30. november hvert år markerer byer over hele verden sin motstand mot dødsstraff.

Cities for Life er et verdensomspennende nettverk av byer som tar del i denne årlige aksjonsdagen. Nettverket består av over 2000 byer i 92 forskjellige land.

Det alle byene har til felles er at de er motstandere av dødsstraff og heller ønsker en mer sivil form for rettferdighet og et rettssystem uten dødsstraff. Markeringen foregår ved å flombelyse et av byens signalbygg eller monument.

Retten til liv

Dødsstraff er fortsatt en utbredt praksis i store deler av verden. Amnesty International er i mot dødsstraff i alle tilfeller, uansett omstendigheter eller skyldspørsmål. En henrettelse er et overlagt drap utført av en stat og brudd på retten til liv. I tillegg anser Amnesty dødsstraff som en umenneskelig, grusom og fornedrende straff. Dette er en straff som aldri kan rettes opp om feil person har blitt dømt.

Amnesty International er i mot dødsstraff i alle tilfeller, uansett omstendigheter eller skyldspørsmål

Vi skal få slutt på dødsstraff

Amnesty International er imot dødsstraff i alle tilfeller, under enhver omstendighet, uavhengig av skyldspørsmål. Siden 1977 har vi arbeidet for at:

  1. Land som fortsatt bruker dødsstraff stanser alle henrettelser umiddelbart.

  2. Ingen skal dømmes til døden for en handling begått som barn, dvs. før han eller hun fylte 18.

  3. Dødsstraff avskaffes i alle land, både i lov og praksis.

  4. Alle dødsdommer blir omgjort.


Hvilke land benytter seg av dødsstraff i dag? Hvordan jobber Amnesty mot det? Les mer her:

Slik jobber vi mot dødsstraff

Historien bak Cities for life
Bilde

Det er det katolske fellesskapet Sant’Egidio som har tatt initiativet til Cities for Life, og Amnesty samarbeider med Sant'Egidio på verdensbasis om å rekruttere byer til prosjektet.

I 1786 opphevet storhertugen av Toscana, Peter Leopold Joseph, bruken av dødsstraff i regionen. Dette var første gang i moderne tid en stat avskaffet drap på individet som juridisk avstraffelse. 30. november ble avskaffelsen innført og Peter Leopold Joseph beordret alle instrumenter innen regionen brukt i utførelse av dødsstraff destruert. I år 2000 instituerte Toscanas regionale myndighet en årlig feiring av dagen. Dette er bakteppet for initiativet fra Sant’Egidio.