Da håpet vant over frykten i 2017

Endring er mulig – spesielt når mange mennesker kommer sammen og engasjerer seg.
Publisert: 20. des 2017, kl. 11:48 | Sist oppdatert: 21. jul 2018, kl. 11:17
Nå som 2017 nærmer seg slutten, er det fint å kunne se tilbake på alle seirene vi har fått til sammen med våre medlemmer, støttespillere og aktivister. Her er et lite sammendrag av noen av seirene vi har oppnådd sammen det siste året: 


 

JANUAR

Rekordmange deltok i Skriv for liv

2017 startet med en gladsak: Over 4,6 handlinger ble gjennomført på verdensbasis i forbindelse med kampanjen Skriv for liv. Det er nesten en million mer enn i 2015.
 
Amnesty tok deg med på innsiden av det syriske torturfengselet, Saydnaya.

Basert på vitnesbyrd fra tidligere fanger dokumenterte Amnesty hvordan det syriske fengselet Saydnaya opplevdes fra innsiden. På denne interaktive nettsiden får du en detaljert opplevelse av skrekkfengselet. I Oslo fikk vi besøk av Omar Alshogre, som ble fengslet som 17-åring og satt i 11 ulike fengsler på tre år, blant annet Saydnaya. Hør podcasten Megafonen og det hjerteskjærende intervjuet med ham her

 
Omar forteller om sitt opphold i skrekkfengselet i Syria. Han bor nå i Sverige. Foto: Kristin Rødland Buick
FEBRUAR

Liv reddet i Iran

Minst to personers liv ble reddet i Iran, takket være tusenvis av appeller og Twitter-meldinger til myndighetene. Mennesker fra hele verden tok del i dette. Den 15. februar fikk vi de fantastiske nyhetene om at henrettelsen av Hamid Ahmadi var stanset.

Verdens lengst fengslede journalist ble løslatt i Usbekistan

Den 22. februar kom nyheten om at den usbekiske journalisten Muhammad Bekzhanov var løslatt, etter 17 år bak murene. Han var en del av Amnestys globale brevmaraton Skriv for liv i 2015, hvor det ble gjennomført over 200 000 handlinger i minst 22 ulike land for saken hans. Han fortalte at han mottok brev fra aktivister da han satt i fengselet, og at det var en stor støtte for ham.


MARS


Amnesty og russen lagde seks filmer om sexvett

Sammen med seks ungdommer som alle er russ i år, og Yousef Hadaoui fra ”Svart humor” på NRK, lagde Amnesty seks filmer om sexvett. Her ble det brukt en kombinasjon av alvor og humor for å ta opp temaene voldtekt, sex og grensesetting. Filmene ble sett av mange på sosiale medier, og gjorde det enklere å forstå hva samtykke er.Kvinne løslatt i Argentina

27 år gamle Belén var dømt til åtte år i fengsel etter å ha opplevd en spontanabort. Amnesty arbeidet lenge for å få henne løslatt, og den 28. mars fikk vi den gode nyheten om at hun var blitt frifunnet av en enstemmig høyesterett i delstaten Tucumán i Argentina.  

 
Demonstrasjon og overlevering av signaturer for Belen i 2016.
APRIL

Fra dødsdømt til løslatt

I Iran er det mange ungdommer som sitter på dødscelle. En av dem var Salar Shadizadi, som ble dømt til døden da han var bare 15 år. Den 25. april fikk vi bekreftet at Salar var løslatt, etter ti år i fengsel. Amnesty aksjonerte for ham over to år.


MAI

Chelsea Manning løslatt

Chelsea Manning ble løslatt den 17. mai, etter at Obama benådet henne i januar. Hun var dømt til 35 år i fengsel etter å ha lekket hemmelighetstemplede dokumenter til nettstedet Wikileaks. Amnesty har i flere år jobbet for å hjelpe Manning, og skrev blant annet brev til Obama for å kreve at hun ble løslatt. Straffen hennes ble forkortet med 28 år.


