Jemens kvinner: Først voldtatt, så fengslet

SANAA, Jemen – For kvinner fra Jemen går den vanligste veien til fengsel via kjærlighet eller prostitusjon. En annen vanlig måte å havne bak murene på er å bli voldtatt.
Publisert: 1. sep 2004, kl. 14:41 | Sist oppdatert: 25. sep 2008, kl. 01:13

- Den vanligste grunnen til at kvinner fra Jemen blir fengslet, er deres forhold til menn, sier Najiba Naji, fengselsdirektør i det statlige fengselet i Jemens hovedstad Sanaa. Kvinner i Jemen – ifølge sagnet også hjemlandet til Dronningen av Saba – har større frihet enn sine medsøstre på den arabiske halvøy, trolig den mest kvinnediskriminerende regionen i verden. Men, Jemens menneskerettighetsminister, Ammat al-Aleem, sier det er liten trøst for disse kvinnene, og sier det er lang vei å gå.

- Det er ingen klar rettighetspolitikk for kvinner. Det er liten bevissthet rundt dette i Jemen, sier han. Hjemlandet til Osama bin-Laden er fortsatt et arnested for muslimske fundamentalister og samarbeider nært med USA i ”kampen mot terror”. Menneskerettighetsorganisasjoner rapporterer om kvinner og barn under 12 år som blir holdt fengslet uten dom, ofre for kampanjen mot de militante muslimene. Men blant de kvinnelige innsatte i Sanaas statlige fengsel sitter ingen politiske fanger.

Av de 50 fengslede kvinnene er noen få dømt for vold eller ulovlig handel med alkohol. De fleste derimot, sitter inne for å ha forbrutt seg mot den sterke kulturelle regelen i dette konservative muslimske samfunnet, nemlig den som forbyr sex utenfor ekteskapet. Noen sier de bare er skyldig i å ha tilbrakt tid sammen med menn uten anstand, som igjen har ført til at foreldrene har støtt dem fra seg for å bevare familiens ære.

Gjenreise rykte

Rommet i det spartanske og overfylte fengselet blir stadig mørkere etter hvert som den blodige jemenittiske sola går ned. 20 kvinnelige fanger rusler inn. De er fra 16 til rundt 40 år gamle, men mange er usikre på alderen. En mannlige fengselsvakt blir spurt om å forlate rommet, slik at kvinnene kan snakke mer åpent. Og fangene er villige til å snakke. Noen ganger rister de kvinnelige fengselsvaktene oppgitt på hodet over de innsattes historier, og tilbyr en annen versjon. Det meste er vanskelig å verifisere, men alle innsatte får presentert sin historie.

17 år gamle Marjam forteller at hun forelsket seg i Mustafa, en gift mann som leide et rom i huset til hennes familie. Marjams foreldre avslo hennes ønske om å gifte seg med Mustafa (en mann kan gifte seg med opptil fire kvinner i Jemen). Paret ble senere oppdaget mens de var ”intime”. Marjam sier hun ikke hadde noen annet valg enn å si at Mustafa voldtok henne, selv om det ikke var sant. Dette gjorde hun for å redde sin egen og familiens ære. Familien avviste Mustafas ønske om å gifte seg med Marjam, og anmeldte ham. Mustafa ble arrestert for voldtekt, og Marjam ble arrestert for å ha hatt sex. Det er nå umulig for Marjams familie å akseptere et ønske om giftemål og ta tilbake anklagene om voldtekt. Da ville det nemlig sett ut som om de godtok at Mustafa og Marjam hadde hatt sex, forklarer tolken. Marjams familie insisterte heller på at hun skulle bli værede i fengsel for å gjenreise sitt rykte.

Stammelov og normer er svært viktig i Jemen og det er uklart om det finnes noen form for rettslig sak mot Marjam nå. Det er også uklart om Mustafa fortsatt er anklaget for voldtekt. Men Marjam er snart en fri kvinne. Familien har nå funnet en annen mann de vil hun skal gifte seg med. En mann hun ikke kjenner.

- Jeg har ikke noe valg, sier hun trist. Jeg elsker fortsatt Mustafa, men jeg er tvunget til å gifte meg med den andre mannen. 17-åringen snakker rolig og saklig, tilsynelatende uten skam eller anger, foran fem kvinnelige voktere, en kvinnelige europeisk journalist, en kvinnelig tolk og den kvinnelige fengselsdirektøren Najiba Naji.

Voldtatt og fengslet

- Det mest vanlige for en kvinnelig innsatt i Jemen er at hun har begått en kjærlighetsforbrytelse, sier Najiba. Kvinnene ”blander seg borti menn” fordi de er forelsket. Det er felles for de fleste som er her. Det er et rart uttrykk å bruke. Kanskje er det et resultat av en litt usikker oversettelse. Men, Najiba forklarer hva hun mener med ”blandet seg borti menn”.

