Egypt: Ny lov gir militæret mer makt

Nå er det fritt frem for nye menneskerettighetsbrudd i Egypt, sier Amnesty.
Publisert: 22. jun 2012, kl. 06:00 | Sist oppdatert: 22. jun 2012, kl. 13:09
Den nye loven ble nylig kunngjort av den egyptiske justisministeren, og gir det egyptiske militæret makt til å arrestere og anholde sivile egyptere på lik linje med egyptisk politi.
Dette har militæret kun hatt makt til i den flere tiår lange unntakstilstanden den tidligere presidenten Mubarak etterlot seg da han gikk av 11. februar ifjor.
Unntakstilstanden utløp 31. mai i år.
- Lovendringen gir klar bane for alvorlig maktmisbruk overfor sivile egyptere, og myndighetene må oppheve avgjørelsen så fort som mulig, sier Amnesty Internationals visedirektør for Midtøsten og Nord-Afrika, Hassiba Hadj Sahraoui.

Straffet regelmessig
Ifølge det egyptiske justisdepartementet gir avgjørelsen militært politi og etterretningsoffiserer samme makten som egyptisk politi i arbeidet med sivile mistenkt for overtredelser innenfor ”nasjonal sikkerhet” og ”offentlig orden”.
Likevel har fredelige demonstranter siden opprøret startet tidlig i 2011 blitt straffet regelmessig under slike overtredelser. Tiltalene og siktelsene inkluderer å motsette seg offentlige myndigheter, fornærmelser mot offentlig ansatte, vandalisme av offentlig eiendom, og streik på offentlige plasser.
Lovendringen gir også militært politi og etterretning makten til å arrestere mistenkte i gatene og i deres hjem.
Amnesty: - En gavepakke
Amnesty Internationals visedirektør for Midtøsten og Nord-Afrika, Hadj Sahraoui, kaller den nye lovendringen en gavepakke til det egyptiske militæret. Militæret er fra før ansvarlig for å ha drept, torturert, arrestert og anholdt tusenvis av sivile uten rettferdig rettsgang.

- Dette er ingenting mindre enn å oppfordre til maktmisbruk og alvorlige menneskerettighetsbrudd. Slutten på Egypts langvarige unntakstilstand var en mulighet for myndighetene til å få slutt på flere tiår med misbruk av landets rettssystem.
Faren er nå stor for at medlemmer av militæret som voldelig undertrykker fredelige demonstrasjoner vil få en større og langvarig immunitet.
Amnesty frykter at sivile som vil bli arrestert og anholdt under det nye lovverket vil bli stilt for militære domstoler, og oppfordrer myndighetene til å oppheve avgjørelsen.

- Sivile skal aldri bli stilt for militære domstoler. I stedet for å etterforske de grove overtredelsene begått av militære offiserer og soldater siden januar 2011 gir egyptiske myndigheter militæret full rett til å arrestere og oppholde sivile med fullstendig immunitet, sier Sahraoui.


FAKTA:
  • Egyptere har levd i unntakstilstand fra 1967 til 2012. Unntakstilstanden ble innført i krigen mot Israel i 1967, og ble fornyet hvert tredje år.
  • Under unntakstilstanden økte politimakten, grunnlovsrettigheter ble suspendert og sensur ble innført.
  • Loven forbød politisk aktivitet utenfor myndighetene, og demonstrasjoner i gatene og politiske organisasjoner var forbudt.
  • Da president Hosni Mubarak gikk av 11. februar 2011 etter "25. januar-revolusjonen" ifjor, tok Egypts militære råd (SCAF) over makten i landets overgangsfase.
  • Etter over et år ved makten har SVAF avholdt ett parliamentsvalg, men er også ansvarlige for overgrep som i flere sammenhenger er mer omfattende enn under Mubarak. Hæren og sikkerhetsstyrkene har brukt omfattende vold for å stoppe protester, og mange er drept.
  • Tortur under arrestasjon og i fengsel er hverdagskost, og Amnesty har mottatt flere rapporter om seksuell vold.
  • Over 21,000 sivile er blitt stilt for militære domstoler for å ha brukt sin ytringsfrihet.
  • De militære domstolene bryter fundamentale rettigheter som retten til en rettferdig rettsgang og retten til å anke.
  • Opptil 8,000 egyptere er dømt for forbrytelser mot "nasjonal sikkerhet" og "offentlig orden".
  • Dommene varierer fra måneder til årevis i fengsel, men også dødsstraff har blitt brukt.
LES MER: