Det nytter!

Publisert: 6. jun 2003, kl. 11:11 | Sist oppdatert: 25. sep 2008, kl. 01:12

Rettsoppgjøret har startet

Sierra Leone: 10. mars reiste spesialdomstolen for Sierra Leone tiltale for krigsforbrytelser og andre svært alvorlige menneskerettighetsbrudd mot syv personer med bakgrunn fra ledende posisjoner i både regjering og opprørsstyrkene Revolutionary United Front (RUF). Flere tiltaler er ventet. At rettsoppgjøret nå har startet er et svært viktig skritt for å få slutt på straffrihet for de grusomme overgrepene som ble begått i Sierra Leones 10-årige væpnede konflikt. Les mer på www.sc-sl.org

Brevene beskyttet meg

Kongo: «Det er kanskje umulig å forstå hvordan alle disse kortene ga meg styrke, beskyttelse og glede. Brevene var min beste beskyttelse. Fengselsdirektøren skjønte at han hadde å gjøre med et medlem av det internasjonale nettverket av menneskerettighetsforkjempere. Noe han innrømmet foran mange andre innsatte i min fengselsavdeling. Fra den dagen sluttet de vilkårlige undersøkelsene av min celle.»

Samvittighetsfangen N’Sii Luanda Shandwe i brev til Amnesty etter løslatelse fra fengsel i Kongo i januar 2003.

- Ord strekker ikke til

Liberia: «Det er med stor glede at jeg sender denne første beskjeden etter å ha sittet fengslet i seks måneder av det undertrykkende Taylor-regimet i Monrovia. Jeg vil gjerne takke Amnesty International for den innsatsen dere har gjort for å sikre min frihet. Ord strekker ikke til når jeg skal uttrykke min takknemlighet.»

Den liberiske journalisten og tidligere samvittighetsfangen Hassan Bility etter løslatelsen 7. desember 2002. Han lever nå i eksil.

Fredsflagg for Amnesty

Venezia: En bølge av fredsflagg skylder over Europa for tiden og mesteparten av inntektene går til Amnesty International. I 18 år har italienske Franco Belsito solgt ca 1000 fredsflagg i året. Siden november i fjor gikk salget opp til over to millioner og det vaier fredsflagg fra annethvert vindu i Italia, Frankrike, Tyskland og Østerrike. Fredsgrupper i både USA og Storbritannia importerer også flaggene.

Anne Curran fra The Peace Flag Project i Storbritannia forklarer:

- Vi gir alt overskuddet vårt til Amnesty, fordi det er en politisk uavhengig organisasjon. Vi har jobbet med menneskerettigheter i Irak lenge og det er viktig å vise at mange briter ønsker en fredelig løsning på globale konflikter, på tross av våre myndigheters aggressive utenrikspolitikk.

Av Kristin Rødland

- Min far er fri!

Burma: Mai Theingi, datter av samvittighetsfangen Salai Tun Than skriver gledesstrålende:

«Min far ble løslatt 4. mai 2003 klokken 8.30, burmesisk tid. Vi har vunnet én seier nå. Jeg er dypt takknemlig for deres støtte. Han er nå hjemme. Jeg har allerede snakket med ham. Selv om han er svak etter syv dagers sultestreik og sykdom så er han mentalt svært sterk i sin tro. Vi må videre og vinne flere seire, å frigi alle politiske fanger og fri Burma.»

Norske grupper i Hafrsfjord, Bryne og Egersund har jobbet med saken. Gratulerer!

Amnesty møtte kongen

Jordan: Amnestys generalsekretær Irene Khan møtte kong Abdullah av Jordan da hun besøkte landet i mars. Khan anerkjente kongens uttalelse om at «folk må få si sin mening» og at han sa seg villig til å se nærmere på lover som blant annet har vært brukt til å begrense ytringsfriheten i Jordan.

Amnesty slipper inn

Sudan: Etter 13 års utestengelse slapp Amnesty inn i Sudan i januar i år. Innreisetillatelsen er et tegn på den økende åpenheten i landet som følge av fredsforhandlingene mellom sudanske myndigheter og Sudan People’s Liberation Army (SPLA).

Landets 20-årige borgerkrig har kostet to millioner mennesker livet. Amnestys palestinske delegat Mazen Shaqqura kunne konstatere fortsatt omfattende menneskerettighetsbrudd og fikk følgende melding av en sudaner i en flyktningleir i sør:

«Vi vet at dere palestinere lider. Men vi får vite om deres døde. Her dør vi uten at noen engang vet hva vi heter.»

Bedre for flyktningbarn

Spania: Til tross for at spanske myndigheter krast avviste Amnestys kritikk i en rapport om rasisme og tortur sommeren 2002, kan barneorganisasjonen Prodein fortelle at Amnestys aksjoner har hatt en svært positiv effekt. Enslige, mindreårige marokkanske flyktninger i de spanske enklavene Ceuta og Melilla på Marokko-kysten opplever ikke lenger summariske utvisninger, mishandling i mottakssentrene har avtatt i betydelig grad og de to byene har fått økte bevilgninger - som AI anbefalte i sin rapport.

‘Adnan rømte fra fengsel i Bagdad

Irak: ‘Adnan ‘Abdul Karim Enad (28) «forsvant» etter at han ble arrestert mens han forsøkte å overlevere dokumenter til FNs våpeninspektører i Bagdad 25. januar. ‘Adnan var fengslet i al-Ramadi utenfor Bagdad og rømte etter at fengselsvaktene stakk av under Irak-krigen.

Takk til alle som aksjonerte for ‘Adnan, han er nå i sikkerhet.

12-åring løslatt etter ett år

Burundi: Alexandre Nzeyimana var bare 12 år da han ble arrestert og fengslet uten lov og dom i april 2002, til tross for at burundisk lov forbyr fengsling av barn under 13 år. Etter stor innsats fra lokale menneskerettighetsorganisasjoner og Amnesty ble han løslatt i februar i år.

Mot rettferdighet for Srebrenica

Bosnia: Bosnia-Hercegovinas menneskerettighetsdomstol avgjorde i mars at serbiske myndigheter har brutt rettighetene til slektningene til de som «forsvant» i Srebrenica i juli 1995. 49 slektninger la frem saken for domstolen og fikk medhold i at serbiske myndigheter umiddelbart må legge frem all relevant informasjon om skjebnen til de «forsvunne». Serbiske myndigheter ble pålagt å starte etterforskning og utbetale ca. 8 millioner kroner til Stiftelsen for Srebrenica-Potocaris minnegravlund.

Nytt om land på amnesty.no

AI Norges nettsider er stadig i utvikling, under Irak-krisen gikk de nye land- og temasidene på lufta. Der finner du systematisk oversikt over norske dokumenter på alle land, og lenker til andre relevante sider.