Dødsstraffbulletin nr. 4 - 2017

Her er årets fjerde dødsstraffbulletin. 
Publisert: 28. aug 2017, kl. 09:10 | Sist oppdatert: 28. aug 2017, kl. 09:10
Straff for homofili
Homofili er straffbart i 75 FN-land og i tre territorier.
Mange tror at dette bare gjelder muslimske land, men det er slett ikke tilfelle. 33 land med kristen majoritet, kan straffe homofile.
 
Det kan være dødsstraff for homofile i 12 land, basert på sharia-lover: Afghanistan, Brunei Darussalam, Irak, Iran, Jemen, Mauritania, Nigeria, Pakistan, Saudi Arabia, Somalia, Sudan og Qatar,.
 
Det har med sikkerhet vært henrettelser for homofili i Iran og Saudi Arabia.
 
I tillegg har gruppen som kaller seg selv «Den islamske stat» (IS) henrettet minst 30 antatte homofile i Irak og Syria.
(Kilde. Hands off Cain 5.06.2017)
 
Steining
Et ugift par ble steinet i den nordøstlige delen av Mali i mai 2017, antakeligvis av ekstremister knyttet til al Qaida. En koalisjon av islamske ekstremister og tuareg-opprørere erobret dette området for fem år siden. De ble senere drevet ut av regjeringshæren med støtte av den franske, men grupper knyttet til al Qaida gjør fremdeles sin innflytelse gjeldende. Det ble sagt at det ugifte paret hadde levd sammen som ektefolk og dermed kom i strid med ”islamsk lov”.
 
Det er mange islamske stater som i sine straffelover har steining som en mulig straff blant annet for utroskap, men det er svært sjelden at steining blir gjennomført. I Iran ble minst to personer steinet i 2008 og én i 2009.
 
Derimot har det foregått flere utenomrettslige steininger i deler av land der sentrale myndigheter ikke har kontroll. Det har de senere årene forekommet i Afghanistan, Pakistan, Somalia, Syria, Irak og altså nå nylig i Mali. Det kan være IS, Al Qaida, lokale krigsherrer eller rett og slett en familie som står bak.
(Kilde: AFP 18.05.2017, Hands off Cain og Amnesty International)
 
India
I 2012 skjedde det en gjengvoldtekt i New Delhi som vakte stor oppsikt både i India og i resten av verden. Et ungt par hadde sent en kveld vært på kino. De steg inn i en privat buss. Seks menn voldtok etter tur den 23 år gamle kvinnen, og skadet henne alvorlig etterpå med en jernstang. Mannen prøvde å forsvare henne, men ble banket opp.
 
Paret ble så sluppet av bussen. Kvinnen ble etter hvert brakt til sykehus. Hun var sterkt medtatt, flere indre organer måtte fjernes, og hun døde etter to uker.
 
En av de antatte gjerningsmennene var mindreårig og fikk en fengselsstraff. En av dem døde i fengselet, mens de fire andre ble dømt til døden i 2013. I mai 2017 bekreftet Indias høyesterett dødsdommen mot de fire.
(Kilde: Hands off Cain 9.05.2017)
 
Iran
Parlamentet i Iran har med stort flertall vedtatt en ny lov som sier hvilke narkotikaforbrytelser som kan føre til dødsstraff. Tidligere kunne man dømmes til døden for å produsere eller distribuere 20kg opium eller 30g annen narkotika. Nå er grensen hevet til 100kg opium eller 2kg annen narkotika.
 
Hvis denne loven trer i kraft, vil det bli langt færre dødsdommer i Iran.
 
Saken skal nå videre til Vokterrådet. Dette rådet kan stoppe enhver lov som ansees å være i strid med Islam. Den endelige godkjennelsen skal foretas av Irans øverste leder Ayatollah Khamenei.
(Kilde: en.trend.az 16.07.2017 og Hands off Cain)
 
Israel

Parlamentet I Israel, Knesset, skal diskutere et lovforslag som går ut på å innføre dødsstraff for enkelte terrorhandlinger. Dette er en følge av at fem medlemmer i en familie i en israelsk bosetning ble drept av en palestiner i 2011.
 
