Fengslet for å være homofil

Jean-Claude tok motet til seg og skrev "Jeg liker deg" til en mann han hadde møtt. For dette ble han banket opp, fengslet og forfulgt. 
Publisert: 27. jun 2018, kl. 10:22 | Sist oppdatert: 28. jun 2018, kl. 16:56
Jean-Claude sitter på kanten av sengen i den lille boligen sin. Han er i starten av trettiårene, høy og mørk, og snakker med en rolig og forsiktig stemme. På mobilen hans tikker det inn meldinger. Med briller plassert på nesetippen, leser Jean-Claude opp en av meldingene på fransk:
- Homse, du kan enten velge å gå tilbake til fengselet eller helvete. Du råtner til samfunnet vårt. Du er motbydelig.

Dette er hverdagen til Jean-Claude Roger Mbede, som i 2013 holder seg i skjul for å være trygg. Han har levd store deler av livet sitt med frykt for å bli straffet for å være seg selv.
- Jeg begynte å innse at jeg var homofil ganske tidlig, rundt 10 år gammel. Jeg visste at det ble sett på som noe dårlig, ifølge hva jeg hadde hørt fra mennesker rundt meg. Så jeg begynte å kjempe en veldig tøff kamp.

 

Jeg begynte å innse at jeg var homofil ganske tidlig, rundt 10 år gammel. Jeg visste at det ble sett på som noe dårlig, ifølge hva jeg hadde hørt fra mennesker rundt meg. Så jeg begynte å kjempe en veldig tøff kamp.

[block:block=24]
Arrestert for en tekstmelding
En høstdag i 2010 skulle Jean-Claude søke jobb i byen. Han hadde et møte med en mannlig ansatt som tok imot CVen og søknaden hans. Jean-Claude synes mannen virket hyggelig, og sendte en melding senere på dagen. Han skrev at han likte ham. Mannen svarte på meldingen, og foreslo at de to skulle møtes neste dag. Da Jean-Claude dro for å treffe ham, ble han møtt av to politibetjenter. De angrep ham når han nektet å svare på spørsmålene deres.

Jean-Claude ble kledd naken og plassert på en skitten celle. Han var oppbanket og kald. I 7 dager satt han på cellen uten mat eller vann. Deretter ble han overført til fengsel.

Tekstmeldingen Jean-Claude sendte til mannen ble brukt som bevis i rettssaken. Han fikk tre år i fengsel, dømt for ”homoseksualitet og forsøkt homoseksualitet”, for å skrevet «Jeg liker deg» i en melding.

Truet og banket opp
I fengselet sto Jean-Claude i fare for homofobe angrep, både fra andre innsatte og betjenter ved fengselet. Heldigvis hadde Jean-Claude støtte fra lokale organisasjoner, og kunne betale innsatte for å ikke bli banket opp. Samtidig levde han i frykt for å ikke ha nok penger til denne beskyttelsen, ettersom organisasjonene som samlet inn penger til ham ofte ble utsatt for utpressing.

Etter ett år bak murene, ble Jean-Claude innvilget midlertidig frigivelse av lagmannsretten. Så fort han kom seg ut av fengselet, ønsket han å fullføre studiene sine og forsøke å leve et vanlig liv igjen. Men gleden varte ikke lenge. Hver dag tikket det inn tekstmeldinger med trusler og skjellsord.

En dag ble Jean-Claude banket opp av fire menn utenfor universitetet han studerte ved. To dager senere kom beskjeden om at dommen hans på tre år i fengsel var blitt opprettholdt. Jean-Claude skulle tilbake til fengselet.

Levde i skjul
Jean-Claude flyktet fra byen, og gikk i skjul i en landsby. Samtidig arbeidet advokatene hans med å  anke domfellelsen hans. Jean-Claude holdt kontakten med Amnesty og andre organisasjoner, og holdt fast på håpet. Han mottok hundrevis av brev fra Amnestys støttespillere, og sendte hilsner tilbake. 
- Jeg tror at en dag vil alt endre seg i Kamerun. Med hjelp fra det internasjonale miljøet, vil ting forandre seg. Men det er komplisert.
Fikk aldri friheten tilbake
Jean-Claude største drøm var at folk som ham skal kunne gå hånd i hånd i Kamerun, og i andre land hvor homofili er ulovlig. Dette fikk han aldri oppleve. Jean-Claude døde av kreft den 10. januar 2014 i Ngoumou, Kamerun. Han hadde blitt operert, men ble innlagt på sykehuset igjen. Etter sykehusoppholdet, oppholdt han seg i skjul, mens tilstanden hans ble verre dag for dag. Jean-Claude fikk ikke friheten sin tilbake før han døde. Drømmen hans om et samfunn hvor LHBT-personer kan få være seg selv, lever videre.


 

Visste du at...?

Homofili er kriminelt i 72 land. Klikk her for å se hvilke land som fortsatt dømmer mennesker til fengsel eller dødsstraff, kun for å være seg selv. 
Jean-Claude levde store deler av livet sitt i frykt. Da han døde av kreft i 2014, hadde han holdt seg i skjul for å unngå å bli sendt tilbake i fengsel.