Frigitte verden rundt: Sør-Libanon: Israel løslot 50 fanger

I slutten av juni ble 50 fanger løslatt fra Khiam-fengslet i det Israel-kontrollerte Sør-Libanon. De fleste har vært holdt i over 10 år uten rettslig tiltale.
Publisert: 1. okt 1998, kl. 00:00 | Sist oppdatert: 25. sep 2008, kl. 01:10

Amnesty-grupper i Lillesand (gruppe 300), Trondheim (gruppe 294), Stjørdal (gruppe 117) og Kristiansand (gruppe 22) har kunnet innkassere løslatelsene som en delseier siden mange av «deres» fanger er løslatt, men flere har fortsatt ikke sluppet ut.
Khiam-fengslet ligger i den såkalte «sikkerhetssonen» i den sørlige delen av Libanon som har vært okkupert av Israel siden 1985. Fengslet er beryktet som en grusom institusjon med systematisk fysisk og psykisk tortur av fangene. Fangene har vært nektet kontakt med omverdenen og besøk av familie.

Mange libanesere i Khiam-fengslet har blitt holdt av Israel uten tiltale eller dom i mer enn ti år. Nå er 50 frigitt i en byttehandel med Hizbollah. Delseier for norske Amnesty-grupper. Foto: Rex Pictures.

Frigivelsen av de 50 fangene i juni var overraskende, og det er første gang et så stort antall fanger er løslatt. Løslatelsen i juni skyldes en byttehandel mellom Israel og libanesiske grupper som Hizbollah og Amal med den internasjonale Røde Kors-komiteen som mekler. Hizbollah utleverte levningene av Itamar Ilya, en soldat som ble drept under et israelsk angrep i Sør-Libanon i september i fjor. Til gjengjeld løslot Israel de 50 fangene fra Khiam og 10 fra fengsler i Israel, i tillegg til at levningene av 40 libanesere drept under motstandskampen de siste 20 årene ble utlevert.
Fortsatt befinner det seg rundt 100 fanger i Khiyam-fengslet, i tillegg holder Israel rundt 21 fanger i Ayalon-fengslet.
Noen av de libanesiske fangene har blitt holdt i mer enn 10 år uten tiltale eller rettssak. I november 1997 fastslo den israelske høyesteretten at det er tillatt å holde fanger som objekter for byttehandel, men dette vedtaket ble hemmeligholdt inntil mars 1998.
Amnesty International kritiserer sterkt gisseltakingen og «forhandlingsspillet» rundt menneskeliv som et alvorlig brudd på menneskerettighetene og internasjonal lov.