi Arabias ambassade, gjerne med sønnen Wilfred på armen, for å rope til saudiske myndigheter at de skal slippe Raif Badawi fri. Badawis historie har truffet ham med stor kraft.

- Folk spør meg om det hjelper. Jeg håper jo det har noe å si det vi gjør. Men jeg tenker at uansett hjelper det kanskje ham. Kanskje han får litt håp, det er egentlig nok for meg.

Som å skru på en bryter

Lars Vaulars engasjement for Raif Badawi startet for halvannet år siden, da han samarbeidet med Amnesty om Ytringsfrihetens helter, en tekstkonkurranse for elever i videregående skole. Ungdommene fikk i oppgave å skrive tekster inspirert av Badawi og andre samvittighetsfanger.

- En dag fikk jeg høre en hilsen fra kona hans. Hun fortalte at vårt engasjement her i Norge hadde bragt Raif Badawi til tårer for første gang siden han ble fengslet. Det var da det virkelig gikk opp for meg at det faktisk er mennesker dette handler om. Det var som å skru på en bryter, og jeg hadde ikke lenger noe valg. Siden har jeg tenkt mye på ham, og det er derfor jeg har laget denne sangen nå.


Se NRK Lørdagsrevyens reportasje om Lars Vaular og Raif Badawi

Over en million mennesker verden rundt har signert underskriftskampanjen for å få Raif Badawi løslatt.