Har den arabiske våren ført til mer likhet?

Kjønn, diskriminering og revolusjon i Midtøsten var tema da Amnesty inviterte til debatt under Menneskerettighetsuka.
Publisert: 20. Mar 2012, kl. 14:19 | Sist oppdatert: 23. Mar 2012, kl. 14:36

Det siste året har hele verden sett bildene av kvinner som står sammen med menn på barrikadene for å kreve demokrati i Midtøsten og Nord-Afrika. Foran en fullsatt frokostkjeller på Universitetet i Oslo på tirsdag, gikk debatten om kvinner i Midtøsten og Nord-Afrika har fått det bedre etter opprørene.

Uenighet

Panelet som besto av skribenten Sara Azmeh Rasmussen og UiO-lektor Rania Maktabi, delte seg raskt på midten. Azmeh Rasmussen argumenterte for at vi ennå ikke har sett annet enn små tegn til likestilling i den arabiske våren.

- Tenk på hvordan kvinnedeltakelsen i demonstrasjonene skjer, sa Rasmussen.

- For det første ser jeg bare kvinner i slør og lange, dekkende kåper ute i gatene. For det andre blander ikke kvinner og menn seg i demonstrasjonene, til og med dette området av samfunnet er segregert. Når demonstrasjonene blir voldelige, sendes kvinnene hjem.

- Jeg tror vi må smøre oss med tålmodighet når det gjelder både likestilling og demokrati i Midtøsten, slo den syriske forfatteren fast.

"Se forbi skautet"

Rania Maktabi som kom med sin ferske doktoravhandling om kvinners rettigheter i hånden, var langt mer optimistisk på folkebevegelsenes vegne.

- Jeg mener det vi ser i Midtøsten er arabiske kvinner som krever sin rett i det offentlige rom, slo hun fast. -Dessuten ser jeg forbi skautet. Det bør vi alle gjøre nå, mente Maktabi.

FNs kvinnekonvensjon - blekk på papir eller noe å slå i bordet med?

Maktabi var også mer positiv til politisk islams inntog i land som Egypt og Tunisia.

- Politisk islam kommer til å lære opp alle grupper i demokratisk retning, også kvinner, mente lektoren som har libanesisk bakrunn.

- Det skjer en enorm oppvåkning i Midtøsten nå. Kvinnene våkner og ser at likhet mellom kjønnene ikke er en vestlig import.

Maktabi brukte Syria som eksempel: - Tre år etter at Al-Assad åpnet for fri import av varer, ratifiserte Syria FNs kvinnekonvensjon, argumenterte hun, og møtte kraftig kritikk fra Azmeh Rasmussen. - Ratifiseringen av kvinnekonvensjonen i Syria var bare blekk på papiret, og har ikke ført til reelle endringer for kvinner i Syria, mente hun.

De to debattantene kunne heller ikke enes om politisk islam er en demokratiserende kraft eller ikke i Nord-Afrika og Midtøsten. Men at kampen for likestilling i Midtøsten ikke gikk feil vei, var de to samstemte om.

Menneskerettighetsuka passer for alle
Leder for menneskerettighetsuka, Oda Bjørvik sier det fortsatt det er mye spennende på programmet denne uka.
- Menneskerettighetsuka 2012 er for alle! Uansett alder eller yrke, er jeg sikker på at du vil finne noe av interesse. Og lunsj skal man jo ha uansett, ikke sant? Hvorfor ikke ta den på Frokostkjelleren denne uka, hvor du får servert kaffe og deilige rundstykker og samtidig får med deg en spennende debatt? Hvis du ikke kan komme i arbeidstiden, er det også mange interessante arrangementet på kveldstid. Vi har flere stimulerende kulturarrangementer, og ikke minst en stor avslutningsfest med prisutdeling og DJ Hoetell fredag kveld.

Menneskerettighetsuka 2012:

Kvinner og menneskerettigheter er tema for Amnesty International Juridisk Studentnettverks femte menneskerettighetsuke.

Les hele programmet for Menneskerettighetsuka