- Det betyr at en kvinne er tatt i å være sammen med en mann på egen hånd. Det er en forbrytelse, sier hun. De får dermed rettet de samme anklager mot seg som prostituerte. Du finner også kvinner i fengselet som har blitt voldtatt, og så utstøtt fra familien. Sånn som Noor:

- Det var veldig tragisk. De sa hun ble voldtatt da hun var 12 år gammel. Så ble hun gravid. Da overleverte faren henne til politiet i skam og påsto hun hadde prostituert seg. Det sier en europeisk diplomat etter å ha besøkt en fengsel i Taizz i det sørvestlige Jemen. Han sier det var noen av Noors mannlige slektninger som sto bak voldtekten. - Hun hadde ingen formening om hvor hun skulle gå når hun blir løslatt. Hun er livredd for at de mannlige slektningene kommer til å drepe henne for å gjenopprette familiene ære, dersom hun slipper ut.

Såkalte æresdrap skjer også i andre muslimske land som Pakistan og Jordan. Sharia-lovene forbyr all form for utenomekteskapelig sex.

I noen tilfeller er det også snakk om prostitusjon, sier Najiba. Det er stort sett det konservative samfunnet som gjør kvinner til kriminelle, forklarer hun.

Skilsmisse er tillatt i det strengt islamske Jemen, men kvinnen kan ikke ta initiativet til det dersom det ikke er avtalt i ekteskapsløftene. Og veldig få insisterer på det. De fleste skilte kvinner strever med å ta seg av barna sine og det er svært uvanlig for en mann å gifte seg med en skilt kvinne. Uten økonomisk støtte, drives noen kvinner inn i prostitusjon.

Kjærlighet er hor

Najiba sier at en typisk historie til en innsatt er at hun ble forelsket i en mann som familien ikke godkjente. Så ble hun gravid. Da leveres jenta til politiet av familien og paret kan ende i fengsel dersom noen mener de har vært intime. Mannen som er involvert nekter gjerne for å ha hatt noe med jenta å gjøre. Andre igjen har for eksempel blitt tvangsgiftet da de var så unge som 12 år. Senere forelsker jenta seg i en annen mann, og dersom det blir kjent, anklages hun for hor.

- Kvinner, eller jenter som faktisk dreier seg om, blir ofte giftet bort når de er unge. Altfor unge, sier Najiba. Den offisielle nedre grense for ekteskap er egentlig 15 år og menneskerettighets-minister Ammat al-Aleem sier myndighetene tar sikte på å heve den til 18. Men det spiller dessverre mindre rolle i et land der tradisjon og stammelov dominerer utenfor byene. Menneskerettighetsorganisasjoner hevder kvinner fortsatt blir diskriminert i lovverket og at de verken blir beskyttet mot flerkoneri eller tvangsekteskap.

Barnefødsel i cellen

Korridoren utenfor kvinnecellene i Sanaa er formet som en L rundt fengselets gårdsplass. Bygget er omringet av en høy betongmur. Noen fanger har hengt opp nyvasket undertøy og tøybleier på gjerdet mellom korridoren og gårdsplassen. Om lag ti kvinner deler én celle på ca seks kvadratmeter. De tilbringer mye av tiden i de trange metallkøyene sine. Det finnes ingen møbler. Enten står de blendene lysrørene på eller så er rommene helt mørke. Kvinnene forsøker å lage middag i mørket. Det eneste lyset er fra en liten bensinkomfyr.

- Vi lar dem lage sin egen mat hvis de ønsker det. De får mat her, men kan forbedre den med det de måtte få fra venner eller slektinger, forklarer en kvinnelig vokter.

Fengselsvokterne bærer en blå uniform og hijab. Noen av de innsatte går imidlertid uten noe på hodet – noe svært få kvinner gjør i Jemen. En kraftig eim av bensin og sigarettrøyk henger i lufta. Mens Najiba tar oss med gjennom fengselet, kommer en kvinne på ca 40 år bort til oss. Hun heter Bilquis og forklarer på engelsk hvorfor hun er her inne. Hun sier hun bodde i USA men valgte å reise til Jemen for at barna skulle vokse opp her. Men så ble hun arrestert av politiet etter en krangel om en mobiltelefon. Najiba forteller imidlertid at Bilquis ikke ble arrestert på grunn av en krangel, men fordi hun drakk og fordi hun prostituerte seg.

- Hun går inn og ut her som en jo-jo. Det er trist å se. Det er åpenbert for vanskelig for henne å tilpasse seg denne kulturen. I den siste cellen forteller kvinnene at det ble født en gutt der samme dag. Moren ligger i en av køyene med et blankt drag over ansiktet. Den lille bylten holdes opp og vises fram. Kvinnene smiler og småprater helt til tolken rykker tilbake og holder seg for munnen. Så forklarer hun:

- Kvinnene sier faren til barnet er hennes far. De sier hun ble voldtatt av sin egen far!

Eva Sohlman er svensk frilandsjournalist og tidligere Reuterskorrespondent.

Oversatt av Svein Tore Bergestuen