Kamerun: Hvorfor blir en angrepet kun fordi en er homofil?

I Kamerun risikerer man å bli angrepet eller drept hvis man er lesbisk, homofil, transkjønnet eller interseksuell. I et land hvor homofili ikke bare er forbudt ved lov, men også sosialt uakseptabelt, er det også en stor risiko involvert for dem som jobber for rettighetene til disse gruppene.
Publisert: 16. jul 2015, kl. 10:39 | Sist oppdatert: 16. jul 2015, kl. 11:14
Oversatt av Miriam Alveberg

For to år siden, i juli 2013 ble lederen av CAMFAIDS som jobber med rettigheter for LHBT-personer, Eric Lembembe, drept. To år etter drapet hans er ingen stilt til ansvar for drapet.

På tross av risikoen for å engasjere seg, finnes det en voksende gruppe som står opp mot det konservative synet på seksualitet.

- Du blir angrepet hele tiden
I Douala, Kameruns nest største by, har ADEFHO sine kontorer. Dette er den første foreningen i Kamerun som jobber for rettighetene til LHBT-personer.
Her jobber 24 år gamle Alain frivillig. Han studerer juss og assisterer den rennomerte advokaten Alice Nkom som i fjor mottok Amnesty International Tysklands menneskerettighetspris.

- Drømmen min er at andre vil forstå at vi alle er frie når det gjelder vår legning, sier Alain. - Hvorfor skal mennesker bli angrepet fordi de er homofile eller lesbiske?

Alan har blitt fysisk angrepet flere ganger etter at han startet å jobbe med Alice Nkom for tre år siden.

- Det er ikke lett for unge mennesker som vil jobbe med henne. Du blir angrepet hele tiden fordi hun forsvarer homofile, og da tror andre at du også er homofil, forteller Alain. - Jeg vil at folk skal vite at ikke alle som jobber her automatisk er homofile. Men om de så er det, hvorfor blir man så sint? Det er deres liv, deres valg. Hvorfor skal man drepe noen fordi andre sier at de er homofile? Jeg vil ha en forandring, sier Alain.

Nesten brent levende
Det Alain forteller om har en av de andre i organisasjonen fått føle på kroppen, bokstavelig talt.

En snekker som jobber frivillig for den samme organisasjonen opplevde i 2011 å bli angrepet i sitt eget hjem. 36 år gamle Stéphane ble dratt ut av huset, strippet naken og slått og torturert i flere timer. Han ble reddet i siste liten av forbipasserende. Da hadde de som angrep ham presset ham inn i et bildekk, helt bensin over han og var klare til å tenne på. Fire år senere er ingen fengslet for dette.

Stéphane ønsker i likhet med Alain en forandring, og vil fortsette å være med å bidra til det. Selv om han har blitt traumatisert av angrepet og utstøtt av familien, er han fortsatt fast bestemt på å jobbe mot diskriminering.

- Nå ønsker jeg å forhindre at mine yngre brødre og venner må oppleve diskriminering som dette, sier han. – Jeg kan ikke si at det er lett, for folk peker på deg hvor enn du går, men det er for en viktig sak. Jeg er i live i dag, og jeg vil fortelle min historie så lenge jeg kan. Jeg vil fortsette å snakke om de tingene som hjemsøker meg.

- Kampen vår må fortsette
Disse unge mennene er ikke alene. Foreninger som AEDFHO og CAMFAIDS jobber hardt for rettighetene til LHBT-personer og kampen mot homofobi. De som er involvert i dette arbeidet viser et stort mot når man vet risikoen de utsetter seg selv for.

- Disse truslene er et bevis på at vi må fortesette kampen, sier Alice Nkom.

Enkelte navn har blitt endret.
Vis solidaritet med Eric Lembembes familie, Stéphane, Alain og de mange som støtter dem ved å signere vår kampanje «My body my rights» her.


Homofili i Kamerun:
  • Forbudt ved lov og sosialt uakseptabelt.
  • Man risikerer opptil 5 års fengsel hvis man blir funnet "skyldig i homofili".
  • LGBTI-personer og aktivitster som jobber for deres rettigheter møter mye trakassering og hets.
  • De siste årene har det vært en økning i arrestasjoner av både kvinner og menn som antas å være homofile.
  • Noen av de arresterte har vært fengslet i opptil 3 år uten en tiltale eller rettsak.
  • I de fleste sakene har man arrestert vedkommende basert på antagelser og rykte.
Les hele Amnesty-rapporten om forbud mot homofili i Afrika her.