Argentina: Beléns mareritt er endelig over

Etter en spontanabort i 2014 ble Belén fengslet og dømt til åtte års fengsel for drap. Nå er hun endelig frifunnet! 
Publisert: 18. Apr 2017, kl. 15:59 | Sist oppdatert: 4. Mai 2017, kl. 13:43
Tirsdag 28. mars 2017 fikk vi den gode nyheten om at Belén er frifunnet av en enstemmig høyesterett i delstaten Tucumán i Argentina. Allerede i august 2016 fikk vi vite at høyesterett i samme provins hadde besluttet å løslate henne fra varetekt. I tiden frem mot mars har det likevel rådet usikkerhet rundt situasjonen hennes ettersom høyesterett enda ikke hadde ferdigstilt saken hennes. Amnesty har fulgt saken nøye, og gleden var stor da vi endelig fikk bekreftet at hun er frikjent.

Spontanabort
Belén ble fengslet etter å ha gjennomgått en spontanabort i mars 2014. På grunn av intense magesmerter oppsøkte hun et offentlig sykehus i San Miguel de Tucuman, nord i Argentina. Legen informerte henne om at hun var 22 uker gravid, og i ferd med å spontanabortere. 

Varslet politiet
De ansatte på sykehuset fant senere et foster på toalettet og meldte ifra til politiet om at dette var Beléns «sønn», uten å ha tatt noe form for DNA-undersøkelse som kunne bevise at hun hadde noe slektskap til fosteret. Belén har senere fortalt at en sykepleier viste henne fosteret som var lagt i en eske, og hevdet at det var hennes. Da hun våknet fra narkosen etter operasjonen stod flere politimenn rundt sengen hennes. Det ble gjennomført en medisinsk undersøkelse av Belén, inkludert en undersøkelse av hennes underliv som kan bli betraktet som en form for umenneskelig og nedverdigende behandling. Belén ble tiltalt for å ha fremprovosert aborten, og ble varetektsfengslet i over to år. Senere endret aktoratet tiltalen til overlagt drap, som innebærer en strengere straff, på opp til 25 års fengsel. 19. april 2016 ble hun dømt til åtte års fengsel for drap. Les mer om saken hennes her

Fengselsstraff for ulovlig abort
I Argentina er abort i utgangspunktet forbudt, med noen få unntak. Det er kun lovlig med såkalt medisinsk abort -  dersom det er fare for liv og helse, eller dersom graviditeten er et resultat av voldtekt. En person som utfører eller gjennomgår en ulovlig abort risikerer fengsel i ett til fire år. Mangel på seksualundervisning, dårlig tilgang til prevensjonsmidler og begrenset tilgang til abort fører til at omfanget av ulovlige aborter er svært høyt i Argentina. Det å sikre at unge mennesker i Argentina får bedre tilgang til seksuelle og reproduktive rettigheter er noe Amnesty fremdeles jobber mye med, blant annet gjennom prosjektet Med lik rett som ble finansiert av Operasjon Dagsverk i 2015.

Stort engasjement
I forbindelse med saken til Belén ble det samlet inn 120 000 underskrifter fra hele verden, hvorav 19 693 av dem kom fra Norge. I forbindelse med løslatelsen i august 2016 skrev Belén et brev der hun takket alle som hadde støttet henne:

"Jeg er evig takknemlig for alle dere som hjelper meg med å få min stemme hørt. Jeg sender mine hilsener og klemmer, og jeg er veldig glad for at jeg ikke er alene. Takk til dere og takk til alle kvinner. Vi kjemper sammen helt til de hører oss, slik at ingen flere kvinner vil bli fengslet etter å ha gjennomgått en abort. Nå er deres kamp min kamp."

Tusen takk til alle som har engasjert seg for Belén!


 

Les mer på amnesty.no