Europride 2014 i Oslo: Homofrydprisen til Amnesty

Den tradisjonelle Homofrydprisen gikk i år til Amnesty International for transfokus i Norge og LHBT-arbeid i Europa.
Publisert: 27. jun 2014, kl. 09:54 | Sist oppdatert: 12. nov 2014, kl. 17:18
Homofrydprisen gis til noen som på en positiv måte har utmerket seg i kampen for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner (LHBT) i løpet av det siste året og juryen trekker spesielt fram Amnestys arbeid for transpersoner.
Denne våren har Amnesty satt fokus på dagens praksis som blant annet krever at transpersoner må gjennomgå irreversibel sterilisering for å skifte juridisk kjønn.
- Amnesty kaller behandlingen av transpersoner i Norge for det et er - et menneskerettighetsbrudd, sier Marna Eide på vegne av juryen.
Som en del av dette arbeidet startet Amnesty en enkeltsak, den første i sitt slag mot norske myndigheter, for å kreve at transpersonen John Jeanette får rett til å endre juridisk kjønn uten sterilisering.
- Det gir et viktig signal at når Amnesty International for første gang mobiliserer medlemmer fra hele verden til å signere en aksjon for en enkeltperson i Norge, så er det for en transperson, sier Eide.
Beskytter av Pride
Juryen trekker også fram at Amnesty har gitt uvurderlig støtte til Pride-paradene i Øst-Europa.
Ved å ta ansvar for sikkerhet og mobilisere internasjonal støtte i forbindelse med mange av Pride-paradene, forsvarer Amnesty ytringsfriheten for LHBT-personer i en region der dette er under konstant press. Når Oslo idag er vertskap for Europride, er det en passende anledning til å trekke fram et slikt eksempel på europeisk samarbeid for å beskytte menneskerettighetene, skriver juryen.
- Prisen er ikke bare til den internasjonale organisasjonen, men også til arbeidet den norske Amnesty-seksjonen gjør rettet mot Norge, understreker Eide.
I tillegg til arbeidet mot norske myndigheter, trekker hun fram den generelle synliggjøringen av LHBT-rettigheter og retten til å elske den man vil og være den man er.
Jubel i Amnesty
- Dette er en stor anerkjennelse fra homobevegelsen i Norge som vi setter stor pris på. Vi er takknemlige for å ha blitt tatt i mot som en naturlig partner i kampen for LHBTI-rettigheter og vi håper vi kan fortsette det gode samarbeidet, sier generalsekretær i Amnesty, John Peder Egenæs.
- Ytringsfrihet og LHBTI-rettigheter er stadig under press, og jo sterkere allianser vi er, jo større er sjansen for å vinne over konservative og religiøse krefter i Europa som gjør alt for å knuse ytringsfriheten og LHBT-personer under dekke av å beskytte tradisjonelle verdier, avslutter han.


Homofrydprisen
deles ut av Landsforeningen for lesbiske og homofile i Oslo og Akershus (LLH OA) og går til en eller flere personer, bedrifter eller organisasjoner som i løpet av det siste året har utmerket seg på en positiv måte i kampen for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner.
Prisen deles vanligvis ut hvert år under festivalen Skeive dager. Årets æreshomo og Homofrydprisen er de to mest høythengende hedersprisene i den norske homobevegelsen.
I årets jury
Hans Heen Sikkeland og Lise Lindalen, som representerer LLH Oslo og Akershus, Susanne Demou Øvregaard, prisvinner fra i fjor og ansatt i Skeiv verden, og Marna Eide, leder for internasjonal avdeling i LLH.
Tidligere vinnere av homofrydprisen
2013 Svolvær Menighet
2012 Kristin Halvorsen
2011 Akershus Fotballkrets[1]
2010 TV-dokumentarserien og deltagerne i «Jentene på Toten»
2009 Landsorganisasjonen i Norge
2008 Magnhild Meltveit Kleppa
2007 Naturhistorisk museum for utstillingen «Mot naturens orden?»
2006 Biskop Rosemarie Köhn
2005 Oslo bispedømmeråd
2004 Wenche Foss
2003 Gry Jannicke «J-Diva» Jarlum
2002 Shabana Rehman
2001 Karita Bekkemellem
2000 Kronprins Haakon