Et fremskritt for miljøforsvarere i Peru

Den juridiske rettssaken mot menneskerettighetsforsvareren Máxima Acuña Atalaya endte med en seier for både Máxima og andre miljøaktivister i Peru. Høyesterett bestemte at de kriminelle anklagene mot Máxima var grunnløse. Før avgjørelsen ble mer enn 150 000 brev om støtte og solidaritet fra Amnesty-støttespillere samlet. 

 
Her mottar Máxima Acuña Atalaya brev fra hele verden etter kampanjen Skriv for liv.
JUNI

Aktivist i Russland frikjent

Valentina Tsjerevatenko, grunnleggeren av den frivillige organisasjonen ”Women of the Don", har jobbet i mer enn 20 år med menneskerettigheter, humanitærhjelp og fredsbevarende arbeid i Russland. I 2016 ble hun mistenkt for å være ”utenlandsk agent”, og risikerte to års fengsel. Amnestys aksjon fikk inn mange signaturer, og i juni 2017 henla påtalemyndighetene tiltalen. Tsjerevatenko sendte ut en stor takk og varme hilsner til alle som hadde støttet henne.

Unge Peyman ble ikke henrettet

I midten av juni fikk vi de fantastiske nyhetene om at henrettelsen av Peyman Barandah var stanset. Vårt arbeid for å stanse henrettelser av mindreårige i Iran fortsetter.


JULI

28 menn ble løslatt i Bangladesh


I mai 2017 ble 28 menn arrestert på et arrangement som var kjent for å være et sted hvor homofile møtes i nærheten av Dhaka, Bangladesh. Under arrestasjonene ble mennene «mistenkt» av politiet for «besittelse av narkotika», og risikerte livstid i fengsel eller dødsstraff. I juli kom beskjeden om at alle mennene hadde blitt løslatt, og ikke var i fare lengre.
 

AUGUST

Erkin Musaev ble løslatt

Erkin Musaev fra Usbekistan var tidligere FN-ansatt. Han ble anklaget for spionasje, og ble torturert og uskyldig fengslet i 11 år. I august fikk han endelig sin frihet tilbake. Han sendte et takkebrev til alle Amnestys aktivister og støttespillere. - Jeg vil uttrykke min ytterste takknemlighet til alle Amnesty Internationals aktivister, og til alle som støttet meg og min familie i en vanskelig tid. Min løslatelse er virkelig en stor seier, og ditt bidrag har vært uvurderlig, sier Musaev.

Abort ble avkriminalisert i Chile

Chile gikk fra totalforbud mot abort, til å tillate det under tre omstendigheter. Dette vil beskytte liv og helse hos jenter og kvinner over hele landet. Avgjørelsen betyr at abort blir tillatt når graviditeten er et resultat av voldtekt eller incest, når den gravides liv står i fare, og når fosteret ikke er levedyktig. Før dette var Chile et av de få verden med totalforbud mot abort. Nå gjenstår kun syv land
 
Dr. Mudawi ble løslatt i Sudan

Doktor Mudawi Ibrahim Adam sto i fare for å bli dømt til døden for sitt fredelige humanitære arbeid. I august ble han endelig løslatt og alle anklager mot ham ble henlagt. Etter at han var løslatt, ble fem andre menneskerettighetsforkjempere i Sudan benådet av president Omar al-Bashir.
 
Flyktningpartiet tok opp en viktig debatt under valget

I august lanserte Amnesty i Norge Flyktningpartiet. Gjennom dette fiktive partiet ble debatten om mennesker på flukt tatt opp under årets valg. Det var også tydelig at det norske folk hadde et engasjement for temaet, og viste sin støtte.

 
Flyktningpartiet skapte debatt i august og september. Foto: Ina Strøm
SEPTEMBER

Over 1000 artister spilte stuekonserter i solidaritet med folk på flukt

Den 20. september samlet mennesker seg i stuer over hele verden for å lytte til intimkonserter. I samarbeid med SofarSounds, arrangerte Amnesty #GiveaHome – en global dag for å si velkommen til menneskene som flykter fra hjemme sine. Blant artistene var Ed Sheeran og The National. I Norge spilte blant annet deLillos, Anne Grete Preus, Comet Kid og Mikhael Paskalev.

