Innesperret på Guantánamo

I skrivende stund sitter det 171 fanger på Guantánamo Bay. Møt fire av dem.
Publisert: 11. Jan 2012, kl. 06:30 | Sist oppdatert: 11. Jan 2012, kl. 13:34

Ni år i amerikansk varetekt

Saudiarabiske ’Abd al Rahim Hussayn al Nashiri kom til Guantánamo 4. september 2006, og sitter der ennå. Han står nå overfor en urettferdig rettssak i en militærkommisjon, og mulig dødsstraff.

Han har blitt holdt i amerikansk varetekt i over ni år, fem av dem på Guantánamo. Han ble nevnt på en tiltale i en føderal domstol noen måneder etter at han ble arrestert, men fikk ingen rettssak. I stedet ble han holdt i hemmelig varetekt av CIA i nesten fem år.

Under varetekten skal han ha blitt lenket fast, tildekket, avkledd og truet med pistol og elektrisk drill. Han ble også utsatt for waterboarding.

Sov ikke på 70 dager

Mohamedou Ould Slahi ble arrestert i november 2001, og fraktet til Guantánamo i august 2002.

I tillegg til å ha blitt utsatt for tvungen forsvinning, skal han ha blitt utsatt for tortur under hans overflyttinger for å komme til Guantánamo.

På Guantánamo i 2003 ble han angivelig utsatt for søvnfrarøvelse i 70 dager i strekk, sterkt lys og høy musikk, trusler (også mot hans familie), skremt av hunder, kalde temperaturer, spylt av kaldt vann, fysiske overgrep og matmangel.

På Guantánamo siden 2002

Musa’ab Omar al Madhwani fra Jemen ble arrestert da han var 22 år, 11. september 2002, av pakistanske myndigheter.

Han ble overgitt til amerikanske styrker og fraktet til Afghanistan etter fem dager i varetekt. Deretter ble han ført til det han kaller ”det mørke fengselet”, en hemmelig amerikansk leir nær Kabul. Her ble han holdt i 30 – 40 dager og utsatt for en rekke overgrep. Han påstår at han ble slått, sparket, holdt i total mørke, utsatt for mat- og søvnfrarøvelse og ekstrem kulde.

Der ble han også torturert på en måte som har gitt ham permanent nerveskade. Etter dette ble han fraktet til en amerikansk base i Bagram, hvor han ble holdt i fem dager, og utsatt for ytterligere mishandling.

Han ble endelig overflyttet til Guantánamo 28. oktober 2002. Der sitter han fortsatt.

Utsatt for vanntortur

Abu Zubaydah ble arrestert i mars 2002, og sitter fortsatt på Guantánamo. Han ble holdt i hemmelig varetekt av CIA frem til 4. september 2006, da ble han overflyttet til Guantánamo. I 2008 innrømmet CIA at de hadde utsatt Abu Zubaydah for waterboarding. Siden ble han utsatt for denne torturen minst 83 ganger.

Han har også blitt utsatt for blant annet flere år med isolasjon, smertefulle stillinger, tvungen langvarig nakenhet, søvnfrarøvelse, eksponert for ekstremt høy musikk og kulde, trusler, tvungen barbering og begrensing av mat.

Tre og et halvt år etter at høyesteretten bestemte at Guantánamo-fangene skulle få en ”rask” høring for å utfordre rettmessigheten av fangenskapet, har Abu Zubaydah fortsatt ikke fått dette.

Alle Guantánamo-fangene er sperret inne på ubestemt tid, uten tiltale eller rettssak.