Syria: - En humanitær katastrofe

Amnesty krever at Russland og andre land med innflytelse over Syria tar ansvar for å få slutt på de brutale angrepene på byen Homs. Dette begynner å bli en humanitær katastrofe.
Publisert: 9. Feb 2012, kl. 07:00 | Sist oppdatert: 9. Feb 2012, kl. 10:24
Lørdag kom den dårlige nyheten: Russland og Kina la ned veto mot FNs Sikkerhetsråds Syria-resolusjon, dagen etter et militært angrep mot boligstrøk i byen Homs, hvor minst 200 personer ble drept. De fleste var ubevæpnede, flere ble drept av snikskyttere.

- Situasjonen i Homs er kritisk, og utvikler seg til å bli en humanitær katastrofe, sier generealsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International i Norge.

Må stanse Syria

Ved å si nei til Sikkerhetsrådets Syria-revolusjon har Russland blokkert internasjonale forsøk på å stanse de massive menneskerettighetsbruddene. Landet har sagt at de har bedre planer for å løse krisen, men dette er ikke akseptabelt, mener Amnesty.

- Sikkerhetsrådets nederlag er en skam, og Russlands og Kinas veto gir bare grønt lys overfor det syriske regimet til å fortsette med sine grusomme handlinger, sier Egenæs.

Amnesty mener Russland og andre land med innflytelse over Syria må bruke alle mulige midler for å stanse de syriske militære i Homs, og sørge for at de ikke bruker tunge våpen i boligstrøk.

- Det virker som den syriske regjeringen tror at lørdagens veto har gitt dem grønt lys til å knuse motstanden i Homs. Nå må Russland si klart i fra at dette ikke er tilfelle, sier Egenæs.

Drap og tortur

Fra opprøret startet i mars i fjor, og frem til nå, er minst 5400 personer drept. 250 personer er rapportert døde i fengsel, og det er også snakk om barn helt ned til 12-årsalderen. Tusenvis er arrestert, og mange oppholder seg på ukjente steder. Det er opprør over hele Syria, men særlig i byen Homs.

Det har også vært kamphandlinger i og utenfor Syria, og i byen Daraa. Fra 3. februar og frem til i går ble minst 312 drept, og blant disse er 17 barn. De fleste døde er menn.

Tortur er utbredt, noe Amnesty tidligere har dokumentert i en rapport som er svært vond lesning.

I tillegg til hæren er det mange sikkerhets- og etterretningstjenester, pluss andre bevæpnede grupper. Disse utfører handlinger som bortføringer, drap og overgrep på oppfordring fra eller i forståelse med det syriske regimet.

Væpnet konflikt

Ifølge Amnesty har konflikten endret seg i natur. Det som tidligere var sivile mot et brutalt regimemaskineri av maskingevær, pansrede kjøretøy og bombing, bærer nå i økende grad preg av å være en væpnet konflikt.

Det er mellom regimets utsendte på den ene siden, og bevæpnede avhoppere på den andre.

- Vi vet ikke hvor mange avhoppere det er i Syria nå. Rapportene er sprikende, sier Amnesty-sjef Egenæs.

Lever i sterk frykt

TV-bildene fra Syria viser voksne og barn som løper ut av bombede hjem. Noen er fanget i ruinene.
Det varierer innenfor hver enkelt by hvor det er farlig å være og ikke. I Homs er det for eksempel tre nabolag som er særlig preget av volden.

- Men det er klart at kvinner, menn, gamle og unge er svært preget av frykt, sier Egenæs.

Mandag ble et feltsykehus bombet. Ifølge Leger uten grenser angriper syriske myndigheter helsepersonell som forsøker å hjelpe.

Svak resolusjon

I august i fjor kom en uttalelse som fordømte menneskerettighetsbrudd i Syria, men ellers har ikke Sikkerhetsrådet gjort noe med Syria-krisen siden opprøret startet i mars 2011.

De andre 13 medlemslandene i Sikkerhetsrådet, inkludert USA, Storbritannia og Frankrike støttet det siste resolusjonsutkastet, som igjen støttet kravet fra Den arabiske liga om at Syrias president Bashar al-Assad må gå av. Men Russland og Kina la altså ned veto.

- Det er opprørende at de har blokkert gjennomførelsen av det som allerede var et veldig svakt resolusjonsutkast, sier Salil Shetty, generalsekretær i Amnesty International.






Dette gjør Amnesty:
  • Jobber for å presse medlemslandene i Sikkerhetsrådet til å få situasjonen i Syria inn for Den internasjonale straffedomstolen.
  • Ønsker en omfattende våpenembargo mot Syria, og at verdiene til president Bashar al-Assad og andre makttopper skal fryses.
Dette kan du gjøre:

Les mer om Syria: