TYRKIA: Rettighetene på spill

I Tyrkia er menneskerettighetene satt på spill etter kuppforsøket og reaksjonene fra myndighetene. 
Publisert: 19. jul 2016, kl. 16:25 | Sist oppdatert: 6. aug 2016, kl. 10:49
Etter det blodige kuppforsøket fredag hvor 232 mennesker ble drept og over 8000 mennesker ble arrestert er menneskerettighetene under stort press.
Flere representanter for myndighetene har foreslått å gjeninnføre dødsstraff, og Amnesty er nå igang med å undersøke rapporter om at folk som er fengslet i Ankara og Istanbul skal ha blitt utsatt for en rekke overgrep, blant annet mishandling i varetekt, og nektet kontakt med advokater.

- Tallet på arrestasjoner og oppsigelser er alarmerende i seg selv, og vi følger situasjonen tett. Kuppforsøket var preget av brutal vold, og de som er ansvarlige for drapene og andre menneskerettighetsbrudd må holdes ansvarlige, men å slå ned på politisk uenighet og å true med å gjeninnføre dødsstraff - det er ikke rettferdighet, sier John Dalhuisen som leder Amnestys avdeling for Europa og Sentral-Asia.

- Vi oppfordrer tyrkiske myndigheter til å vise aktsomhet og respektere lov og rett når de gjennomfører den nødvendige etterforskingen. Alle som holdes fengslet må få rettferdige rettssaker, og alle som de ikke har konkrete beviser på at deltok i kriminelle handlinger må løslates. Undergraving av menneskerettighetene er det siste Tyrkia trenger nå. Massearrestasjoner og oppsigelser er svært bekymringsverdig i konteksten av Tyrkias økende intoleranse når det kommer til fredelig dissens. Det er en risiko for at reaksjonene utvides til å ramme journalister og aktivister fra sivilsamfunnet. De siste måneder har aktivister, journalister og andre som er kritiske til det offentlige styret eller myndighetenes politikk stadig blitt mål for myndighetens kontroll, og medier har blitt pålagt å stenge, sier John Dalhuisen.

- Det er viktigere enn noensinne at tyrkiske myndigheter respekter menneskerettighetene og rettsprinsippene, i motsetning til hva de som sto bak kuppet gjorde.