Inspire Change

Inspire Change bygger ungdom som skal belyse problemer, utfordre makten og endre verden. Bli kjent med deltakerne fra Inspire Change 2020 gjennom disse videoene.
Publisert: 6. Jan 2021, kl. 21:44 | Sist oppdatert: 8. Jan 2021, kl. 10:08

Ungdom er viktige i samfunnsdebatten

De siste årene har sterke ungdommer som Malala Yousafzai, Joshua Wong og Greta Thunberg preget den internasjonale samfunnsdebatten knyttet til utdanning for jenter, demokrati og klima. I Norge har skamløs-jentene belyst samfunnsutfordringer knyttet til negativ sosial kontroll. Det er likevel ikke til å komme unna at ungdom, i større grad enn voksne, opplever hindere for å delta- og å bli tatt seriøst i viktige debatter.

Det er derfor Amnesty International, Changemaker, Greenpeace, Natur og Ungdom, Press – Redd Barna Ungdom, Røde Kors Ungdom og Spire gikk sammen for å gi muligheter til ungdom som ønsket å bli sterke formidlere. Med hjelp av teamet bak TEDxOslo, bestående av førsteklasses kommunikasjons coacher, gikk 7 utvalgte ungdommer gjennom et treningsprogram på syv måneder. Prosessen ble dokumentert av filmteamet Paragon.

Inspire Change skulle etter planen avsluttes med et TED Talks-inspirert arrangement hvor ungdommene skulle fremføre korte engasjerende monologer om temaet de brenner for. Dessverre ble ikke arrangementet av hensyn til pandemien covid-19. Heldigvis ble ideene, engasjementet og personlighetene dokumentert i en serie med veldig spennende filmer.

Leila Ahmetagic - Amnesty International

Amnesty-aktivisten er bekymret for det økende digitale skillet i verden. Nesten halvparten av verden mangler internettilgang, et uunnværlig verktøy for menneskerettighetsforkjempere.

Cinta Hondsmerk - Greenpeace

Cinta har puttet alle sine eiendeler i en bag for å være aktivist på fulltid. Hun frykter konsekvensene av norsk oljepolitikk og ivrer etter å stanse utdelingen av nye oljelisenser.

Tuva Kviebakk - Press - Redd Barna Ungdom

Tuva opplevde grov mobbing på barneskolen. Hun har reist seg fra de vonde opplevelsene som hadde dramatiske konsekvenser for henne. Få med deg den rørende historien.

Stine Marie Vørner - Røde Kors Ungdom

Til tross for at en internasjonal avtale har blitt skapt for å hindre utvikling og anskaffelse av atomvåpen, så har ingen av NATO-landene (inkludert Norge) signert denne. Det opprører Stine Marie.

Kaja Marie Nyland - Natur og Ungdom

Det mest omstridte området i norsk oljepolitikk er muligens Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) - hjemtraktene til Kaja. Hun vil kjempe for å bevare naturmangfold og stanse klimagassutslippene som oljevirksomhet fører med seg.

Bjørn Norman - Changemaker

I Norge vokser mange barn opp i fattigdom og opplever utenforskap. Bjørn har opplevd dette på kroppen. Med tiden fant han motivasjon i hverdagsheltene som Bjørn anser som superhelter. Vi kan alle være til hjelp for hverandre.

Elise Åsnes - Spire

Å forstå hvem som har ansvaret for miljøkrisa er et komplekst puslespill. Kan vi redde kloden med vårt økonomiske system og den konstante veksten? Elise har spennende tanker om dette.