Den sentralafrikanske republikk: Etnisk rensing av muslimer

Internasjonale fredsbevarende styrker har mislyktes i å forhindre den etniske rensingen av muslimske sivile i den vestlige delen av Den sentralafrikanske republikk. Det sier Amnesty International i en ny rapport.
Publisert: 12. Feb 2014, kl. 14:22 | Sist oppdatert: 3. Mar 2014, kl. 14:12
For å beskytte landets gjenværende muslimske samfunn må internasjonale styrker bryte kontrollen til militsen Anti-Balaka og utplassere tilstrekkelig med tropper i byer der muslimer er truet.

- Anti-Balaka-militser utfører voldelige angrep i et forsøk på å etnisk rense muslimer i Den sentralafrikanske republikk, sier Joanne Mariner, seniorkriserådgiver i Amnesty International.

- Resultatet er en muslimsk masseflukt av historiske proposisjoner.

Les rapporten.

Det internasjonale samfunnet kritiseres

Amnesty International kritiserer det internasjonale samfunnets lunkne respons til krisen, og merker seg at internasjonale fredsbevarende styrker har vært motvillige til å utfordre anti-balaka-militser, og vært trege til å beskytte den truede muslimske minoriteten.

- Internasjonale fredsbevarende styrker har unnlatt å stoppe volden, sier Donatella Rovera, seniorkriserådgiver i Amnesty International. – De har tillatt volden i noen tilfeller ved å la voldelige Anti-Balaka-militser fylle maktvakumet skapt av Selakas avgang.


Sivilie samfunn forlatt uten beskyttelse

De siste ukene har Amnesty International fått hundrevis av førstehånds vitnesbyrder om storstilte Anti-Balaka-angrep på muslimske sivile i Den sentralafrikanske republikks nordvestlige byer, Bouali, Boyali, Bossembele, Bossemptele og Baoro. Internasjonale styrker har mislyktes i å flytte styrker til disse byene og etterlatt sivile samfunn uten beskyttelse.

Det mest dødelige angrepet som er dokumentert av Amnesty International fant sted 18. januar i Bossemptele, hvor minst 100 muslimer ble drept. Blant de døde var kvinner og eldre menn, inkludert en imam i midten av 70-årene. For å unnslippe de dødelige angrepene fra anti-balaka har den muslimske befolkningen forlatt mange byer og landsbyer, mens de få gjenværende har søkt tilflukt i og rundt kirker og moskeer.

Fredsbevarende styrker

Internasjonal bekymring over den sekteriske volden i Den sentralafrikanske republikken førte til at FNs sikkerhetsråd i desember 2013 autoriserte stasjoneringen av fredsbevarende styrker i landet. Disse styrkene – som består av rundt 5 500 soldater fra Den afrikanske union – har blitt utplassert i Bangui og i flere byer nord og sør for hovedstaden.

Selv i PK 5-nabolaget i sentrum av Banguis muslimske samfunn pakker tusenvis av redde mennesker det de eier og forlater hjemmene sine. Veien til trygghet er farlig og vanskelig – Anti-Balaka angriper ofte konvoiene.

En liten gutt ved navn Abdul Rahman fortalte Amnesty International om hvordan lastebilen han reiste med ble stanset ved et anti-balaka sjekkpunkt 14. januar. Alle de muslimske passasjerene ble beordret ut av bilen. Seks av familiemedlemmene hans ble drept: Tre kvinner og tre små barn, inkludert et småbarn.
Resultat av menneskerettighetskrise

Volden, hatet og ustabiliteten er et direkte resultat av menneskerettighetskrisen som oppstod i desember 2012 da de hovedsakelig muslimske Seleka-styrkene begynte en væpnet offensiv som førte til at de tok makten i mars 2013. Etter ti måneder med makten var Seleka ansvarlig for massakrer, utenomrettslige henrettelser, voldtekt, tortur, plyndring samt for å ha brent ned og tilintetgjort kristne landsbyer.

Etter hvert som Seleka trakk seg tilbake lot de internasjonale styrkene militsen anti-balaka ta kontroll over en by etter en annen. Det voldelige resultatet med tvangsfordrivelse av muslimske samfunn var forutsigbart.
Krever umiddelbar handling

Selekas svinnende makt har ikke minsket brutaliteten deres. Selv etter å ha fått bevegelsen og sin operative evne betydelig hemmet har de fortsatt med ondskapsfulle angrep på kristne sivile og deres eiendom. Bevæpnede medlemmer av muslimske samfunn, som opererer selvstendig eller sammen med Seleka-styrker, har også utført brutale sekteriske angrep i stor skala mot kristne sivile.

- Graden av hast i saken gjør at den krever umiddelbar handling, sier Johanne Mariner. - Det er på tide at den fredsbevarende operasjonen i Den sentralafrikanske republikk beskytter den sivile befolkningen, utplasseres i truede områder og stanser tvangsfordrivelsen.Kort bakgrunn:
Den sentralafrikanske republikks forrige president François Bozizé prøvde å forsvare sitt presidentembete ved å skape splittelser gjennom å mobilisere kristne mot muslimer.