Publisert: 30. Mai 2005, kl. 13:06 | Sist oppdatert: 12. Feb 2024, kl. 12:26

Aker Kværners konsernsjef Inge K. Hansen er en feig mann. Jeg kan ikke skjønne annet. AmnestyNytt har siden 12. april forsøkt å få svar på noen få spørsmål knyttet til selskapets engasjement på Guantanamo. Forgjeves. Da vi gikk i trykken 25. mai, etter gjentatte purringer, hadde vi ennå ikke fått noe svar. Kanskje Inge K. Hansen mener han har besvart nok ubehagelig spørsmål om Guantánamo. Det er vi uenige i.

De få gangene ledelsen i Aker Kværner har kommentert deres dokumenterte arbeid med fangeleieren på Guantánamo, så sier de marinebasen. Inge K. Hansen nekter simpelthen og ta ordet fangeleir i bruk. Til tross for at det er nettopp fangeleieren de har gjort grunnarbeid til og vedlikeholdt. Det har Aker Kværners representant på Guantánamo, Henry Fuentes bekreftet overfor VG (07.09.02), og det har Aker Kværners ledelse igjen bekreftet muntlig overfor Amnesty International Norge. Men de nekter altså å snakke om dette offentlig.

Det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor Aker Kværner-ledelsen svarer marinebasen hver gang spørsmålet om tortur og mr-brudd på Guantánamo dukker opp. Det er liksom mer realt å snakke om jobben på en amerikansk marinebase som Aker Kværner har hatt kontrakter med siden 1993, enn å snakke om vedlikeholdet av lyskasterne som står på 24 timer i døgnet i fangeleiren.

AmnestyNytt sendte til slutt en epost med spørsmål til konsernledelsen i Aker Kværner. Her er noen av spørsmålene: (1) Norske myndigheter, Amnesty International, Den Internasjonale Røde Kors-kommiteen, Human Rights Watch m.fl. har alle uttalt at det foregår grove menneskerettighetsbrudd i fangeleiren på Guantánamo. Synes Aker Kværner det er uproblematisk å tjene penger på kontrakter som innebærer grunnarbeid og vedlikehold på et slikt sted? (2) Hvorfor trekker ikke Aker-Kværner seg ut av Guantánamo? (3) Hva skal til for at Aker-Kværner på eget initiativ trekker seg fra et slikt samarbeid? (4) Dersom dere drev grunnarbeid og vedlikehold av fengselceller i Iran, og forbrytere i fengselet jevnlig ble hengt i fengselet. Ville dere da trukket dere ut?

Dette vil altså ikke Inge K. Hansen svare på. Amnesty International Norge har oppfordret aksjonærer i både Aker Kværner og eieren Aker til å stille kritiske spørsmål om Aker Kværners engasjement på Guantánamo. Til ingen nytte. Aksjonærene mener næringslivet må vente til norske myndigheter gir beskjed om at selskapet må trekke seg ut. Eierne mener altså selskapet ikke har et selvstendig ansvar for å ta stilling til menneskerettighetsbrudd i deres umiddelbare nærhet. Det er også feigt.

Svein Tore Bergestuen

Redaktør