Kjære russ, følg sexvettreglene!

Sex er digg, men spør om lov, skriver ungdomsaktivistene Hanna og Julie.
DELShare Copy 4Created with Sketch.backgroundLayer 1DELShare Copy 4Created with Sketch.backgroundLayer 1DEL
Publisert: 15. Mai 2018, kl. 14:10 | Sist oppdatert: 15. Mai 2018, kl. 14:37
Russetiden i full gang over hele landet, og tusenvis av ungdommer feirer slutten på en lang skolegang. Tiden er fylt med fest og moro.. Men hvert år blir flere utsatt for ting de ikke ønsker å være med på. Kjære russ 2018; følg sexvettreglene for at alle skal få en fin russetid!

Du har kanskje hørt om Amnestys NeiErNei-kampanje? Den handler om at alle har ansvar for hverandre, og at du skal være sikker på at den du har sex med ønsker dette like mye som deg selv. Alle skal lyttes til og respekteres. For å gjøre det enkelt har Amnesty laget sexvettreglene. Disse bør du følge:
 

1. Alle parter må være enige om at de skal ha sex. Er du i tvil, så spør!

Alle parter skal samtykke før seksuell omgang. Kroppsspråk forteller mye, men er man i tvil, er det alltid riktig å spørre. Samtykke kan vises gjennom mange måter- ved ord, blikk eller berøring. Vær obs på hva den andre gjør og sier. Er den andre ikke helt med på det? Hvis noen sier nei eller på andre måter viser at man ikke vil ha sex, så må det respekteres.
 

2. Du avgjør selv når og hvor du vil ha sex, og hvem du vil ha sex med.

Alle har rett til å bestemme selv når, hvor og hvem man vil ha sex med. Det er din kropp, og ditt valg. Fordi mange forbinder russetiden med sex, er det ekstra viktig å ha sexvettreglene i bakhodet. Sex er digg, men spør om lov!
 

3. Du skal respektere at andre har den samme retten.

Selv om du har lyst og har samtykket, så er det ikke sikkert den andre føler det samme. Det er viktig å huske at alle har de samme rettighetene, ikke bare du. Respekter hverandre, og pass på at begge er med på det.
 

4. Du kan alltid ombestemme deg. Det kan også den andre parten.

Selv hvis du har samtykket, er det aldri for sent å ombestemme seg. Du kan alltid si nei til når, hvor og hvem du vil sex med. Selv om du tror at den andre er med på det fra starten, spør heller en gang for mye enn en gang for lite.
 

5. Overstadig berusede og sovende personer kan ikke samtykke til sex.

I russetiden drikkes mye alkohol. Veldig fulle eller påvirkede folk kan ikke samtykke til sex. Det kan heller ikke sovende eller bevisstløse. Dette høres kanskje ut som en selvfølge, men ifølge Kripos skjer 40% av alle anmeldte voldtekter i Norge i forbindelse med fest. Mange av disse tilfellene kunne blitt unngått om andre hadde fulgt med og tatt ansvar.

 
6. Ta vare på hverandre, og bry deg om hva vennene dine gjør.

Pass på vennene dine, og ikke vær redd for å gripe inn. Ifølge Kripos ble 16 voldtektssaker anmeldt i russetiden 2017. I fem av disse sakene hadde handlingene tilskuere som ikke grep inn. I flere av tilfellene ble handlingene filmet og lagt ut på sosiale medier. Derfor er det viktig å ta vare på hverandre.
 
Vi ønsker ikke å legge bånd på russen. Russetiden er en tid for fest og moro. Men for at alle skal få en fin russetid er det viktig å følge sexvettreglene. Vi håper reglene er allmennkunnskap innen vi blir russ. Russen i dag må sette en god standard for russetid fremover. Dere har en mulighet til å være gode forbilder for russekullene som kommer.