Fire unge stemmer

De fire jentene Marta, Kristin, Frida og Hanne Marte var alle nybakte Amnestyaktivister da de deltok på landsmøtet i Tromsø i 2010. Her forteller de hvorfor nettopp du bør komme på årets landsmøte. 
Publisert: 25. Feb 2013, kl. 13:42 | Sist oppdatert: 4. jun 2013, kl. 17:17
Marta deltok i 2010 på Amnestys landsmøte for første gang. I en blanding av debatt, politikk og kultur ønsket hun å være med og bestemme Amnestys strategi for de neste to årene. - Jeg meldte meg på Amnesty sitt landsmøte for å påvirke organisasjonen på nasjonalt nivå, sier ungdomsaktivist i region vest, Marta Helgadottir (18). - Som en medlemsstyrt organisasjon, teller min stemme like mye som alle andres stemmer i Amnesty. Derfor er det viktig at jeg bruker stemmen min og på den måten bidrar til å finne de beste løsningene for Amnesty Norge.

Fra støttemedlemmer til hardbarka aktivister
Hanne Marte Vatnaland, Frida Torkelsen og Kristin Søiland fra region sør var helt nye som medlemmer i Amnesty da de dro på landsmøte.

- Fra å være betalende medlem, bestemte meg for å engasjere meg på et høyere nivå. På landsmøtet kom jeg i kontakt med regionleder i Sør som jeg siden har samarbeidet mye med, sier Hanne Marte.

Frida bestemte seg for å delta etter å ha snakket med flere som tidligere hadde vært med på landsmøte.

- De fortalte om workshops og gode foredragsholdere, og jeg ville høre mer om sakene vi skulle jobbe med for å bli sikrere i å snakke med folk på stand.

På landsmøtet ble Marta kjent med en iransk menneskerettighetsadvokat som nylig hadde flyktet med familien sin til Norge. I etterkant har Marta utviklet et bredt og engasjert nettverk av eksiliranere, som har vært svært hjelpsomme når ungdomsgruppen i region vest har jobbet med menneskerettigheter i Iran.

Viktig beslutningsarena
For Hanne Marte var landsmøtet en avgjørende opplevelse for alt arbeidet hun senere har valgt å legge ned i organisasjonen.

- Jeg fikk meg en skikkelig ”wake-up-call” der jeg forsto hvor viktig menneskerettighetsarbeid er globalt, og hvor viktig min lille innsats er sammen med alle de andres.

- Det ble klart for meg hvordan enkeltaktivisters innsats nytter. Fra gateaktivisme, til digital aktivisme, og det rent formelle og faglige, sier Frida.

Ungdomssamling
Som beste minne fra landsmøtet i 2010 trekker jentene fram ungdomssamlingen. Med et eget opplegg rettet mot unge og studenter, belyses landsmøtesakene gjennom kreative workshops og foredrag.

- Vi møtte ungdom som hadde det samme engasjementet som oss selv, og som vi har kunnet samarbeide med senere, sier Kristin.

Med ytringsfrihet som landsmøtets overordnede tema, går ungdomssamlingen i år under navnet “Din stemme teller”. Deltakerne vil lære hvordan de kan bruke stemmen din, både som medlem i Amnesty og ellers i samfunnet.

Under landsmøtet i 2010 arrangerte aktivistene under ungdomssamlingen en flash-mob på biblioteket i Tromsø. Menneskerettigheter er ikke bare alvorlig, det er også gøy, mener Kristin. Arbeidet med flash-moben lærte henne hvordan alvorlige budskap kan formidles i kreative rammer og gjennom ulike uttrykksmåter. - Slik var ungdomssamlingen den beste opplevelsen på landsmøtet, forteller Kristin.

Klima, dødsstraff, ytringsfrihet og kvinner
I år stiller Marta til valg som styremedlem ved landsmøtet. Styret må sørge for at Amnesty strukturelt og organisatorisk kan jobbe med de viktige spørsmålene. Selv ønsker Marta et større fokus på sammenhengen mellom klimaendringer og menneskerettigheter, og sammen med resten av ungdomsgruppen i Bergen håper hun menneskerettighetsbrudd i Iran og Syria også vil prioriteres.

Frida og Kristin er på sin side spesielt opptatt av dødsstraff.

- Jeg synes sakene som omhandler dødsstraff er noen av de grusomste historiene jeg hører om. Spesielt personer som blir uskyldig dømt eller dømt uten bevis. Derfor synes jeg det er viktig at Amnesty jobber med disse sakene, og at de fortsetter med det i fremtiden, sier Kristin.

Hanne Marte håper ytringsfrihet vil få stor plass på landsmøtet i år.

- Jeg ønsker et bredere fokus på ytringsfrihet i lys av andre menneskerettighetsbrudd, og ikke nødvendigvis som et skalkeskjul for diskriminering. I tillegg er jeg svært opptatt av kvinners situasjon i internasjonal sammenheng. Spesielt med tanke på trafficking.

Jentene utfordrer nettopp deg til å komme på landsmøtet og bruke stemmeretten din. Med ungdomssamlingen og landsmøtet vil alle kunne få utbytte av helgen 1-3 mars – enten du er ny i gamet eller har vært med tidligere, det er jentene enige om.

Her kan du lese mer om årets landsmøte