Bilde

Dødsstraff i USA

En kontinuerlig kamp for rettferdighet.

STØTT KAMPEN MED 200 KR HER

USA, ofte kjent som landet for frihet og rettferdighet, er en av stadig færre nasjoner som fortsatt praktiserer dødsstraff. Selv om mange land har avskaffet denne praksisen, forblir USA en bastion for denne irreversible straffen.

De irreversible konsekvensene av dødsstraff

Dødsstraff er ikke bare en straffemetode; det er en endelig dom som ikke gir rom for feil. Men feil skjer. Urettferdige rettssaker, rasistiske fordommer og manglende tilgang til skikkelig rettshjelp har ført til at uskyldige mennesker har blitt dømt til døden. I noen tilfeller har personer sittet i fengsel i flere tiår, ventende på en henrettelse som aldri skulle ha funnet sted.

Årets debatt: Fremgang og tilbakeslag

I 2022 fortsatte debatten om dødsstraffens legitimitet i USA, men til tross for mange stemmer som ropte på forandring, ble ingen avskaffelsesforslag vedtatt på verken statlig eller føderalt nivå. Dette markerer en fortsatt splittelse i nasjonens syn på denne endelige straffen. I California, en stat kjent for sin progressive politikk, tok guvernør et skritt for å rette opp i tidligere urettferdige dommer ved å signere "Racial Justice for All Act". Denne loven anvender "2020 Racial Justice Act" retroaktivt, noe som betyr at tidligere saker kan bli vurdert på nytt i lys av denne loven.

Dette gir et håp om rettferdighet for noen av de 682 personene som satt på Californias dødscelle i 2022. Imidlertid tok Oklahoma, en stat som tradisjonelt har støttet dødsstraff, et skritt i motsatt retning. De satte henrettelsesdatoer for 25 av de 43 personene på dødscelle i staten, med en plan om nesten en henrettelse per måned fra august 2022 til desember 2024. Dette understreker den pågående debatten og de dype splittelsene i USA angående dødsstraff.

Ditt bidrag kan gjøre en forskjell

Men det er håp. Flere stater i USA har avskaffet dødsstraff, og det er en økende bevegelse mot nasjonal avskaffelse. Amnesty International jobber utrettelig for å avslutte denne praksisen i USA og globalt, og du kan hjelpe. Din støtte kan bidra til å finansiere forskning, påvirke myndigheter og redde liv.