Frigi bloggeren Raif Badawi!

Les appellen fra forfatter Torgeir Rebolledo Pedersen, som han holdt foran den saudiske ambassaden 16. juni 2017.
DELCreated with Sketch.DELCreated with Sketch.DEL
Publisert: 20. jun 2017, kl. 10:09 | Sist oppdatert: 21. jun 2017, kl. 09:20
I begynnelsen var pisken, og pisken var hos Gud, men det er gudsmisbrukende og jordiske regimer lik Salmans Saudi-Arabia som tar den i bruk. For når vi står her igjen og igjen, kan vi ikke annet enn å gjenta oss selv, med nok en innstendig appell, på vegne av Norsk PEN og Amnesty Norge: Frigi blogger Raif Badawi! Dømt til ti års fengsel og tusen piskeslag. 

Han har sonet fem, og hans store synd er at han skriver til fordel for et sekulært samfunn i et familieeid oljemonarkistisisk Saudi-Arabia som har institusjonalisert pisking av annerledes tenkende, og ikke tenker andre tanker, for verken kronprinsparbesøk eller frem-ragende arkitektur signert Snøhetta har sjarmert en eneste SAUDI i senk.

"FRITT ORD", med Knut Åmas i spissen, kjøpte nylig aksjer i dette firmaet for 30 millioner kroner, men deres engasjement i landet i form av storslått arkitektur har heller ikke ført til at regimet har sluttet å halshogge folk. Og hva mener Børge Brendes ellers så manisk virksomme ADHD- UD at det bør forplikte Norge til? I praksis til intet annet enn stort sett fortsette å følge USA i alt og ett. For hva med den nærmest stilltiende aksept av Trumps trompetisk utbasunerte nyhet fra Riyadh nylig, at USA har signert en kontrakt til en verdi av 110 milliarder dollar vedrørende våpensalg til regimet? Som vel kommer vel godt med i dets intrigante krig for sin avskyelige salafisme, både utenriks og ikke minst innenriks, for det skal mer enn ryggrad til å holde en uskyldig ytrer som Raif Badawi fengslet, nå på femte året, og ikke minst ennå å la piskeslags-dommen henge over han. Kan vi også høre piskesnerten over våre rygger? 

Vedrørende de 30 millioner i aksjeemisjon til Snøhetta, kunne ikke FRITT ORD støttet det FRIE ORD mer direkte da, via f.eks Norsk Pen og Amnesty Norge, i steden for å styrke en virksomhet som er dypt involvert i profitable prosjekter som ”King Abulaziz Centre for World–Culture” i Dhahran og ”Riyadh Metro Station” i Riyadh. Kan man da ikke i ytringsfrihetens navn heller styrke forsvaret av dem som har mot nok til å TAPE på å bruke ordet fritt?!  Ikke støtte mer eller mindre skinnhellige eksportører av etikk og estetikk. For er det noen som bør være opptatt av hva man kan kalle investeringsetikk, så er det vel ”Fritt Ord”? 

Og til norsk UD igjen, nå må dere presse på for å få opphevet dommen over Badawi! Dersom vi ikke her fra det FRIE NORD ikke står opp for grunnleggende demokratiske rettigheter, bidrar vi til å legitimere straff for alle dem som ønsker samme rettigheter andre steder i verden. Da har piskesmerten nådd fram til egne våre rygger. 

Torgeir Rebolledo Pedersen 
fredag 16. juni 2017