Iran: 139 bekreftet henrettet i 2012

Saeen Sedeghi er i ferd med å bli nummer 140. Han er dømt til døden i Iran for smugling og besittelse av narkotika.
 
Publisert: 18. jun 2012, kl. 07:00 | Sist oppdatert: 14. des 2015, kl. 14:50
Så langt i 2012 har 139 mennesker blitt bekreftet henrettet av Iranske myndigheter. Men tallet er trolig mye høyere.
Amnesty International har fått pålitelige rapporter om at minst 80 andre ubekreftede henrettelser skal ha funnet sted, noe som får tallet opp på rundt 220 så langt i år.
Over 100 av de henrettede var dømt for narkotikakriminalitet.

Urettferdig rettssak

Saeen Sedeghi ble i november 2011 arrestert i Irans hovedstad Teheran for besittelse av det syntetiske narkotiske stoffet metamphetine, bedre kjent under tilnavnet «crystal meth». Sedeghi ble dømt for å ha samarbeidet med to andre menn i kjøpet og lagringen av 512 kg av det narkotiske stoffet.
I tillegg ble Sedeghi bøtelagt og idømt 20 piskeslag for de 21 grammene som han selv oppbevarte.
Den 26. mai ble Sedeghi dømt til døden under en rettssak i Teheran. Den statsoppnevnte advokaten hadde aldri møtt sin klient før rettssaken startet. Og hva som verre er, advokaten hadde ikke hatt tilgang til sakspapirene.
Amnesty International frykter at Sedeghi kan bli henrettet når som helst.

Narkotika dominerer

Iran er blant de landene i verden med høyest andel narkotikamisbrukere blant befolkningen. Anslag gjort i mai 2011 viste at over 2 millioner iranere misbruker ulovlige narkotiske stoffer.
Og det er ikke bare blant befolkningen narkotika dominerer. Av de over 600 henrettelsene som ble gjennomført i Iran i løpet av 2011, var 488 for narkotikarelatert kriminalitet.
Det betyr at 81 prosent av alle henrettelser i Iran stammer fra dommer om narkotika kjøp, salg eller besittelse. Dette er også nesten tre ganger så mange som ble henrettet for lignende saker i 2009.
Antall forbrytelser som resulterer i dødsstraff har økt kraftig i løpet av de siste årene. I januar 2011 ble dette enda tydeligere da den nye anti-narkotika-loven tredde i kraft.

30 gram gir dødsstraff
Dødsstraff har nå blitt innført som straff for salg og besittelse av kun 30 gram av visse syntetiske, ikke-medisinske narkotiske stoffer
Totalt 17 nye forbrytelser kan føre til dødsstraff under den nye loven, hvor «ledelse av gjenger eller nettverk» har en strafferamme utelukkende bestående av dødsstraff.
I følge den internasjonale konvensjonen for sivile og politiske rettigheter (ICCPR), som Iran er en del av, skal dødsstraff forbeholdes «de mest alvorlige forbrytelser». I følge FNs spesialrapportør for utenomrettslige og vilkårlige henrettelser er ikke narkotikakriminalitet å regne som dette.
Den andre valgfrie tilleggsprotokollen til konvensjonen forbyr dødsstraff i ett hvert tilfelle. Iran har ikke signert denne.

Sjokkerende tall
Iran er det eneste landet i verden hvor Amnesty International dokumenterer hundrevis av henrettelser årlig (hvis man ser bort i fra Kina pga. manglende offentlig informasjon, men anslagene her er tusenvis av henrettede). Og det er all grunn til å tro at mørketallene er store også i Iran.
Iran er i tillegg et av de få landene i verden som har en markert oppadstigende kurve i forhold til antall henrettelser. En trend som hovedsakelig startet i 2010 da stadig flere ble dømt for narkotikarelatert kriminalitet.

I slutten av mai meldte Aftenposten at over 60 mennesker i Iran hadde blitt henrettet i løpet av en toukersperiode. Menneskerettighetsorganisasjonen Iran Human Rights mener det trolig er snakk om enda flere.

I 2011 ble minst tre personer, som var under 18 år da deres lovbrudd ble gjennomført, henrettet i Iran. Også her er det sannsynligvis store mørketall. I fjor var Iran det eneste landet hvor det ble dokumentert henrettelser av mindreårige forbrytere, til tross for at iranske myndigheter nekter for at disse finner sted.

Politisk motivert

En annen stor utfordring i Iran er mangelen på nøyaktig informasjon, både i forhold til omverdenen generelt og i forhold til de pårørende til de som har fått en dødsdom. Familier og advokater har ofte veldig begrenset tilgang til den tiltalte og de relevante sakspapirene, samt at motstridende beskjeder ofte blir gitt fra myndighetenes side.
Mange henrettelser blir også utført i hemmelighet.
Ifølge Amnesty Internationals dødsstraffrapport har flere politisk motiverte henrettelser funnet sted i løpet av de siste par årene. Spesielt etter opptøyene som fulgte presidentvalget i 2009 ble flere opposisjonelle henrettet av iranske myndigheter. I mange av disse tilfellene blir narkotikakriminalitet brukt som en unnskyldning for å sikre dødsstraff.

Amnesty International jobber nå for å stanse henrettelsen av Saeen Sedeghi.


FAKTA:
  • Over 600 henrettelser ble dokumentert i Iran i 2011.
  • Så lang i 2012 er 139 bekreftet henrettet av statlige myndigheter, det egentlige tallet er trolig over 200.
  • Narkotikakriminalitet dominerer statistikken, som bakgrunn for 81 prosent av alle henrettelser i 2011.
  • Henging er den vanligste formen for henrettelse.
  • Flere utenlandske kranselskaper har sluttet å selge sine produkter til Iran, fordi de brukes som et verktøy for å gjennomføre henginger.
  • Utroskap fortsetter å være straffbart med steining til døde. Den siste gjennomførte steiningen fant sted i 2009.
  • Minst 145 mindreårige lovbrytere sitter på death row i iranske fengsler.
Les mer:
Addicted to Death - Amnesty Internationals rapport om narkotika og dødsstraff i Iran
Amnesty Internationals årlige dødsstraffrapport