Knust håp i Egypt

Krav om demokrati og håp om frihet fylte Tahrirplassen i Kairo den 25. januar i år. Ni måneder etter Mubaraks fall viser Amnestys ferske rapport at overgrepene fra Egypts nye militærmakter ved flere tilfeller overgår den tidligere presidentens skrekkmeritter.
Publisert: 21. nov 2011, kl. 21:08 | Sist oppdatert: 24. Jan 2012, kl. 15:31
I Amnesty Internationals rapport Broken Promises: Egypt's Military Rulers Erode Human Rights, som lanseres i dag, dokumenteres menneskerettighetshåndteringen til the Supreme Council of Armed Forces (SCAF), den midlertidge militærmakten som tok over etter president Hosni Mubarak i februar. Det er ikke oppløftende lesning.

- Vi ser at SCAF opprettholder det terror-regimet som 25. januar-demonstrantene kjempet så hardt for å bli kvitt. På mange måter styrer SCAF med enda hardere hånd enn det Mubarak gjorde, sier Ina Tin, kommunikasjonssjef i Amnesty International i Norge.

Hun viser til at straffesaker mot sivile føres i militære domstoler, fredelige protester blir slått hardt ned på og at rekkevidden av Mubaraks unntakstilstandslov bare har blitt utvidet. Militærrådet har i løpet av de siste ni månedene levd opp til få av sine offentlige erklæringer.

- Januar-revolusjonens siktemål og håp er smadret, konkluderer hun, en uke før valget.

Torsdag denne uken reiser Ina Tin til Kairo sammen med Amnestys etterforskningsteam for å dokumentere situasjonen for menneskerettighetene i forbindelse med valget og de pågående demonstrasjonene.

Samvittighetsfanger og dødsstraff
Allerede i august innrømmet SCAF at 12.000 sivile, tiltalt for eksempelvis brudd på portforbudet, hadde fått saken sin prøvet i militærdomstoler. Minst 13 av disse ble dømt til døden.

Samvittighetsfangen Maikel Nabil Sanad er blitt et symbol på fengslingsbølgen. Bloggeren ble dømt til tre års fengsel for militærnekt- og kritikk. Da han sultestreiket i august nektet fengselsmyndighetene ham medisinen han trenger for en hjertesykdom. Han sitter fortsatt fengsel, og saken prøves nå i en ny instans etter å ha blitt anket i oktober.

I et forsøk på å fortrenge negativ medieomtale om SCAF, er bråter av journalister og mediefolk kalt inn til den militære påtalemyndigheten. Press fra militæret har også ført til at en rekke aktualitetsprogrammer er blitt kansellert.

Demonstranter drept med tanks
I skarp kontrast til sine lovnader om å beskytte demonstranter uansett standpunkt, har SCAF brukt vold mot flere demonstrasjoner, noe som har resultert i dødsfall og skader.

28 mennesker skal å ha blitt drept 9. oktober da sikkerhetsstyrker oppløste en demonstrasjon arrangert av koptiske kristne. Helsepersonell har fortalt Amnesty om kulesår og knuste kroppsdeler; folk ble overkjørt av pansrede kjøretøy. Militæret erklærte at de selv skulle stå for granskninger, og avfeide hurtig all kritikk.

Amnestys rapport viser at SCAF viderefører flere av Mubaraks metoder, både utstrakt tortur i fengsel og “baltagiya”, bevæpnete banditter leid inn for å angripe demonstranter.

Løftebrudd
Amnesty International mener SCAFs løfter om etterforskning av påståtte menneskerettighetsbrudd har vært gitt kun for å tilbakevise kritikk, noe som ikke har lykkes. Ingen av de ansvarlige for de mange overgrepene ser ut til å være stilt til ansvar.

Et eksempel er militærrådets løfter om å etterforske bruken av tvungne jomfrudomstester for å skremme 17 kvinnelige demonstranter 9. mars. Det er ennå ikke offentliggjort noen informasjon om denne etterforskningen. I stedet er den eneste kvinnen som anmeldte SCAF angivelig utsatt for trusler og trakassering.

Må gjenopprette tilliten
Amnesty International oppfordrer egyptiske myndigheter – inkludert SCAF – til å gjenopprette tilliten til offentlige institusjoner ved å etterforske menneskerettighetsbrudd på utførlig og transparent vis, og ved å oppheve Mubaraks unntakstilstandslov. Loven ble i september utvidet til også å dekke forseelser som trafikkforstyrrelser og kringkasting av rykter. Disse sakene prøves i spesialsdomstoler som går under navnet ”(Emergency) Supreme State Security Courts.”

- Hvis vi skal få den effektive overgangen til det nye Egypt som demonstrantene har krevd, må SCAF løse sitt jerngrep om ytrings-, forenings- og forsamlingsfrihet, oppheve unntakttilstanden og slutte å føre saker mot sivile i militærdomstoler, sier Ina Tin.



Den egyptiske revolusjonen, også kjent som 25.januar-revolusjonen bestod i all hovedsak av fredelige gatedemonstrasjoner i Egypts hovedstad i januar og februar 2011.

Demonstrasjonene var inspirert av opprørene i Tunisia og hadde som formål å styrte Egypts president Hosni Mubarak, som hadde sittet ved makten siden 1981.

Den 11. februar 2011 ble det kunngjort at Mubarak gikk av og overlot makten til Det øverste militærrådet.

Valg 28. november
Nyvalg er planlagt i en periode på tre runder fra 28. november 2011 til 11. mars 2012, men militærrådet lanserte den 1. november et grunnlovsdokument, der militæret gis en stor rolle i styringen av landet.

Dette blir av mange sett på som et forsøk på å tilegne seg mer makt før regjeringsmakten gis til et sivilt styre, og en ny grunnlov skrives.


Følg Ina Tin på Twitter fra Kairo
Torsdag denne uken reiser InaTin, kommunikasjonssjef i Amnesty i Norge til Kairo for å dokumentere mulige brudd på menneskerettighetene i forbindelse med valget og de pågående demonstrasjonene.
Hun blogger og tvitrer underveis. Følg henne på @Ina_Tin.
Les også Inas blogg fra januar i år: Tahrir på Frigjøringsplassen


Signér aksjon for fengslet blogger
Den 25 år gamle bloggeren Maikel Nabil Sanad kritiserte militæret på Facebook. Han fikk tre års fengsel.
Krev at han løslates!



Les mer på amnesty.no