Betaler fortsatt dyrt for friheten

To år etter de første demonstrasjonene sitter fortsatt flere samvittighetsfanger fengslet i Bahrain. På tross av nye reformer fra regjeringen blir folkets frihet fortsatt undertrykket. 
Publisert: 15. Feb 2013, kl. 09:08 | Sist oppdatert: 4. jun 2013, kl. 17:16
Forrige måned møtte utsendinger fra Amnesty International syv samvittighetsfanger som sitter fengslet i Bahrain. Alle fangene rapporterte at de er fengslet på bakgrunn av falske anklager, eller under lover som undertrykker grunnleggende menneskerettigheter.
Mahdi’ Issa Mahdi Abu Deeb er tillitsvalgt i lærernes fagforening og har sittet fengslet siden 2011. Han forteller at anklagene mot han og en annen fengslet lærer, trebarnsmoren Jalila al-Salman, er falske.

- Vi prøvde ikke å styrte regjeringen. Vi er bare en del av utdanningssystemet.

DETTE KAN DU GJØRE: Tortur og dårlig rettsikkerhet.
Flere av fangene skal ha blitt torturert i de første ukene de satt fengslet. Fanger som trenger medisinsk tilsyn klager over dårlig behandling. Hassan Mshaima forteller at han har blitt sendt til sykehusbehandling i opptil seks timer med bind for øynene, uten å kunne se leger eller helsepersonell. Hassiba Hadj Sahraoui er leder for Amnesty internationals Nord-Afrika og Midtøsten program. Hun er bekymret for fangnes rettssikkerhet.

-Det finnes ikke fellende bevis som rettferdiggjør disse dommene. Det ser ut til at folk blir forfulgt for sine meninger om regjeringen, og for å ha uttrykt disse meningene gjennom fredelige demonstrasjoner. Mange av påstandene fra samvittighetsfangene har ikke blitt etterforsket av regjeringen. Det er fortsatt usikkert om regjeringen vil sørge for folkets rettigheter og frihet.


Nye reformer
Etter demonstrasjonene i februar og mars for to år siden opprettet regjeringen i Bahrain en uavhengig kommisjon. Den skulle etterforske brudd på menneskerettigheter under regjeringssoldatenes håndtering av demonstrasjonene som kostet minst 35 menneskeliv, og sendte flere til fengsling og tortur. Etter kommisjonens rapport ble det innført nye reformer som skulle beskytte folkets rettigheter. På tross av positive reformer venter fortsatt mange på frihet og rettferdighet.

-Uten en genuin vilje til forandring fra regjeringens side vil disse reformene kun føre til et tungt byråkrati rundt menneskerettigheter. Folket i Bahrain må få rettighetene sine respektert i hverdagen, sier Hadj Sahraoui.


Møtte regjeringen
Gjennom flere møter med representanter for regjeringen talte Amnestys utsendinger samvittighetsfangenes sak. Regjeringen ble bedt om å gi friheten tilbake til alle samvittighetsfanger, løfte restriksjoner på ytringsfriheten og straffeforfølge de som har begått overgrep mot menneskerettighetene.
-Regjeringen i Bahrain kan ikke fortsette å fengsle sitt folk fordi de ikke er mottakelige for kritikk. De som sitter fengslet for å ha benyttet seg av sin ytringsfrihet må settes fri, og trakasseringen av aktivister må stanse, sier Hadj Sahraoui.

-Mange av påstandene fra samvittighetsfangene har ikke blitt etterforsket av regjeringen. Det er fortsatt usikkert om regjeringen vil sørge for folkets rettigheter og frihet.


OPPRØRET I BAHRAIN:
  • De fredelige demonstrasjonene til støtte for politiske reformer startet for to år siden, 14. februar 2011 i Bahrains hovedstad Manama. Protestene ble forsøkt undertrykket med vold, og hundrevis av mennesker ble fengslet.
  • På tross av at regjeringen innførte nye reformer har situasjonen for menneskerettigheter forverret seg i løpet av 2012. I oktober ble alle markeringer og demonstrasjoner erklært ulovlige, og flere sitter fengslet for å ha brukt sin ytringsfrihet.

Amnestys utsendinger besøkte syv samvittighetsfanger i Bahrain. Fra øverst til venstre: Abdulhadi al-Khawaja, Dr. Ali 'Esa Mansoor al-Ekri, Hassan Mshaima, Ebrahim Sharif, Nabeel Rajab, Mahdi ‘Issa Mahdi Abu Deeb og Dr. Ghassan Daif.


Les mer på amnesty.no