Israel avskaffet dødsstraffen for vanlige forbrytelser i fredstid i 1954, men beholdt denne straffen til bruk i krigstid. Den siste henrettelsen skjedde i 1962. Da ble Adolf Eichmann henrettet. Det var han som organiserte transport av mennesker til tyske konsentrasjonsleirer under krigen. Etter krigen rømte han til Argentina. Han ble funnet av israelske agenter i 1960 og bortført til Israel.
(Kilde: jewishpress.com 02/08/2017 og Hands off Cain)
 
Mongolia

Mongolia har avskaffet dødsstraffen.
 
Parlamentet vedtok dette allerede i desember 2015, men loven skulle tre i kraft 1.juli 2017.
Den siste henrettelsen i landet skjedde i 2008. I 2010 omgjorde president Elbegdorj alle dødsdommer til fengselsstraff. Samtidig innførte han et moratorium på henrettelser.
 
Dermed er det 141 land som har avskaffet dødsstraffen i lovverket eller i praksis. Det siste betyr at de ikke har henrettet noen på minst 10 år. 57 land bruker fremdeles denne straffen, men i fjor var det bare 23 land som virkelig henrettet noen.
(Kilde: Amnestys internasjonale sekretariat 1.juli 2017)
 
Tyrkia
President Recep Tayyip Erdogan har igjen uttalt at han er åpen for en folkeavstemning om å gjeninnføre dødsstraffen. ”Hvis et lovforslag om dette blir vedtatt i parlamentet, vil jeg godkjenne det”, sa han.
 
Tyrkia avskaffet dødsstraffen i 2004. Enkelte hevdet at dette ble gjort for at Tyrkia skulle ha mulighet til å bli opptatt som medlem av EU. 
 (Kilde: FOCUS News Agency, 17/04/2017 og Hands off Cain 18.april2017)
 
USA
Gjeninnføring av dødsstraff?
Det er 19 delstater i USA som har avskaffet dødsstraffen. I fem delstater er det i år fremmet forslag i lovgivende forsamlinger om å gjeninnføre denne straffen.
Det gjelder følgende delstater (årstallet for avskaffelse er satt i parentes): Connecticut (2012), Delaware (2016), Maryland (2013), New Jersey (2007) og New Mexico (2009)
 
Det har aldri hendt at en amerikansk delstat har gjeninnført dødsstraffen etter først å ha avskaffet den.
(Kilde: Death Penalty Information Center 2017)
 
 
Uskyldig dømt til døden I USA?
Siden 1973 er det nå 159 dødsdømte som er blitt løslatt fra dødscelle enten fordi de var uskyldige eller i hvert fall hadde fått en så tvilsom rettssak at de aldri burde ha blitt dømt til døden.
 
Det har vært stilt spørsmål om noen uskyldige er blitt henrettet. Forsvarsadvokater har vært lite interessert i å granske slike tilfeller. De har heller satset på saker der en fange kunne bli reddet.
Det er meget sjeldent at rettsvesenet har tatt opp igjen saker for noen som er blitt henrettet.
 
En sak som er godt kjent, er den om Cameron Willingham i Texas. I 1991 oppstod det en brann i huset hans. Det førte til at hans tre mindreårige døtre døde. Sakkyndige den gangen mente at brannen var påsatt. Willingham ble så dømt til døden for drap. Han ble henrettet i 2004.
 
Senere sakkyndige har påvist at denne brannen ikke kunne vært påsatt. Brannen ble sannsynligvis forårsaket av feil i det elektriske anlegget. Videre har det kommet fram at aktor i saken, John Jackson, fikk en medfange til å vitne mot Willingham. Fangen fortalte da at Willingham hadde tilstått ildpåsettelse overfor ham. Aktor hadde lovet denne medfangen at han skulle få nedsatt straff. Juryen visste ingenting om dette.
 
