"Istanbul 10" er løslatt - men Kılıç fremdeles i varetekt

Amnestys generalsekretær i Tyrkia, Idil Eser, er løslatt fra varetekt, sammen med sju andre menneskerettighetsforkjempere. Men Amnestys styreleder Taner Kılıç holdes fremdeles i varetekt. 
Publisert: 26. okt 2017, kl. 10:18 | Sist oppdatert: 20. Feb 2018, kl. 15:36
I går kveld ble åtte menneskerettighetsforkjempere løslatt fra varetekt mot betingelser.  Det avgjorde en domstol i Istanbul. Men de grunnløse anklagene står fremdeles ved lag. 
 
- I dag, endelig, så feirer vi at våre venner og kolleger kan komme tilbake sine kjære og kan sove i sine egne senger for første gang på nesten fire måneder, sier Salil Shetty, generalsekretær for Amnesty International.  

På formiddagen onsdag 5. juli ble ti menneskerettighetsforkjempere, siden kjent som "Istanbul 10", arrestert på et hotell i Büyükada i Istanbul. De deltok alle på en workshop om digital sikkerhet og menneskerettigheter da politiet stormet lokalene. To ble raskt løslatt mot kausjon mens de åtte andre har sittet i varetekt i nesten fire måneder, fram til onsdag 25. oktober. 
 
Kampen fortsetter 

- Men det er et dypt skår i gleden at Amnestys styreleder i Tyrkia, Taner Kılıç, fremdeles er fengslet, sier Shetty. 
 
Rettssaken hans startet i Izmir i dag. Under tordagens høring sa dommeren at han ikke hadde noen bevis å ta stilling til, og at saken til Kılıç nå skal knyttet til "Istanbul 10-saken og overføres til domsstolen i Istanbul. Kılıç holdes fremdeles i varetekt, og dommeren begrunner dette med faren for bevisforspillelse.
 
- Disse politisk motiverte straffeforfølgelsene er et forsøk på å stilne kritiske røster i Tyrkia, sier Shetty. 
 
Men dette har fått motsatt effekt, mener Shetty. 

- Det har derimot satt søkelyset på betydningen av menneskerettigheter og de som dedikerer livene sine til å kjempe for dem, sier Shetty.

- Vi vil fortsette kampen for å sikre at Taner, Idil og deres kolleger blir frikjent for disse grunnløse anklagene. Vi vil ikke stoppe før alle anklagene er droppet og alle er frie.  Signer aksjonen:  Les mer: