Kina: Liu Xia er endelig fri!

Liu Xia, enken etter fredsprisvinneren Liu Xiaobo, er endelig fri fra den årelange husarresten. Nå er hun trygt fremme i Tyskland.
DELShare Copy 4Created with Sketch.backgroundLayer 1DELShare Copy 4Created with Sketch.backgroundLayer 1DEL
Publisert: 10. jul 2018, kl. 10:19 | Sist oppdatert: 18. jul 2018, kl. 14:42

Det er helt fantastiske nyheter at Liu Xia omsider er fri og at den ulovlige husarresten og kinesiske myndigheters trakassering av henne har tatt slutt, snart ett år etter Liu Xiaob's uverdige død, sier Patrick Poon, Kina-etterforsker hos Amnesty International.

10. juli landet Liu Xia trygt i Tyskland. Det betyr at hun endelig har fått lov til å forlate Kina og at husarresten er over. Det kinesiske utenriksdepartementet skal ha bekreftet at hun har reist ut av landet av helsemessige årsaker.

Les mer her.


​Bakgrunn:
Poeten, maleren og fotografen Liu Xia har aldri vært politisk aktivist. Den eneste «forbrytelsen» hennes var å støtte ektemannen sin, menneskerettighetsforkjemper og fredsprisvinner Liu Xiaobo. Samme dag som Fredsprisen for Liu Xiaobo ble kunngjort i oktober 2010, startet myndighetenes prosjekt med å prøve å knekke kona hans. Liu Xia ble satt i husarrest og fratatt alle kommunikasjonsmuligheter. Husarresten skulle vare i åtte lange år.

Selv etter at ektemannen gikk bort 13. juli 2017, fortsatte myndighetene å isolere henne fra omverdnen og sørget for at hun ble holdt som fange i sitt eget hjem.

Isolasjonen og trakasseringen ble en enorm påkjenning for Liu Xia og påførte henne en alvorlig depresjon. I april i år var hun i kontakt med Liao Yiwu, en kinesisk forfatter som lever i eksil i Tyskland. I en syv minutter lang telefonsamtale mellom de to gråt Liu Xia i bunnløs fortvilelese: "Jeg har ingen ting å frykte. Hvis jeg ikke kan reise, vil jeg dø hjemme. Xiaobo er borte og det er ingen ting igjen for meg nå. Det er lettere å dø enn å leve...", sa hun.

Nå er den uverdige frihetsberøvelsen endelig over.

Liu Xiaobo var en av lederne for studentene som protesterte på Den himmelske freds plass i 1989. Han ble pågrepet i 2008 etter å ha støttet Charter 08 som var et opprop for demokratiske reformer i Kina. Fredsprisvinneren døde i fangenskap i juli 2017. Han døde av kreft etter å ha blitt nektet medisisnks behandling i utlandet

Les mer her:
Liu Xia free and on her way to Germany
The spirit of Liu Xiaobo will never die
Nektes legehjelp og arbeid
Kreftssyke Liu Xiaobo må bli fri
Minneord om Liu Xiaobo
Fredsprisen styrker Kinas dissidenter
Liu Xia er trygt fremme i Berlin. Her ønsker Amnesty International Tyskland henne velkommen på Tegel Airport.