Gode nyheter!: Mahmoud Hussein løslatt mot kausjon

Fredag 25. mars ble Mahmoud Hussein løslatt mot kausjon. Mahmoud har sittet i varetekt i over to år, noe som bryter med Egypts egne lover. Løslatelsen gir et svakt glimt av håp for Egypts dypt feilaktige rettssystem. 
Publisert: 29. Mar 2016, kl. 14:41 | Sist oppdatert: 20. jul 2016, kl. 10:04
25. januar 2014 ble Mahmoud Hussein arrestert etter at han deltok på den årlige markeringen av revolusjonen. Han ble arrestert fordi han hadde på seg en T-skjorte hvor det sto «Nation Without Torture Campaign», og et skjerf med en logo for 25. januar-revolusjonen. Han ble blant annet anklaget for å tilhøre en forbudt gruppe og delta på en uautorisert protest.

- Det var på høy tid at Mahmoud Hussein ble løslatt. Han har sittet i over to år i varetekt selv om han aldri skulle ha tilbrakt en eneste dag bak murene. De egyptiske myndigheter må nå droppe de absurde anklagene mot ham og fjerne alle betingelsene rundt løslatelsen slik at han kan komme videre med livet sitt, sier Said Boumedouha, assisterende direktør for Midtøsten og Nord-Afrika i Amnesty International.

I november 2015 overleverte Amnesty International nesten 145.000 underskrifter til egyptiske myndigheter med krav om at Mahmoud Husseins ble løslatt umiddelbart og betingelsesløst. I Norge har vi arrangert to demonstrasjoner foran den egyptiske ambassaden i Oslo. I februar hadde vi et møte med Egypts ambassadør til Norge. På møtet sa ambassadøren at hun skulle følge opp Mahmouds sak med myndighetene i Egypt.

Mahmoud Hussein takket Amnesty International for å ha jobbet med saken hans. «Takk til Amnesty International, og alle de som jobber der. På grunn av deres solidaritet er jeg nå fri. Og jeg drømmer om en nasjon uten tortur. Da jeg fikk brevene fra dere følte jeg styrke og sikkerhet. Fortsett å vis solidaritet med alle samvittighetsfanger.»

Datoen for rettsaken har ennå ikke blitt fastslått, men vi følger saken videre og krever at anklagene mot Mahmoud droppes.

Lang vei å gå

Amnesty International har tidligere sagt at menneskerettighetssituasjonen i Egypt har forverret seg de siste årene.

- Det faktum at Mahmoud Hussein har vært bak murene i nesten 790 dager på grunn av en T-skjorte viser bare hvor forferdelig menneskerettighetssituasjonen i Egypt har blitt. Mange andre er fengslet i Egypt kun for å ha utøvd sin rett til ytrings- og forsamlingsfrihet, sier Magdalena Mughrabi fra Amnesty International.

Mahmoud Hussein er ikke den eneste som har blitt arrestert etter å ha deltatt på demonstrasjon. Hundrevis av studenter og fremtredende aktivister fra 25. januar-revolusjonen sitter fortsatt fengslet for å ha våget å kreve ansvarlighet og respekt for menneskerettighetene i Egypt.Mahmoud var bare 18 år da han ble arrestert. Han har sittet i varetekt i over to år, noe som bryter med Egypts egne lover.

“It will calm down and get better, Tarek - even if that day has come a bit late, it will come. And on that day, we will be gathered laughing a genuine laugh from the heart. I dream of this day, and I am sure it will come.”
Mahmoud til sin bror i et brev januar, 2016.


I februar overleverte Amnesty 16 651 signaturer til Egypts ambassadør til Norge, Mahi Hassan Abdel-Latif. Hun lovet å følge opp saken med myndighetene i Egypt.