Bernardos kamp for miljøet rev ham vekk fra samboeren og sine to døtre. Nå er han endelig gjenforent med familien sin.
Publisert: 12. Apr 2022, kl. 09:54 | Sist oppdatert: 12. Apr 2022, kl. 10:02

- Jeg er veldig takknemlig for hver og en av dere. Dere har gitt meg håp for rettferdighet, frihet og likhet som må gjelde for alle folk og nasjoner, forteller Bernardo.

Bernardo klemmer familien sin. Foto: Anny Matzir

Bernardo Caal Xol (49) tilhører mayafolket i Guatemala. Han motarbeidet myndighetenes planer om å bygge vannkraftverk på en elv som har stor betydning for mayafolket.

For dette ble han dømt til syv år i fengsel – i en konstruert straffesak som skulle tvinge ham til taushet.

24. mars 2022 ble Bernardo endelig løslatt. I en video til Amnesty forteller han:

- Jeg har blitt forfulgt, kriminalisert og fengslet. Fire år og to måneder har jeg vært i fengsel. Fire år og to måneder med smerte, angst og usikkerhet. Men dere, Amnesty International, ga meg håp om frihet - og nå er jeg fri.

Han fortsetter:

- Jeg er nå med familien min, med døtrene mine, med kona mi. Moren min har allerede grått av lykke for å se meg fri. Takk til hver og en av dere.

Folk over hele verden har krevd at Bernardo måtte løslates. Det nytter å engasjere seg. Tusen takk til alle som har signert aksjonen!

Én ting til du må vite…

Amnestys arbeid for å løslate uskyldige mennesker fra fengsel krever store ressurser.

Bidra til at vi kan hjelpe flere som Bernardo - støtt arbeidet i dag:

Støtt arbeidet
- Jeg er nå med familien min, med døtrene mine, med kona mi. Moren min har allerede grått av lykke for å se meg fri. Takk til hver og en av dere.

Bernardo

Farlig å stå opp for menneskerettighetene

Ifølge Bernardo opplever Guatemala for tiden den verste krisen i rettssystemet på flere år. Det fører til en enorm undertrykkelse av menneskerettighetsforkjempere.

Mange av dem går i eksil for å beskytte livene sine. Uavhengige påtalemyndigheter og dommere har måttet forlate Guatemala med familiene sine fordi de er i fare.

- Vi hever stemmene våre for å forsvare elvene Cahabón og Oxee'k, slik at de ikke blir kontrollert av mennesker som vil tjene penger og gjøre forretninger.

Gleder seg til å lese brev fra Amnesty-støttespillere

Bernardo forteller at han har fått beskjed om at mange har skrevet brev til ham. Han gleder seg til å lese dem.

- En klem til hver av dere, sier han.

«Fortsett å følge saken min!»

Det pågår fortsatt rettssaker mot Bernardo i domstolene. Han venter fortsatt på vedtak fra domstolene i Guatemala.

- Jeg ber bare om at dere fortsetter å følge meg og at vi fortsetter å heve stemmene våre over hele verden, slik at menneskerettighetsforkjempere ikke lenger blir kriminalisert, sier Bernardo.

Farlig for miljøaktivister

Bakgrunnen for at Bernardo og mayafolket kjempet mot vannkraftverkene, handlet om å ikke miste tilgangen til det dyrebare vannet.

Den omstridte elva.

Byggingen av kraftverkene hadde allerede gjort at urbefolkningen hadde mistet store skogområder.

Guatemala er et av verdens farligste land å kjempe for miljø og klima i. Både myndighetene og private selskaper bruker illegale virkemidler for å tvinge mayaene til taushet når de protesterer mot ødeleggelsen av miljøet de lever i.