Den brutale sannheten på innsiden av Myanmar

Vår etterforskning, som involverte satellittbilder med vitnesbyrd, bilder og videoer, fant tydelige tegn på etnisk rensing i Myanmar. Amnestys etterforskere var de første som bekreftet bruken av miner langs grensen til Bangladesh. Vi jobbet på spreng for å få en slutt på volden, blant annet ved å holde verdenspressen oppdatert, jobbe for våpenhvile, og for å skaffe tilgang for humanitære aktører.

 
OKTOBER


Grenseløs kjærlighet under Nordic pride

I løpet av 2017 var det flere byer som feiret Pride – blant annet Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim og Kristiansand. Men i Kirkenes var det ekstra spesielt. Ikke bare var det første gang Pride ble arrangert, men det var også verdens nordligste prideparade. Vi fikk besøk av russere som ønsket å feire kjærligheten uten å se seg over skulderen, og arrangerte både seminar og filmvisning med russiske organisasjoner.

Etter 40 år har 105 land avskaffet dødsstraff

I oktober var den internasjonale dagen mot dødsstraff. Dette året markerte en 40 år med aksjonering mot avskaffelse av dødsstraff, som har vært en stor suksess. Når Amnesty startet den globale kampanjen i 1977, var det bare 16 land som hadde avskaffet dødsstraff. I dag er det 105 land – som er mer enn halvparten av alle land i verden.
 
“Istanbul 10” ble løslatt fra varetekt

På formiddagen onsdag 5. Juli ble ti menneskerettighetsforkjempere, siden kjent som “Istanbul 10”, arrestert på et hotell i Büyükada i Istanbul. De deltok alle på en workshop om digital sikkerhet og menneskerettigheter da politiet stormet lokalene. To ble raskt løslatt mot kausjon mens de åtte andre har sittet i varetekt i nesten fire måneder.

I oktober ble de resterende åtte ble løslatt fra varetekt mot betingelser, til familie, venner og kollegaers store glede. De grunnløse anklagene står fremdeles ved lag.
- I dag, endelig, så feirer vi at våre venner og kolleger kan komme tilbake sine kjære og kan sove i sine egne senger for første gang på nesten fire måneder, sier Salil Shetty, generalsekretær for Amnesty International. 

 
Mina og Kjersti har deltatt i den første prideparaden i Kirkenes. Foto: Lene Christensen
Det er gledestårer og applaus når personene i "Istanbul10" endelig blir løslatt fra varetekt.
NOVEMBER

Dødsdømt blogger slapp straff

I Mauritania var en blogger dømt til døden etter å skrevet et “blasfemisk” innlegg på Facebook. I november kom den gode nyheten om at dødsstraffen ikke skulle bli gjennomført. - Dette er virkelig en triumf for ham og hans familie, samt alle de som kjempet for hans vegne siden 2014, sa Amnesty Internationals direktør for Vest- og Sentral-Afrika, Alioune Tine.

Tusenvis sto sammen i solidaritet med Taibeh

Tusenvis av tenåringer samlet seg for en stor demonstrasjon i solidaritet med 18 år gamle Taibeh Abbasi. Hun lever i frykt for å bli sendt til Afghanistan, etter å ha bodd i Norge i mange år. Beskjeden fra tenåringene til norske myndigheter var klar: hold afghanske tenåringer som Taibeh trygge – ikke tvangsreturner dem når de fyller 18 år. Over hele verden ble det samlet inn over 100.000 signaturer til aksjonen som ba Norge om å stanse tvangsreturer til Afghanistan.


DESEMBER:

Dine ord endret hundrevis av liv

Nok en runde av Skriv for liv er over. Desember har vært fylt med brevskrivingsmaraton, signering av aksjoner, og appeller – både i gatene og på sosiale medier. I januar vil vi se en oversikt over hvor mange som deltok og hvor mange handlinger som ble gjennomført under årets kampanje. Takk for i år!

 
I Region Sør samlet disse seg for å skrive brev til menneskerettighetsforkjempere.