Advokatforeningen i staten Texas har nå stevnet John Jackson for retten. Anklagen er at Jackson har opptrådt i strid med regelverket for advokater.
 
Rettssaken dreier seg ikke om spørsmålet om Willingham var skyldig eller ikke. Men hvis Jackson blir dømt, er det enda mer sannsynlig at Willingham var uskyldig.
(Kilde: Death Penalty Information Center 2.05.2017)
 
Plea bargain i USA
Plea bargain er en avtale mellom påtalemyndighetene og den tiltalte. Vi har ikke noe tilsvarende i norsk rettsvesen. Nedenfor er det gitt et eksempel på hvordan ordningen kan brukes, eller skal vi heller si misbrukes.
 
For nesten 30 år siden ble Ha'im Al Matin Sharif tiltalt for å ha drept den 11 måneder gamle datteren til hans kjæreste. En obduksjon hadde påvist at datteren hadde blødninger og beinbrudd. Sharif ble dømt til døden, men han hevdet hele tiden at han var uskyldig.
 
I forbindelse med ankebehandling ble legerapportene gransket på nytt. De nye ekspertene kom fram til at datteren døde av Barlows sykdom. Dette er en form for skjørbuk som kan ramme småbarn. Skjørbuk skyldes alvorlig C-vitaminmangel.
 
Høyesterett i Nevada krevde at saken skulle behandles på nytt i rettsvesenet. Da var det at påtalemyndighetene brukte plea bargain. De sa at hvis Sharif innrømte å ha drept datteren, men ikke hadde planlagt dette, ville han bli sluppet fri. Han hadde da sonet ferdig straffen for denne forbrytelsen.  Sharif sa at han var uskyldig, men han gikk med på dette for å komme ut av dødscellen der han hadde sittet i over 28 år.
 
Denne ordningen innebærer store fordeler for myndighetene. De slipper en ny rettssak. De slipper å innrømme en feil, og de slipper å utbetale erstatning til den tiltalte.
(Kilde: Death Penalty Information Center, 20.junii 2017)
 
Bedre forhold for de dødsdømte
Vanligvis har dødsdømte i USA svært strenge fengselsforhold. Ca. 2/3 av fangene er totalt isolert i mer enn 22 timer per døgn. Dette kan være en sterk psykisk påkjenning for fangene.
 
Nå har mange delstater begynt å behandle dødsdømte på en noe mildere måte. Fangene har fått mer tid utenfor cellen, noen får spise og trene sammen med andre fanger, enkelte får til og med jobbe i fengselet. Dødsdømte fanger har fått bedre forhold i Arizona, California, Colorado, Louisiana, Nevada, North Carolina, Tennessee og Virginia.
(Kilde: Deat Penalty Information Center 25. juli 2017)
 
Florida
I Florida kunne en fange tidligere bli dømt til døden selv om juryen ikke var enstemmig. Høyesterett i Florida fastslo at dette var i strid med grunnloven. Påtalemyndighetene anket denne avgjørelsen, men nå har den føderale høyesterett forkastet anken.
Dette betyr at mange dødsdømte i Florida kan få en ny rettssak.
(Kilde: Death penalty Information Center, 25. mai 2017)
 
Vietnam
Det er vedtatt en ny straffelov I Vietnam. Loven skal tre I kraft i januar 2018.
Tidligere kunne man bli dømt til døden for korrupsjon eller bestikkelse. Nå heter det at hvis den tiltalte samarbeider med myndighetene og betaler tilbake minst 75% av det ulovlig tjente, vil en dødsdom bli omgjort til livsvarig fengsel.
 
Tidligere var det 22 forbrytelser som kunne straffes med døden. Det tallet blir nå redusert til 15. Blant annet kan ikke ran og narkotikasalg føre til dødsstraff.
Personer over 75 år kan heller ikke lenger dømmes til døden.
 
Denne nye straffeloven vil føre til færre dødsdommer.
(Kilde: e.vnexpress.net 13.07.2017 og Hands off Cain)