...Cato, Hugo, Tommy og Hans. Reklamer for Calvin Klein, Hugo Boss, Tommy Hilfiger og H&M? Eller?? Amnesty!
Publisert: 28. Mai 2004, kl. 13:21 | Sist oppdatert: 14. Jan 2024, kl. 18:10
Amnesty og Kikkut fikk med seg en dugnadsgjeng av høy klasse: Fotograf Marcel Leliënhof/ TinAgent og assistent Øyvind Bjørkum tok med seg fire modeller fra Heartbreak modellbyrå til Studio Technika: Vanja, Maren, Kathrine og Linn. Der ble de omskapt fra pene piker til forslåtte kvinner av stylist Kjersti Andreassen, hårstylist Eirik Thorsen i Adam&Eva og ikke minst maskør Stig Wedvik. 

Resultatet møtte publikum på t-banen i Oslo i april.

Av Ina Tin

- Hvordan skape maksimal oppmerksomhet om vår nye kampanje Stopp vold mot kvinner og samtidig få flest mulig til å engasjere seg som SMS-aksjonister? Det var utfordringen vi satt med, sier kampanjeansvarlig Patricia Kaatee i Amnesty.

Foto: Ina Tin

- Vi bestemte oss for å gå til Kikkut reklamebyrå som vi har samarbeidet med tidligere. De tok ballen.

- En uvanlig briefing, konstaterer administrerende direktør Torbjørn Ellingsen i Kikkut.

Han mener at løsningen lå i forståelsen av problemet. Hvorfor utøver menn vold mot kvinner?

- Vi kommer ikke utenom de tradisjonelle kjønnsrollene som årsaksfaktor. Med dette som utgangspunkt gikk vi til arenaene hvor kjønnsrollene er mest fasttømret, hvor framstillingen av kvinnens rolle som ‘objekt’ bare overgås av pornoindustrien. Vi gikk dit hvor den globaliserte motebransjen møter sitt marked. Vi gikk til Vogue, og fant alt vi trengte der, sier Torbjørn.

Foto: Ina Tin

Han mener at da denne ideen først hadde funnet sin form, falt konstruksjonen av helheten i kampanjen på plass nesten av seg selv.

- Vi kan ikke stoppe vold mot kvinner med reklame. Men vi kan synliggjøre problemet.

Med det utgangspunktet begynte Stig Svendsen og Bernt Dillum i Kikkut å leke, og ideen ble møtt med entusiasme i motebransjen.

31. mars tok vi annonseideen ut på catwalk’en med norske toppmodeller i hovedrollen (se s 14), og dagen etter var Amnestys annonser på alle t-baner, trikker og t-banestasjoner i Oslo.

Etter tre ukers intens kampanjestart, hvor står vi? Media og dermed store deler av befolkningen kobler nå Amnesty med kampen mot vold mot kvinner. Det gir seg utslag i mange nye henvendelser til Amnesty fra norske kvinner - og menn - med egne erfaringer de nå føler de kan dele med menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty. Og 4000 nye aksjonister i Amnestys SMS-nettverk.

Det er plass til flere. Du blir med ved å sende STOPP VOLD til 1960.

Kampanjen Stopp vold mot kvinner, Jernbanetorget t-banestasjon, april 2004

Publisert i AmnestyNytt 2004/2