Amnestyprisen 2007: Mahmood Amiry-Moghaddam - menneskerettighetenes hverdagshelt

- Det er takket være mennesker som Mahmoud Amiry-Moghaddam at verden får mulighet til å gripe inn overfor overgrep, sa Bente Erichsen, styreleder i Amnesty International Norge da hun delte ut menneskerettighetsprisen for 2007 til den utrettelige forkjemperen for menneskerettigheter i Iran.
DELShare Copy 4Created with Sketch.backgroundLayer 1DELShare Copy 4Created with Sketch.backgroundLayer 1DEL
Publisert: 19. nov 2007, kl. 13:52 | Sist oppdatert: 10. Mai 2010, kl. 12:18

- Jeg dedikerer prisen til menneskerettighetsaktivister i Iran som risikerer livene sine for andre, og til alle dere som i trygge Norge bryr dere om mennesker dere aldri har sett eller hørt om, og som bor 5000 kilometer borte, sa Amiry-Moghaddam da han mottok Amnestys menneskerettighetspris for 2007 under en symbolmettet markering utenfor Nobels Fredssenter tirsdag ettermiddag.

Navnene til 75 mindreårige lovbrytere som venter på å bli henrettet hang fra en sju meter høy heisekran over scenen under overrekkelsen. Dette er bare noen av de hundrevis av menneskene som Amiry-Moghaddam aksjonerer for.

- Amiry-Moghaddam er en menneskerettighetenes praktiker. Han nøyer seg ikke med å analysere den kritiske utviklingen i Iran, men tviholder på at bekymring for Iran må manifestere seg i konkret arbeid for de enkeltmenneskene som står foran en galge eller en piskeavstraffelse, tortur i fengslene eller steining i all offentlighet, sa Amnestys styreleder i Norge Bente Erichsen under overrekkelsen av Amnestys menneskerettighetspris for 2007.

Mahmoud Amiry-Moghaddam er hjerneforsker på Rikshospitalet, men har på frivillig og humanitær basis i en årrekke brukt Norge som et trygt utgangspunkt for konkret og målrettet arbeid mot krenkelser av menneskerettighetene i sitt opprinnelige hjemland Iran. Han har mobilisert en rekke aktører i det norske samfunnet og i utlandet til aktiv innsats for å stoppe overgrep i Iran.

- For hver hundrede sak vi jobber med redder vi et liv. Det er vår plikt som menneskerettighetsaktivister å beskytte menneskerettighetsaktivister i andre land ved å rette det internasjonale søkelyset mot saker de jobber med. Det koster ikke liv å være menneskerettighetsaktivist i Norge. Derfor må dere ikke nøye dere med å skrive brev, men demonstrer, aksjoner, legg press på egne myndigheter. Det er like uakseptabelt at en ung, uskyldig jente henrettes av myndighetene i Iran som i Norge, oppfordret Amiry-Moghaddam folkemengden som stilte opp til markeringen av barnedagen denne kalde novemberkvelden.

- Amnesty ønsker med denne pristildelingen å fremheve en av de menneskerettighetenes hverdagshelter som på standhaftig og uegennyttig vis bruker sine menneskelige ressurser, sin bakgrunn, sitt kontaktnett og ytringsfriheten i Norge til å stanse krenkelser av grunnleggende menneskerettigheter i land der den typen arbeid er forbundet med livsfare. Det er takket være mennesker som Mahmoud Amiry-Moghaddam at verden får mulighet til å gripe inn overfor overgrep, sa Bente Erichsen.

- Det er vi enkeltmennesker som til sjuende og sist utgjør en forskjell for menneskerettighetene. Jeg vil fortsette mitt arbeid for menneskerettighetene, og det håper jeg dere også vil gjøre, avsluttet Amiry-Moghaddam.

Les hele talen til Bente Erichsen og juryens begrunnelse her

Les Amnestys rapport om henrettelser av mindreårige i Iran her