"Forsvinningene" i Mexico - et uhyggelig gufs fra fortiden

De siste fire årene har stadig flere “forsvunnet” etter å ha blitt arrestert i Mexico, hevder Amnesty International i en ny rapport. “Forsvinningene” forekommer i forbindelse med det myndighetene kaller anti-terror og anti-narkotika operasjoner. De fleste ofrene er fra bondeorganisasjoner, urbefolkningen, studenter og lærere.
DELCreated with Sketch.DELCreated with Sketch.DEL
Publisert: 7. Mai 1998, kl. 00:00 | Sist oppdatert: 23. jul 2012, kl. 14:09

- Økningen i "forsvinninger" i Mexico er som et gufs fra fortiden, sier Jan Borgen, generalsekretær i Amnesty International Norge.- Fortsatt er det flere enn 400 uoppklarte "forsvinninger" fra 70 og 80 tallet, men antallet sank jevnt frem til 1993, for så å øke fra 1995 til i dag. I denne perioden har Amnesty registrert minst 70 "forsvinninger", hvorav 30 bare i 1998. Som alltid må vi understreke at dette er tallene vi kjenner til, vi frykter de kan være høyere.

I de fleste sakene Amnesty International kjenner til er det enten sterke eller sikre beviser for at myndighetene er delaktige i "forsvinningene". Bortføringene har ofte skjedd foran øynene på vitner, som kan bekrefte at politi eller soldater utførte dem. Til tross for dette benekter sikkerhetsstyrkene at de er ansvarlige.

I noen tilfeller har nasjonale og internasjonale kampanjer ført til at de "forsvunne" har kommet til rette etter uker eller måneder. Ofte har de da båret fysiske bevis på tortur. I noen få tilfeller har likene av "forsvunne" blitt funnet med tydelige tegn på at de er blitt utenomrettslig henrettet.

- Verken ofrene eller deres pårørende har tilsynelatende noen mulighet til å få noen form for oppreisning eller erstatning etter overgrepene, fortsetter Borgen, - Påtalemyndighetene har også systematisk latt være å tiltale noen av dem som antas å stå bak "forsvinningene". På den måten nektes ofrene alle former for rettferdighet.

- Menneskerettighetssituasjonen i Mexico er alvorlig. Tortur er utbredt og økningen i "forsvinninger" er ytterligere et tegn på et regime som ikke skyr noen midler i kampen mot dem de ser som sine fiender, fortsetter Borgen. - Meksikanske myndigheter må presses til å respektere sitt folks mest grunnleggende rettigheter. Slik det nå ser ut minner rapportene fra landet uhyggelig mye om et Latin Amerika vi trodde tilhørte historien.

Les rapporten: Mexico: "Disappearances" - A black hole in the protection of human rights.